Dupa plans ne simtim mai relaxati, deoarece corpul nostru elibereaza cu lacrimi substante precum cortizolul si, la randul sau, genereaza endorfine si calmante naturale.
Ce este plansul? Este considerata o expresie emotionala parte a oricarui om. Este reactia pe care organismul o are la nivel fiziologic, cognitiv, emotional si social in fata diferitelor comportamente. Totusi, stiintific vorbind, plansul este bun pentru ca ne permite sa ne descarcam emotional.
Secretia lacrimala este fluxul necesar pentru a mentine corneea in stare buna:
- Ofera oportunitatea dezvoltarii functiei optice, metabolice si de lubrifiere.
- Ajuta la curatarea corpurilor straine si a substantelor iritante care se depun pe suprafata oculara.
- In acest fel, lacrimile protejeaza ochiul de infectiile microbiene.
De ce este bine sa plangi?
Toata lumea stie despre beneficiile rasului, dar putine ale plansului. Ambele stari ne ajuta sa descarcam tensiunile fizice si emotionale.
Acest lucru permite sa existe un echilibru in starea noastra de spirit. Cand plangem, nivelurile de adrenalina si noradrenalina scad, ceea ce faciliteaza relaxarea si usurarea.
Intre timp, oxitocina intareste calmul. Din acest motiv, dupa plans, simtim o odihna asemanatoare cu ceea ce traim cand iesim de la dus.
1. Plansul elibereaza tensiune si stres
Lacrimile emotionale sunt cele pe care corpul le produce in momentele fericite si triste. Cand ne expunem la griji, stresul nu ne ofera posibilitatea de a gandi.
Totusi, atunci cand plangem ne simtim mai relaxati pentru ca in fiecare lacrima eliberam doze mari de adrenocorticotropina. Acest hormon secreta cortizol si corticosteron care sunt eliberati atunci cand exista stres.
De asemenea, atunci cand plangem eliberam prolactina si leucina, care sunt analgezice naturale.
Pe scurt, este o reactie chimica pentru a calma durerea si a reduce stresul. Pe de alta parte, atunci cand plangi, muschii fetei si conturul ochilor se contracta. Acest lucru permite aportului de sange sa lubrifieze membranele mucoase oculare.
2. Hidratare
- Lacrimile bazale sunt cele care se genereaza fara senzatie, este pur si simplu o productie a glandelor lacrimale. Acestea ajung la ochi si pleaca in lacrimi.
Astfel, ele servesc la protejarea acestuia si la combaterea substantelor straine si a murdariei. In plus, mentin si zona hidratata, deoarece oxigeneaza corneea si ne ingrijesc vederea.
- Acelasi lucru se intampla si cu lacrimile reflexe, care apar atunci cand un obiect strain este introdus in ochi. Sunt produse in cantitati mari deoarece contin anticorpi care ne protejeaza de germeni si posibili virusi.
3. Reduceti proasta dispozitie
In momentul in care organismul genereaza lacrimi, aruncam manganul.
Cand corpul contine cantitati mari de acest metal, se confrunta cu iritabilitate, oboseala, perioade depresive si simptome de anxietate.
Cu toate acestea, plansul creste cantitatea de endorfine, tinandu-ne intr-o dispozitie buna.
4. Ajuta la tratarea durerii
O modalitate de a canaliza o durere este prin lacrimi. Putem exprima vulnerabilitatea, dar si comunica cu ceilalti.
Plansul functioneaza ca un instrument de eliberare a emotiilor negative si in acest fel durerea este depasita. Astfel, ridicandu-ne moralul, ne ofera o senzatie de bine.
5. Oportunitatea de a empatiza
Cand cineva plange, inevitabil ne invita sa ne punem in locul lui, adica empatizam automat.
Se produce o legatura emotionala, deoarece oamenii adancesc relatiile interpersonale. In plus, investigam in noi insine si analizam consecintele negative si pozitive ale situatiei.
6. Calmant natural
Printre beneficiile plansului se numara si puterea de a calma suferinta. Intensitatea emotiilor puternice este mai usoara si mai fluida.
Daca plansul este mult, dar justificat (de exemplu, dupa moartea unei persoane dragi) este normal sa o faci intr-un mod neconsolat si chiar si inima secreta mai mult sange.
Cazul este diferit daca este insotit de urmatoarele simptome:
- Nu dormi.
- Lipsa poftei de mancare.
- Slabire.
- Apatie.
- Gandurile de sinucidere.
Daca aceasta este situatia, este necesar sa solicitati imediat asistenta medicala, deoarece plansul este disproportionat si poate fi un semn al unei probleme psihice.
Cum sa plangi sanatos?
- Nu lua situatiile la inima, rade de tine.
- Lasati problemele deoparte si evitati dramele.
- Invata din lucruri cu umor bun.
- Cautati activitati care va stimuleaza emotiile: cititi, cantati, dansati sau mergeti la film.
- Analizati situatia si ganditi-va ce cauzeaza disconfortul.
- Nu taceti si exprimati ceea ce simtiti.
Plansul trece dincolo de a fi o reactie a corpului la anumite situatii. Plansul stimuleaza eliberarea unui numar de substante chimice care ajuta la echilibrarea starii de spirit.
Prin urmare, nu este convenabil sa suprimati plansul. Prin plans scade intensitatea emotiilor puternice si te ajuta sa faci fata durerii.