Britanicul George Blake, un celebru agent dublu care a spionat pentru KGB, a fost unul dintre ultimii martori vii ai confruntarii nemiloase dintre sovietici si Occident din timpul Razboiului Rece. 

Blake, care a murit sambata in Rusia, la varsta de 98 de ani, a oferit sute de nume de agenti de informatii KGB, aripa armata a spionajului sovietic. A fost ultimul supravietuitor al unei generatii de agenti dubli britanici care au pus o amprenta imensa in timpul lor.

„A sosit o veste foarte trista: legendarul George Blake a murit”, a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului Rus de Informatii Externe (SVR), Serghei Ivanov, agentiei de presa ruse Sputnik.

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat, de asemenea, condoleante familiei si prietenilor lui Blake. “Va rog sa acceptati sincerele mele condoleante pentru moartea lui George Blake. Colonelul Blake a fost un profesionist stralucit, cu o vitalitate si un curaj deosebite”, a spus presedintele, care provine si din serviciile secrete.

In special, Putin a subliniat „valoarea incalculabila” a contributiei lui Blake la asigurarea paritatii strategice si la mentinerea pacii pe planeta. „Acest om legendar va ramane in inimile noastre pentru totdeauna”, a subliniat el.

Cariera sa nu are insa nicio legatura cu cea a colegilor sai dintr-o familie buna, „Cambridge Five”, o retea de fosti studenti ai celebrei universitati britanice capturate in anii 1930 de NKVD-ul sovietic, predecesorul KGB-ului.

Nascut in 1922 sub numele de George Behar in Tarile de Jos, dintr-o mama olandeza si un tata egiptean-britanic, viitorul spion a dus initial o viata risipita care l-a determinat sa se stabileasca la Cairo.

Cand a izbucnit al Doilea Razboi Mondial, s-a alaturat mai intai rezistentei olandeze, apoi s-a alaturat MI6, serviciile britanice de informatii externe.

Ani mai tarziu a fost luat prizonier de nord-coreeni in timpul razboiului din peninsula asiatica.

Din aceasta, George Blake povesteste ca si-a oferit serviciile sovieticilor prin propria sa decizie, dupa ce a fost martor la bombardarea populatiei civile de catre SUA in timpul acestui conflict fratricid.

“Pentru mine, comunismul a fost despre incercarea de a recrea Imparatia lui Dumnezeu pe Pamant. Comunistii cautau sa realizeze ceea ce Biserica a incercat sa realizeze prin rugaciune”, a explicat Blake, un protestant devotat. „Asa am ajuns la concluzia ca lupt de partea gresita”, a povestit el odata.

Primul mare secret

Intors la Londra, agentul deja dublu efectueaza prima sa lovitura de stat mare: el dezvaluie KGB-ului existenta unui tunel secret in Berlinul de Est, care a fost folosit pentru a spiona sovieticii.

Treptat devine o sursa de informatii pentru superiorii sai sovietici. Pana atunci, Blake este casatorit si are trei copii. Sotia lui nu este constienta de viata lui dubla.

Familia se muta apoi la Berlin, unde el sustine ca i-a scos pe toti agentii britanici „500 pana la 600” stationati in Germania.

Soarta acestor agenti este necunoscuta, dar Blake sustine ca nu au fost ucisi de KGB. „Le-am spus: va voi da aceste informatii cu conditia sa-mi promiteti ca nu veti fi executati”.

Imprudenta dupa imprudenta, cade in plasa. Un agent dublu polonez il raporteaza in cele din urma. Astfel, Blake recunoaste ca este spion la plata sovieticilor: dupa un proces cu usile inchise, este condamnat la 42 de ani de inchisoare.

Dar cinci ani mai tarziu, in 1966, evadeaza din inchisoare datorita unei scari de franghie si a colegilor sai de celula: un hot irlandez si doi activisti antinucleari.

Erou sau tradator?

Acestia din urma il duc ascuns pana la granita cu Republica Democrata Germana (GDR): agentul dublu trece cortina de fier si se indreapta spre est pentru totdeauna.

La Moscova este salutat ca un erou. KGB-ul ii acorda gradul de colonel si ii ofera un apartament confortabil in inima capitalei Rusiei.

„Unul dintre cele mai dezamagitoare lucruri a fost ca am crezut ca s-a nascut un om nou aici”, a declarat el pentru ziarul britanic The Times cu ani in urma . “Am aflat repede ca nu a fost asa. Sunt doar oameni normali. Ca toti ceilalti, viata lor este condusa de aceleasi pasiuni umane, aceeasi lacomie si aceleasi ambitii” ca in Occident.

In 1990, Blake isi publica autobiografia intitulata „No Other Choice” (Fara alta optiune).

Mai tarziu se retrage impreuna cu sotia sa pentru a locui intr-o cladire langa Moscova, de unde contempla colapsul URSS.

Despre actualul presedinte, Putin spune ca face parte dintr-o „constelatie de oameni puternici si curajosi, profesionisti geniali”.

Sambata aceasta, dupa anuntul mortii sale, Putin si-a prezentat „sincerele condoleante”.

„Blake a fost un profesionist stralucit, inzestrat cu o vitalitate si un curaj deosebit. In anii de munca grea si anevoioasa, a adus o contributie cu adevarat nepretuita la asigurarea paritatii strategice si la mentinerea pacii pe planeta. Amintirea stralucitoare a acestui om legendar va ramane pentru mereu in inimile noastre”, a spus el intr-o declaratie de la Kremlin.

In ciuda caderii Uniunii Sovietice, careia i-a dedicat aproape toata viata, nu si-a regretat niciodata actiunile: „Eu cred ca nu este niciodata gresit sa oferi viata pentru idealuri si experiente nobile, chiar daca acestea nu sunt incununate de succes” , a declarat el intr-unul dintre rarele sale interviuri.