Desi nu trebuie sa indice neaparat vreo afectiune grava, este intotdeauna indicat sa mergem la specialist daca avem mancarimi vaginale frecvente pentru a descoperi motivul si a obtine un tratament adecvat.

Mancarimea vaginala este una dintre cele mai frecvente neplaceri la femei. Poate aparea din cauza diversilor factori, prin urmare, adesea nu poate fi mentionata o singura cauza. 

Modificarile hormonale, obiceiurile de igiena, hidratarea si chiar tipul de lenjerie intima pot influenta aparitia acestui disconfort care genereaza atata nesiguranta si disconfort.

Desi mancarimea vaginala este un simptom care de obicei dispare de la sine in scurt timp, exista cazuri in care provoaca ingrijorare, mai ales cand este insotita de alte simptome, precum iritatia si umflarea. In aceste cazuri, cel mai bine este sa mergeti cat mai curand la medicul ginecolog pentru un diagnostic si tratament adecvat.

1. Mancarime vaginala din cauza infectiilor fungice

Infectiile fungice sau cu drojdie sunt o boala intima care se dezvolta atunci cand pH-ul sau flora vaginala sunt modificate.

pH-ul, in general, ramane acid si este in medie sub 4,7. Cu toate acestea, atunci cand gradul de aciditate este dezechilibrat, lactobacilii scad si permit microorganismelor sa prolifereze.

Aceasta alterare poate fi cauzata de utilizarea anumitor produse de igiena, de imbracaminte prea stramta si, de fapt, de unele deficiente nutritionale.

Ciupercile prolifereaza foarte usor in mediile umede precum cel oferit de vulva si, prin urmare, provoaca mirosuri neplacute si mancarimi. Pentru a mentine pH-ul la niveluri stabile, este indicat sa consumati iaurt natural si alte surse de probiotice.

2. Iritarea vulvei

Vulvita sau iritatia vulvei este o afectiune care apare atunci cand femeile isi curata excesiv zona vaginala sau folosesc sapunuri facute cu substante chimice agresive. Pielea din aceasta zona este foarte sensibila si sufera de obicei modificari ale pH-ului din cauza oricarei componente iritante a produselor de igiena.

De asemenea, este foarte frecventa in randul femeilor care merg regulat la sala si nu isi schimba rapid hainele transpirate.

3. Metode agresive de indepartare a parului

O atentie deosebita trebuie avuta cu tehnicile de indepartare a parului in regiunea pubiana, deoarece pielea de acolo este mai sensibila

Desi exista multe metode de indepartare a parului pentru toate zonele corpului, in cazul zonei „V” este important sa stii sa o alegi pe cea mai potrivita. Tehnicile de indepartare a parului precum lamele si aparatele sunt de obicei agresive pentru pielea delicata care o acopera.

Acestea, precum si unele creme depilatoare, provoaca iritatii, fire de par incarnate si o senzatie de mancarime prelungita. O solutie de combatere a acesteia este sa va consultati cu medicul dumneavoastra care unguente sau creme depilatoare sunt cele mai potrivite pentru cazul dumneavoastra.

4. Infectii cu transmitere sexuala (ITS)

Mancarimea vaginala poate fi, de asemenea, un simptom al unei infectii cu transmitere sexuala. Sunt putine cazurile in care acest simptom isi are originea intr-o ITS, dar merita sa faceti un control atunci cand varful vaginal este persistent si se prezinta cu alte simptome.

Majoritatea bolilor din aceasta categorie sunt de obicei asimptomatice in stadiile incipiente si se manifesta prin durere sau scurgeri urat mirositoare. Mancarimea vaginala ar trebui sa fie un motiv de vigilenta atunci cand este insotita de mici noduli rosii, iritatii sau scurgeri vaginale groase, printre altele.

5. Afectiuni ale pielii

Problemele cutanate precum psoriazisul sau eczema pot afecta, de asemenea, zona intima a femeilor. Desi de cele mai multe ori implica alte zone ale corpului, unele cazuri duc la o senzatie continua de mancarime vaginala.

Daca intr-adevar este asa, este esential sa consulti un medic ginecolog pentru a primi un tratament special pentru pH-ul vaginului. Corticosteroizii topici cu potenta scazuta si aplicarea unei creme hidratante usoare pot ajuta la psoriazisul vulvar.

Nota finala

Pe langa folosirea tratamentelor recomandate de medicul ginecolog in fiecare caz, incearca sa-ti imbunatatesti obiceiurile de igiena si poarta imbracaminte adecvata, de preferat bumbac. Desi zona intima pastreaza un anumit grad de umiditate, idealul este sa o eviti in exces pentru ca bacteriile daunatoare sa nu poata prolifera.