Costumul de baie provocator a aparut in anii 40 si a fost o mare eliberare pentru femeile vremii. Pe 2 iunie 1946, cand terenul era pregatit pentru Razboiul Rece, Statele Unite au efectuat teste nucleare cu bombe cu hidrogen pe atolul polinezian Bikini, o formatiune de corali aflata in mijlocul Oceanului Pacific. Terenul a suferit puterea megatonica a artefactului si vegetatia insulei a fost distrusa, complet goala.

In aceasta perioada, la Paris, designerul Louis Reard si-a dezvaluit noile costume de baie pentru femei care s-au distantat de tot ce a existat pana atunci si au sfidat legile stricte morale si comportamentale care au caracterizat atat de mult societatea postbelica. Ansamblul bare-bones din doua piese a fost purtat de dansatoarea de cabaret Micheline Bernardi, intrucat Reard nu a gasit niciun model dispus sa-l poarte, la piscina Molitor din Paris, pe 3 iulie 1946. Designerul a decis sa numeasca noua sa creatie „bikini”, in onoarea nuditatii atolului, si a decorat-o cu un imprimeu asemanator paginilor ziarelor datorita „raurilor de cerneala care ar fi scrise pe ea”.

Desi utilizarea sa nu a fost normalizata pana in anii 1960, bikiniul a fost folosit inca de la prima sa aparitie in 1946.

Desi costumul de baie a fost o revolutie, au existat deja antecedente similare in societate. Intr-un  mozaic sicilian din 1600 i.Hr.  mai multe femei pot fi vazute purtand o tinuta asemanatoare bikinilor. Si de la mijlocul anilor 1920, folosirea costumelor de baie din doua piese a fost foarte comuna atat in ​​Europa, cat si in America de Nord. Diferenta dintre aceste modele si bikini a fost ca prima a pastrat efortul de a ascunde corpul si silueta feminina sub volane si ornamente care ascundeau naturaletea corpului femeii cu straturi de  sanctimoniousness.

Aceasta respingere a costumului de baie a continuat cativa ani si datorita normalizarii pe care actritele, cantaretii, modelele si mass-media au dat-o folosirii lui bikini a reusit sa depaseasca principiile morale de fier ale societatii si sa strapunga. Personalitati precum Lucia Bose , care a castigat Miss Italia 1947 purtand un bikini, sau ipostazele marii Marilyn Monroe pe plaja, inclusiv melodia Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini de Brian Hyland, au normalizat utilizarea costumului de baie francez. si l-a facut obiectul dorintei pentru femei din intreaga lume.

Poate cel mai amintit caz a venit in 1962. O Ursula Andress exploziva a iesit din mare ca o sirena, purtand un bikini alb, cu cutit de vanatoare si curea inclusa, pentru a lasa cu gura cascata pe un tanar Sean Connery si pe toti spectatorii filmului „Agent 007 impotriva Doctorului No”. Una dintre cele mai iconice scene din cinema care a confirmat dorintele societatii de a se putea imbraca asa cum au preferat.

De la acel prim model indepartat care a starnit atatea proteste, bikiniul a evoluat in functie de stilurile fiecarei epoci si a ajuns in zilele noastre ca unul dintre esentialul fiecarei veri.