De ceva vreme auzim despre SaaS (Software as a Service) ca un accelerator in transformarea a numeroase industrii, dar exista inca un grad ridicat de ignoranta cu privire la potentialul sau enorm si un anumit scepticism in jurul acestui model care trebuie sa fie clarificat.

Angajamentul pentru o solutie de acest tip trebuie abordat cuprinzator, concentrandu-se pe momentele in care este necesar sa ne angajam fata de acest model si, mai ales, cum o vom face dincolo de inlocuirea sistemelor on-premise (proprietate) pe care aceasta o presupune . Doriti sa aflati mai multe despre ce este SaaS

Fara indoiala, SaaS ofera garantii enorme pentru a face fata numeroaselor oportunitati intr-un viitor definit de inovatie si rapiditate, dar este necesar sa avem dreptate in alegerea solutiei care se potriveste cel mai bine nevoilor organizatiei noastre. 

Sa incepem prin a explica ce este SaaS. Software as a Service, sau SaaS, ofera utilizatorilor posibilitatea de a se conecta la aplicatii gazduite in cloud prin Internet. De asemenea, sa poata opera cu ei fara a fi nevoie de suportul sistemelor client. Optand pentru acest model, angajatii unei organizatii pot accesa de la distanta intreaga infrastructura a organizatiei pur si simplu prin Internet. 

Acest lucru necesita incredere intr-un furnizor de servicii cloud care ofera o solutie software cuprinzatoare careia i se ofera controlul pentru a gazdui intreaga infrastructura a companiei in centrul sau de date. Prin contractarea acestui serviciu. vom uita sa gestionam hardware si software. Furnizorul va fi cel care garanteaza disponibilitatea, securitatea si buna functionare a diferitelor aplicatii si date ale companiei noastre. 

Solutiile cloud au fost un concept adanc inradacinat in lumea afacerilor de ani de zile. Chiar si asa, exista diverse modele care pot oferi diferite avantaje afacerii noastre si pe care este necesar sa le cunoastem. Prin urmare, alegerea arhitecturii specifice de implementare in cloud si modelul de serviciu pentru care optam vor defini daca angajamentul unei companii este cu adevarat transformator sau pur si simplu o solutie pe termen mediu fara prea mult sprijin strategic. Pe scurt, SaaS inseamna a depasi cu mult simplul „Cloud”.

Pierderea securitatii si controlului datelor, doua mituri false

Aceasta problema trage o dezbatere frecventa in organizatii. Modelele de gazduire si implementare bazate pe cloud se confrunta adesea cu doua obiectii comune: pierderea securitatii si pierderea controlului. Ambele aspecte sunt relevante pentru orice companie. Dar adevarul este ca sunt mituri foarte instalate de teama de a paria pe solutii cu adevarat inovatoare si probleme care au fost rezolvate de industrie de mult timp. 

In primul rand, unele organizatii sunt adesea reticente in a inlocui sistemele on-premise existente, refugiandu-se in faptul ca implementarea in cloud face organizatia lor mai vulnerabila la riscurile de securitate care ar fi evitate intr-un mediu local. Oarecum nesigur din moment ce gazduirea platformelor software necesita participarea celor mai solidi parteneri in afaceri precum Microsoft Azure sau Amazon Web Services. Acestea ofera masuratori mult superioare decat cele mai multe companii mentin in propriile camere de servere sau centre de date. 

In cazul Microsoft Azure, de exemplu, gazduirea sa in cloud gazduieste 90% dintre cele mai mari companii Fortune 500 din lume, astfel incat masurile sale de securitate in protectia informatiilor si confidentialitatea datelor prin firewall-uri, criptare si alte masuri sunt cele mai robuste pentru a respecta reglementarile riguroase. cerute de diferite organisme de reglementare nationale si internationale. 

Teama de lipsa de control asupra datelor

Pe de alta parte, exista teama de a pierde controlul asupra datelor. Dar din nou nu exista nicio baza pentru asta. Implementarea in cloud ar fi comparabila cu gazduirea intr-un mediu local. De altfel, controlul aplicatiilor, datelor sau oricaror alte informatii este complet cu avantajul in plus ca, pariand pe cloud, vom incredinta functiile de securitate si intretinere celor mai buni profesionisti din lume, putand modifica si capacitatea necesara. imediat.

Acest sentiment de lipsa de control raspunde in multe cazuri mai mult unor factori intangibili decat celor tangibili. Sentimentul de proprietate presupune nenumarate restrictii, costuri de intretinere, cerinte suplimentare de investitii si, in ultima instanta, un concept de „datorie tehnica” care creste treptat si nu permite decat sa functioneze o platforma tehnologica in loc sa investeasca in inovatia necesara pentru schimbarea cerintelor de afaceri.

IaaS, PaaS sau Saas, pe ce model ar trebui sa pariez

Odata ce ambele conflicte au fost rezolvate, va trebui sa decidem pe ce model specific de implementare cloud pariem. Nu toti norii sunt la fel. Cei trei termeni de baza cei mai populari care ii diferentiaza sunt:

  • Infrastructura ca serviciu (IaaS)
  • Platforma ca serviciu (PaaS)
  • Software ca serviciu (SaaS)

In acest din urma caz, SaaS este modelul de implementare in cloud care necesita cea mai mica implicare a resurselor de catre o companie. Acest lucru se datoreaza faptului ca furnizorul se ocupa direct de intretinerea serverului, masurile de securitate, gestionarea platformei, actualizarile de sistem si asistenta. 

Produsele SaaS se ocupa astfel de aspectele mai solicitante ale intretinerii generale a sistemului pentru organizatii, eliberand propriile resurse dedicate mentinerii in functiune a software-ului si oferind actualizari regulate pentru alte sarcini cu valoare adaugata. In acest fel, echipele lor se pot concentra pe miezul activitatii lor si pe o strategie pur de business care vizeaza crearea de noi produse si experiente pentru clienti, printre alte aspecte. 

SaaS in sectorul asigurarilor

In cazul industriei asigurarilor, de exemplu, solutia noastra SaaS, Duck Creek OnDemand, ajuta clientii nostri sa lanseze noi produse si sa anticipeze schimbarile si cerintele pietei pentru a captura noi oportunitati inaintea concurentei lor. Lasandu-ne responsabilitatea IT, clientii nostri se pot concentra exclusiv pe cresterea lor viitoare: inovatie si viteza. Intr-un mediu la fel de volatil si in schimbare precum cel actual, lansarea unui nou produs in saptamani in loc de luni poate insemna ca o companie sa fie pe piata sau, direct, sa fie exclusa din aceasta. 

Modelele SaaS sunt un ajutor strategic deoarece permit ca toate resursele unei organizatii sa fie directionate pe deplin catre epicentrul afacerii, evitand astfel pierderea timpului cu mentinerea si actualizarea platformelor software in sistemele interne. Companiile au nevoie de viteza si agilitate pentru a reactiona la oportunitatile prezentate de contextul actual si bazarea pe tehnologie este un pariu sigur pentru a face fata provocarilor viitorului.