Chiar daca membrii comunitatii gay din Romania sunt foarte discreti in ceea ce priveste viata lor personala si nu epateaza, organizarea anuala a Gay Parade este destul de vizibila si subiectul se discuta liber in media. De aceea, parintii pot fi pusi in dificultatea de a le explica acest fenomen copiilor lor.

Care ar fi cea mai delicata si onesta abordare?

Poate fi dificil sa faci un copil mic sa inteleaga astfel de lucruri, cand multi dintre adultii din jurul nostru sunt ignoranti cu privire la tema minoritatilor sexuale. Mai ales inainte sa ai discutia despre sex cu copilul tau, misiunea de a explica termenul “gay” este grea, insa, cu mult calm si diplomatie, poti trece peste asta. Este foarte important sa-l lamuresti prin propriile lui cuvinte si sa mentii ideile simple.

Asta isi propune un american din Illinois, Lair Scott, care a inceput o petitie prin care cere ca doua personaje din emisiunea “Sesamy Street” sa se casatoreasca. “Sesame Street”, un program TV amercian pentru copii, a debutat acum 42 de ani pe micile ecrane si a avut mereu un rol educativ. Persoanjele-papusi abordeaza intr-o maniera amuzanta tot felul de subiecte, de la algebra si vocabular la moarte si divort.

De aceea, ei au parut cei mai potriviti, pentru Lair Scott, sa transmita un mesaj de toleranta vis-a-vis de minoritatile sexuale. El propune ca doua personaje, Bert si Ernie, sa se casatoreasca. Bert si Ernie sunt colegi de camera si apar intotdeauna impreuna. Crearea lor a fost inspirata de doua fructe: Bert de o banana si Ernie de o portocala. Echipa sustine ca cei doi nu sunt homosexuali, ei dormind in paturi separate din acelasi dormitor, iar Bert curtand femei in trei dintre episoade.

Autorul petitiei considera ca, daca cei doi se casatoresc intr-un scenariu al emisiunii sau unul dintre ei este transsexual, ar putea ajuta copiii care se simt altfel sa stie ca sunt frumosi si ca merita sa traiasca asa. Pana acum, peste 700 de persoane au semnat petitia.Cei care se opun acesteia sunt de parere ca o asemenea miscare din partea creatorilor ar putea dezorienta copiii. Ei ar putea sa creada apoi ca toti barbatii care locuiesc impreuna sunt gay. In plus, criticii considera ca o emisiune pentru copii atat de mici nu ar trebui sa contina elemente despre relatii intime, cu atat mai putin despre gay.

Posibilitatea ca petitia sa fie ascultata, insa, nu este chiar imposibila. In trecut, au fost introduse personaje cum ar fi Latina Muppet, pentru a combate discriminarea rasiala si un Muppet cu HIV, care sa educe copiii in legatura cu acest pericol.

Revenind la explicarea acestei probleme copilului tau, este important sa nu-i inoculezi unei minti tinere ura fata de ceilalti oameni. Trebuie sa ii explici copilului exact ce inseamna sa fii gay, in cuvintele lui, subliniind ca numai orientarea sexuala face ca o persoana sa fie gay si nu altceva, cum ar fi hobby-urile sau imbracamintea. Oamenii nu aleg de cine sa fie atrasi. Explica-i ca persoanele homosexuale sunt la fel ca cele heterosexuale, numai ca sunt atrase de acelasi gen.

Daca, insa, doresti sa-ti cresti copiii intr-un spirit religios, le poti explica faptul ca Dumnezeu spune ca doar fetele si baietii se pot casatori intre ei si este trist cand vede ca regulile nu ii sunt ascultate. In acelasi timp, nu este bine sa-i dispretuiesti pe ceilalti pentru alegerile lor, ci sa ai grija cu ce alegeri faci tu. Casatoria gay, chiar daca este permisa de legislatie, nu este recunoscuta si de Dumnezeu. Tine minte, insa, ca iubirea fata de semeni este o virtute si copilul tau trebuie sa inteleaga ca persoanele gay nu aleg sa fie asa si ca doar orientarea sexuala ii diferentiaza de ceilalti.