Autoritati din trei judete au dezbatut, in detaliu, saptamana trecuta, posibilitatile viabile ale celui mai potrivit traseu pe care il va strabate autostrada Sibiu-Pitesti, catalogata drept cel mai important proiect de infrastructura nationala.

Coridorul Pan-European IV face parte, practic, din ceea ce se doreste drumul international proiectat sa faca legatura intre trei tari, printre care se numara si Romania. Daca pana la aceasta ora majoritatea datelor cu privire la locatii si preturi au fost tinute la sertar, acestea avand caracter secret potrivit unei ordonante emise in luna noiembrie de catre guvernul Boc, iata ca autoritatile au declasificat o parte din informatiile care se doresc publice. Desi

Autostrada Pitesti-Sibiu nu pare sa mai fie la fel de atractiva ca afacere imobiliara, data fiind scaderea drastica a costurilor la terenuri – mai multi investitori din Arges se intereseaza inca de pe acum de preturile care vor fi stabilite de catre Ministerul Transporturilor, in vederea exproprierii proprietarilor care isi vor pune la bataie bunurile. Motivul? Se intrevad totusi castiguri. Preturi de la 10 la 25 de euro pe metru patratSe fac calcule, se traseaza suprafete, se intocmesc tabele. In cadrul ultimelor dezbateri ale Consiliului Judetean, in care au fost invitati primarii comunelor implicate in acest proiect, au reiesit si primele informatii cu caracter public.

Autostrada va traversa judetul Arges pe o lungime de circa 116 km. Drumul din Sibiu va trece prin judetul Valcea si ulterior prin Arges prin zonele Caineni, Racovita, Perisani, Salatrucu, Suici, Cepari, Tigveni, Curtea de Arges, spre Pitesti, in zonele Merisani, Budeasa si ulterior Bascov, fiind prevazut cu patru benzi (doua de circulatie pe sens), la o viteza estimata la 100-120 km/h, pe o latime a platformei de 26 m. Zonele care s-au dovedit a fi de interes se afla in preajma comunelor Merisani, Budeasa si Bascov, unde se preconizeaza ca pretul exproprierilor va fi ceva mai bun decat cel alocat pentru comune precum Suici, Salatrucu sau Tigveni. Astfel, potrivit primelor estimari oficiale, discutate in administratiile locale chiar zilele trecute, cel mai mic pret pe care il va oferi ministerul de resort va fi de circa 10 euro pe mp, in zona proprietatilor invecinate Curtii de Arges, ce vor fi traversate pe o lungime de circa 60 de km.

Pentru comune precum Baiculesti – inclusa si ea pe harta traseului, pretul poate ajunge la circa 12 euro pe metru patrat, in timp ce pentru terenurile din zona Pitestiului, intelegem Merisani, Budeasa, costurile alocate se pot dubla, ajungand poate doar in cazul proprietatilor din Bascov la circa 22 sau poate chiar 25 de euro pentru un metru patrat. Businessul sta in viitoarele despagubiri Potrivit unor informatii avizate, Ministerul Transporturilor va avea interesul de a calcula cel mai mic pret posibil pentru expropriere, desi negocierile cu autoritatile implicate sunt obligatorii in stabilirea costurilor. Interesele manifestate pana in prezent vizeaza proprietatile din comune precum Merisani, Budeasa si, mai ales, Bascov, unde nu au fost inca finalizate situatiile cu totalul suprafetelor implicate.

Proiectul se afla la nivelul pre­zen­tarii raportului de me­diu, necesar studiului de fezabilitate efectuat de IPTANA, societate agreata de catre Mi­nis­terul Transpor­turilor. Desi proiectul national nu se anunta, dupa cum va spuneam, a fi un business imobiliar cu multe cifre, cei inte­re­sati au gasit insa o va­rianta de a scoate bani frumosi din viitoarele negocieri ce vor fi purtate in vederea ex­pro­prierilor. Astfel, a fost lansata deja ipoteza conform careia in cazul in care proprietarii de terenuri vor refuza sa fie exproprietati, din cauza preturilor scazute anun­tate, acestia au libertatea de a se adresa instantei de judecata, cerandu-si drepturile de despagubire. Inca de pe acum se preconizeaza mai multe litigii de acest gen, care se pare ca nu vor incurca cu nimic implementarea proiectului national. Interesul proprietarului de teren va fi acela de a tergiversa cat se poate de mult procesele, in asteptarea revigorarii pietei imobiliare, astfel incat despagubirile sa fie unele actualizate la inflatie, adica unele de miliarde.