Nisipuri de bomboane, valuri care dispar, troli transformati – daca viata este o plaja, acestea sunt cele mai ciudate zile ale ei. Din aceste 10 plaje s-ar putea sa nu fie toate disponibile pentru inot, dar toate sunt extraordinare.
Bowling Ball Beach, California. In comparatie cu nisipul verde sau mareele care dispar, „stancile rotunde” nu par initial un motiv suficient pentru a vizita aceasta plaja din California. Si totusi, cand ajungi acolo jos si vezi „mingile de bowling” asezate ca un joc ordonat de urias pe nisip, nu poti sa nu simti un fior. Cel mai bine vazute la reflux, stancile sunt ciudat de rotunde si ciudat de regulate si stranse impreuna ca si cum ar fi fost plasate acolo. Adevarul este ca sunt incapatanati. Roca mai moale din jurul lor s-a spalat, dar acesti clienti duri au rezistat valurilor.
Harbour Island, Bahamas. Esti intr-un fel de halucinatie cu ata dentara si placinta cu crema? Sau nisipul e chiar roz? Culoarea este cauzata de micile particule de coral care se amesteca cu nisipul alb. Plaje cu nisip roz apar pe toata coasta de est a insulei Harbour, asezand destul de langa marile lucide si albastre din Bahamas. La Pink Sands Resort, puteti savura cocktailuri dupa-amiaza pe balconul dvs. privat, in timp ce va uitati la nisipurile de culoarea petale. Lasati paharele trandafirii acasa.
Glass Beach, California. Aceasta plaja este o dovada a uimitoarei capacitati a naturii de a transforma gunoiul in comori. Trecuta cu vedere de stanci, a fost vazuta odata doar ca un depozit convenabil pentru gunoiul Fort Braggs. Pana la sfarsitul anilor 1960, oamenii isi aruncau gunoiul – inclusiv masinile si aparatele vechi – direct peste stanci si in ocean. In cele din urma, autoritatile au pus capat. De-a lungul deceniilor care au urmat, marea a efectuat un act de prestigiu remarcabil, actionand ca un pahar urias pentru a scoate paharul si a-l transforma neted. In aceste zile, plaja seamana cu un magazin de bijuterii. Oamenii strangeau paharul, dar asta acum este interzis.
Prince William Sound, Alaska. Aproape de cel mai nordic punct al Golfului Alaska, plajele devin cu adevarat de alta lume. Ghetarii de maree se revarsa in mare, aerul este rece si limpede, varfurile muntilor se reflecta in apa pura, iar nisipul negru este incadrat de dealuri verzi si gheata albastra. Apoi vezi fauna salbatica a regiunii – foci de port, vidre de mare, balene, vulturi si ursi, pentru a numi doar cativa. Nu este de mirare ca Printul William Sound este paradisul pentru caiaci. Alternativ, luati in considerare o croaziera pe ghetar.
Papakolea, Hawaii. Cand vine vorba de plaje, insulele vulcanice din Hawaii nu se multumesc sa-l lase in alb ca zahar. Il amesteca cu negru de abanos, rosu Marte – si verde! Papakōlea nu este tocmai smarald aprins, dar are o nuanta verde distincta din cristalele de olivina depuse pe plaja de o explozie vulcanica in urma cu aproximativ 10.000 de ani. Aceste cristale sunt mai grele decat celelalte materiale vulcanice, asa ca pe masura ce apa le spala restul, plaja devine mai verde. In cele din urma, olivina se va termina si plaja va fi gri, dar nu prea curand in termeni umani.
Chandipur, India. Marea de aici are un truc magic – dispare! La valul joase, isi da ramas bun cu mana si pleaca in jur de cinci kilometri. Acest lucru in sine poate sa nu fie suficient pentru a va atrage aici, dar in timp ce asteptati ca marea sa vina inapoi, veti putea explora fundul marii, complet cu scoici, lemn de plutire si mici crabi rosii. Si cand va aflati in Orissa, de ce sa nu vizitati cateva dintre celelalte plaje ale sale din afara traseului turistic? Vizitati orasul Orissan Puri in iunie sau iulie pentru uimitorul festival Rath Yatra.
Perissa, Grecia. Nu va asteptati sa o primiti pentru dvs. – cu o plaja atat de faimoasa, trebuie sa o impartasiti. Perissa este probabil cea mai frumoasa dintre plajele cu nisip negru din Santorini, cu vedere la uriasa stanca Mesa Vouno, care este luminata noaptea. Plaja este lunga, asa ca nu veti fi prea zdrobit de hoarde, dar daca aveti chef de o pauza libera, ruinele din Thira, un oras antic, sunt doar la o plimbare plina de viata. Aduceti slapi pe aceasta plaja, deoarece nisipul negru tine caldura.
Giant’s Causeway, Irlanda de Nord. Este usor de vazut cum au crescut legendele in jurul Giant’s Causeway. Eruptia vulcanica a modelat mii de coloane de bazalt in forme hexagonale precise, grupate ca tevi de orga. Este aproape imposibil de crezut ca nu au fost sculptate de maini umane. Mitologia locului il face pe faimosul razboinic Finn McCool schimband amenintarile strigate cu un gigant scotian deasupra marii. Au inceput sa faca un drum ca sa poata pune mana unul pe celalalt. (Geologia sustine mitul: exista structuri similare pe malul scotian al marii.) Nu ratati structuri deosebit de sculpturale, cum ar fi Cizma uriasului si Cosurile de fum.
Rainbow Beach, Australia. Nemultumita doar sa adopte o culoare neobisnuita, Rainbow Beach capata nenumarate. Pe Insula Fraser (cea mai mare insula de nisip din lume) de pe coasta de est a Australiei, plaja este sustinuta de stanci rafinate, unde puteti vedea culorile curcubeului cel mai clar in striatii cu aspect comestibil de nuga, trandafir, miere si smantana. Legenda aborigena spune ca un spirit personificat in curcubeul se cufunda in stanci in timpul unei lupte pentru o femeie, patandu-le cu culorile sale. Nisipul pare auriu de la distanta, dar scoateti o mana si veti vedea curcubeul.
Plaja Vik, Islanda Micul oras Vik are trei distinctii. Unul, este punctul cel mai sudic al Islandei. In al doilea rand, este cel mai ploios loc de pe insula. Si trei, are una dintre cele mai frumoase plaje din lume. Valurile albe se ridica pe nisipurile negre, ca o plaja vazuta in negativ. Stancile de deasupra stralucesc in verde de la toata ploaia aceea. Si figuri ciudate de bazalt, despre care se crede in mod traditional ca sunt troli nefericiti care au fost prinsi de soare, stau ici si colo ca niste sculpturi.