Martori privilegiati ai trecerii timpului, cele mai vechi orase de pe planeta au supravietuit pana in zilele noastre, transformate in adevarate comori ale umanitatii. De la nasterea lor, cu mii de ani in urma, lumea s-a schimbat.
Unele orase pastreaza inca o parte din splendoarea vremurilor lor cele mai bune, dar, pe de alta parte, in altele, razboaiele sau abandonul le-au transformat intr-o simpla umbra a ceea ce au fost. Daca pietrele si zidurile care raman in picioare ar putea vorbi, ne-ar incanta fara indoiala cu povesti fascinante, episoade care au marcat viitorul civilizatiilor. Dintre orasele antice inca locuite, am selectat sapte. Pe care o preferati?
Varanasi. India
Considerat un oras sfant atat de hindusi, cat si de budisti, Varanasi este o tara de pelerinaj. Orasul sau vechi, reteaua haotica de alei inguste, ghaturile sale – treptele care duc la raul Gange – si vitalitatea sa fascineaza si invita strainii sa-l viziteze din nou.
Si este ca in acest colt al statului Uttar Pradesh, creat de zeul hindus, Lordul Shiva, viata si moartea sunt sarbatorite in mod egal . De aceea, sunt multi locuitori ai Indiei care vin in orasul de peste 4.000 de ani pentru a-si trai ultimele zile ale vietii, pentru a elibera, la moartea lor, sufletul de ciclul karmic hindus de nastere, moarte si renastere. .
Jbeil (Byblos antic). Liban
Desi exista dovezi ale asezarii timp de sapte milenii, ceea ce este cert este ca orasul Jbeil – vechiul Byblos – a fost locuit in ultimii 5.000 de ani . Pozitia sa strategica pe malul Marii Mediterane a facut din acesta primul oras fenician si unul dintre cele mai importante porturi comerciale ale epocii bronzului.
Jbeil este astazi un pitoresc sat de pescari care primeste vizita obisnuita a turistilor din capitala, Beirut -situat la mai putin de o ora de drum-, care il aleg ca destinatie pentru o excursie de o zi. Si este ca portul, ruinele sale, castelul, strazile pietruite si -bineinteles?- restaurantele cu fata la mare sunt o adevarata ispita pentru turisti.
Atena. Grecia
Atena se poate lauda ca este considerata leaganul democratiei moderne, al filosofiei -cu Socrate, Platon sau Aristotel ca mari filozofi de referinta- si al civilizatiei occidentale. In cei peste 3.400 de ani ai sai , capitala Greciei nu si-a pierdut nici macar un pic de splendoare, asa ca a o vizita inseamna a face o calatorie istorica autentica.
Acropola, cea mai emblematica constructie a sa, domina de sus un oras presarat cu cladiri grecesti, romane si otomane. Agora antica -vechiul centru comercial, politic si religios-, Stoa lui Atalo -vechea piata astazi reconstruita-, Hephaestion, sau Piata Syntagma, simbolul democratiei de astazi, sunt doar cateva dintre nenumaratele sale comori.
Ierusalim. Israel
Nascuta in urma cu mai bine de 4.000 de ani, capitala Israelului este, pe langa faptul ca este unul dintre cele mai vechi orase, unul dintre cele mai religioase de pe planeta. In ea, crestinismul, islamul si iudaismul se imbina intr-un amestec de traditii si filozofii unice in lume. Ierusalimul gazduieste nenumarate locuri spirituale si religioase si, de asemenea, o lunga istorie de conflicte.
Este necesar sa ne bucuram cu calm de siturile sale arheologice. Cele mai multe dintre ele sunt situate in orasul vechi, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Printre acestea se remarca Sfantul Mormant , Esplanada Moscheilor sau Zidul Plangerii.
Luxor. Egipt
Scaldat de Nil, Luxor a fost construit pe ruinele orasului antic Teba, care a fost capitala faraonilor la apogeu intre secolele al XVI-lea si al XI-lea i.Hr., in urma cu aproximativ 18.000 de ani . Printre punctele de atractie se numara incomparabilul complex Karnak, cel mai important din Egipt, si templul Luxor, construit de Amenhotep al III-lea si Ramses al II-lea in onoarea lui Amon, zeul vantului, doua adevarate pietre pretioase arhitecturale.
Credinta in existenta vietii dincolo de moarte a dus la construirea unor structuri impresionante in care erau ingropati faraonii si reginele, insotite de tot ce ar fi trebuit sa aiba nevoie in viata de apoi. Desi majoritatea monumentelor funerare au fost jefuite, mormantul lui Tutankhamon, gasit la inceputul anilor 1920 practic intact, se pastreaza inca.
Plovdiv. Bulgaria
Al doilea cel mai vechi oras de pe continentul european si al doilea ca marime din Bulgaria este cunoscut -sub numele de Roma- cu porecla „orasul celor sapte dealuri”. Este plin de ruine care reflecta diferitele ere prin care a trecut de-a lungul istoriei sale de 6.000 de ani.
Odinioara un important centru comercial datorita locatiei sale strategice, marile atractii ale orasului Plovdiv includ un amfiteatru roman si un circ, manastiri si bai otomane. Strazile pietruite, cafenelele si galeriile de arta completeaza o serie de atractii care atrag turisti din intreaga lume.
Damasc. Siria
Fondata in al treilea mileniu inainte de Hristos, actuala capitala a Siriei a disparut de pe agenda turistica internationala din cauza razboiului, desi nu si-a pierdut interesul istoric si cultural. Si este ca, si aici, amplasarea sa privilegiata pe rutele comerciale de la est la vest a facut din acesta unul dintre marile centre ale comertului mondial, cu o piata importanta de artizanat, precum dantela si sabii.
Ca urmare a influentelor sale grecesti, romane, bizantine si islamice, Damascul pastreaza nenumarate monumente, in special in orasul sau vechi. Cea mai remarcabila si spectaculoasa este Moscheea Umayyad -cunoscuta si sub numele de Marea Moschee, unul dintre cele mai sfinte locuri din Islam.