Cobra Kai ne-a reamintit cat de uimitor a fost The Karate Kid si cat de gresit am crezut ca Johnny Lawrence este raufacator si Daniel LaRuso o simpla victima a circumstantelor.

Serialul, Cobra Kai (care arata ce s-a intamplat cu Johnny si Daniel dupa filme), care a devenit rapid unul dintre cele mai urmarite de pe Netflix, ne-a aratat o perspectiva diferita a povestii care a marcat copilaria si adolescenta tuturor celor care au putut sa-l vada. in cinema in anii 80 si, la 36 de ani de la premiera acelui prim film in care Ralph Macchio il intalneste pe Pat Morita si isi petrece zilele cu ceara masini si pictand garduri, continuam sa descoperim mai multe detalii ale povestii.

Karate Kid este unul dintre marile filme ale anilor 80, este o „calatorie a eroului” care incepe cu un adolescent care isi descopera incetul cu incetul adevarata forta, iar toate acestea, oricat de nebunesti ar parea, sunt inspirate dintr-o poveste adevarata. si intr-o poveste sangeroasa a unuia dintre primii autori japonezi castigatori ai Premiului Nobel, Kenzaburo Oe.

Daniel San si sosirea lui in acel departament neglijat, Ali, vrajmasia cu Johnny si celebra lui jacheta rosie (pe care William Zabka asigura ca o mai are), Miyagi a lui Pat Morita (care si-a petrecut o parte din copilarie intr-o tabara japoneza din Statele Unite ). State in timpul razboiului) si acea lupta epica in care o simpla lovitura il distruge pe campion, toate acestea isi au originea in nuvela lui Kenzaburo Oe:  Uneori, inima testoasa , din 1982, care a fost publicata cu doi ani inainte de sosirea Karate-ului. Pusti la film, sau asa spune un fan care a reusit sa gaseasca si sa traduca povestea.

„Apartamentele erau curate si bine intretinute, dar evident vechi si evident ieftine. Daniel a trebuit sa duca cutiile pe o scara lunga pana la camera de la ultimul etaj. Mergea cu o cutie grea in brate si a lovit usa unei usi de lemn pentru a intra inauntru. Usa s-a trantit in fata unui alt tanar.

Daniel a aruncat cutia. “Imi pare atat de rau? Esti bine?”

Sangele a tasnit dintr-o rana zdrentuita de pe fruntea tanarului. Sangele ii curgea pe fata si apoi pe camasa, care era de flanel gri. S-a varsat, s-a strans pe podea. Tanarul era acolo, uitandu-se la el, cu ochii lui cenusii patrunzatori, ca ai unei broaste testoase batrane si furioase.

„Sunt Grayson”, a spus el.

„Eu sunt Daniel”, a raspuns Daniel.

— Ai folosit Karate ca sa bati la usa?

— Da, stiu putin.

„Nu stii nimic!” se presupune ca povestea care a inspirat filmul.

Dar povestea nu este atat de simpla, conform unei teorii, ca povestea nu exista, Kenzaburo Oe nu a scris niciodata Uneori inima testoasei si nu exista nici macar o referinta la aceasta in biografia sa oficiala sau in Biblioteca Nationala a Japoniei, si se pare ca nu asta l-a inspirat pe Karate Kid.

Ce a inspirat cu adevarat povestea lui Daniel si Johnny din The Karate Kid si Cobra Kai?

Potrivit povestii, totul a inceput cu un articol despre un baiat de 9 ani care a castigat o centura neagra in Valea San Fernando, California, si experienta personala a scenaristului, Robert Mark Kamen (The Fifth Element, Taken, The Transporter si noua serie Cobra Kai), care este un mare fan al artelor martiale.

Se presupune ca Robert Mark Kamen a scris The Karate Kid dupa ce studioul a obtinut drepturile asupra povestii unui baiat hartuit, ceea ce l-a determinat sa-i ceara mamei singure (precum pe cea a lui Daniel) sa-l duca la cursuri de matematica. Karate pentru a se apara si cand Kamen era intrebat daca are elemente care sa modeleze povestea, a spus ca are elemente din propria viata care ar putea functiona.

Kamen incepuse sa practice karate dupa ce a fost atacat de o banda in timp ce parasea Targul Mondial de la New York in 1964. Scenarista a dat peste un antrenor dur care era capitan in Marina si care avea un stil strict, violent si aprig, dar, dupa o in timp ce a schimbat dojo-ul si a inceput sa se antreneze sub stilul Goju-ryu, care este un stil defensiv care foloseste agresivitatea ca contraatac. Noul profesor Kamen, Meitoku Yagui, invatase acel stil de sensei numit Chojun Miyagi, care a fost inspiratia pentru profesorul lui Daniel.

Restul este istorie, Karate Kid a devenit o inspiratie pentru mii de copii care au descoperit ca exista o modalitate de a-si invinge batausii si ca putina munca grea si un ghid bun le-ar putea schimba viata.