Considerata un material de lux, marmura face ca orice mediu de acasa sa arate elegant si frumos. Dar trebuie sa avem grija de ea, astfel incat sa reziste in timp.

Marmura este un calcar metamorfic care are de obicei o mare rezistenta la trecerea timpului si la schimbarile de temperatura. Are o stralucire unica si poate fi lustruit cu usurinta. In plus, este unul dintre preferatele pentru acoperirea suprafetelor din casa, precum podele, blaturi si pereti. Cititi mai departe pentru a descoperi modalitatea corecta de curatare a podelelor de marmura.

Structura acestei pietre este foarte variata, ceea ce o face un element decorativ foarte versatil. Exista forme nervurate de diferite culori, de o singura culoare uniforma si chiar cu figuri arborescente, adica cu ramificatii.

Pardoselile de marmura sunt de obicei foarte comune in constructii, datorita faptului ca rezista la umiditate, sunt foarte durabile si au un aspect frumos. Cu toate acestea, mentinerea lor curata si stralucitoare este o sarcina care necesita ingrijire speciala.

Cum sa curatati podelele de marmura?

Desi marmura este un material durabil, este o piatra naturala care poate fi predispusa la deteriorare daca nu este ingrijita corespunzator. O buna intretinere incepe de la efectuarea unor tehnici de curatare adecvate. Va impartasim cateva dintre ele.

1. Maturarea

Matura cu o matura cu peri moi sau, alternativ, folosirea unui aspirator pentru a indeparta praful si murdaria este una dintre primele sarcini de facut atunci cand curatati podelele de marmura. O recomandare este sa nu mergi cu pantofii pe podea pentru a nu lasa urme pe ea.

2. Folosirea mopurilor

Cel mai potrivit material pentru acestea este microfibra, deoarece bumbacul lasa urme de apa. Utilizarea ideala consta in umezirea lui usor in apa si cu produse care au pH neutru in compozitie. Cel mai mare avantaj al sau este ca, in timp ce este trecut peste podea, se usuca in acelasi timp in care este folosit.

3. Evitarea produselor chimice

Inalbitorul este un produs destul de abraziv, iar marmura este o piatra sensibila; Din acest motiv, este mai bine sa folositi apa si sapunuri speciale pentru material.

In acest sens, este necesar sa evitati si compusii de uz casnic precum otetul, lamaia sau oricare care au amoniac, deoarece sunt foarte acizi sau foarte alcalini si pot deteriora suprafata pardoselii.

Este de preferat sa evitati substantele chimice pentru curatarea podelelor de marmura, deoarece acestea pot deteriora ireversibil suprafata.

4. Etansare

Epilarea cu ceara este o optiune mai prietenoasa pentru a prelungi stralucirea naturala si a o proteja, deoarece se creeaza o pelicula protectoare impotriva oricarui tip de peta.

Se recomanda insa sigilarea periodica a pardoselii cu un produs de calitate specializat in marmura. In acest fel, durata de viata utila a podelei va fi prelungita.

5. Lustruire

Prin aceasta tehnica de curatare se reduce porozitatea pardoselii si, la randul sau, i se ofera protectie. Procesul necesita o masina rotativa si vata de otel care va fi impregnata cu un produs numit stripper de podea , care va curata foarte bine suprafata.

Dupa cele de mai sus se foloseste un cristalizator de sol, un produs capabil sa creeze un strat solid care sa faca pardoseala sa straluceasca. In final, o ceara de marmura va prelungi efectul obtinut.

6. Protejarea

Mobilierul este de obicei obiecte grele care pot crapa piatra de marmura si chiar o pot zgaria. Pentru aceasta, sunt recomandate pasle sau suporturi care minimizeaza deteriorarea. De asemenea, este necesar sa aveti grija de podea de petele de cafea sau vin, deoarece este foarte susceptibila de a absorbi aceste substante.

Cum sa indepartati petele de pe podelele de marmura

Marmura este o piatra foarte permeabila si poate fi afectata de diverse tipuri de pete in utilizarea de zi cu zi. Produsele alcaline, acide si grase reprezinta o mare amenintare si, desi cel mai bun mod de curatare este sa actionezi imediat, atunci cand acest lucru nu se realizeaza, exista cateva optiuni pentru a vindeca daunele cauzate.

Lustruire

Aceasta lucrare este ideala daca podeaua este zgariata, deteriorata si patata. Lustruirea consta in folosirea unui lustruitor care acopera diferitele imperfectiuni si uniformizeaza podeaua.

In acest caz, sarcina este cel mai bine realizata de un profesionist. Este, de asemenea, un proces care ar trebui facut la fiecare 4 sau 5 ani.

Cu apa

Daca petele sunt recente, tot ce aveti nevoie este un amestec de apa calda cu un sapun cu pH neutru. Se pulverizeaza pe suprafata afectata si apoi se usuca cu o carpa moale pentru a capta toata umezeala.

Folosind detergenti

Petele de ulei si grasime tind sa afecteze mai mult podeaua. In acest sens, este recomandat sa folositi sapun de vase si sa frecati astfel incat sa inmuieze pata. Daca nu se desprinde, un alt truc este sa folosesti peroxid de hidrogen cu apa de la robinet si sa acoperi pata.

Curatarea podelelor de marmura deja colorate este o provocare. Este important sa detectati imediat modificarile materialului.

Cu otet

Otetul amestecat cu amoniac devine un agent de curatare puternic, ideal pentru indepartarea amprentelor de cani sau a petelor galbene. Procedura este foarte simpla, deoarece consta in aplicarea catorva picaturi de amestec pe suprafata si stergerea excesului de lichid cu o carpa. Desi aceasta solutie este foarte practica, trebuie avut grija la cantitatea folosita.

Marmura necesita ingrijire

Marmura este un material cu costuri ridicate, asa ca ingrijirea sa este esentiala, deoarece este o piatra foarte poroasa care absoarbe orice lichid.

Pe langa curatarea conventionala, necesita o intretinere care este insotita de un proces de lustruire pentru a nu-si pierde frumusetea.