Cea mai galonata dintre picturile oferite de Casa de licitatii Alis in 16 septembrie, un peisaj semnat Pallady, Casa din padure, provenind din colectia prof. dr. Theodor Burghele, si datand probabil din perioada 1914-1920, cand artistul lucra indeosebi in tehnica frotiului, adica a suprapunerilor de culori opace, stratul de dedesubt putand fi vazut prin cel de deasupra, avea toate datele pentru a atinge un record: al pretului de vanzare, al disputelor intre ofertanti, al televiziunilor momite de senzational: o valoare artistica indubitabila, un pictor de top, o provenienta faimoasa si o evaluare de doar 70.000 lei, adica putin peste 21.000 euro.

Dar, surpriza! Televiziunile au lipsit, si cumparatorii nu s-au inghesuit, aceasta minunata panza fiind achizitionata cu pretul de pornire. In schimb, boom-ul vanzarilor de la Sectiunea Pictura l-a stabilit o lucrare (exceptionala) de Olga Greceanu (1890-1978), pictorita de mare importanta pentru curentul neo-romnismului. Intitulata de organizatori Scena medievala, lucrarea e realizata intr-o tehnica folosita doar de aceasta artista n picturi murale sau n cele de sevalet pe pluta, pnza ori carton.

Cu o confidentialitate si un laconism rizibile, organizatorii au mentionat in catalog ca piesa de decoratie murala a fost gasita n casa ing. Constantinescu din intr. Armasului, lasnd sa planeze suspiciunea ca ne aflam n fata unei descoperiri pompeiene, ca n casa ing. Constantinescu (?) s- a gasit o decoratie pe pereti si cineva a adus-o la Alis, banii urmnd sa fie donati, nsusiti, mpartiti, returnati si alte variante. Valoarea deosebita a decoratiei, originalitatea, dimensiunile – 357 x 169 cm – au atras multi amatori sa ornamenteze un spatiu generos cu o asemenea fascinanta opera.

Asa ca s-a licitat pna la suma de 92.500 lei (28.000 euro), o nimica toata daca ne gndim la unicitatea exceptionala si la maretia cu care, n rama ei lata si simpla de stejar, fresca se va desfasura pe peretele unui salon, al unui birou, facndu-i pe oaspeti sa paleasca de invidie. Nu s-a cumparat un tablou care, revndut pe pietele europene si americane, ar fi adus un cstig frumos: Emden Nordzee de Karl Kaufmann (1843-1901), un artist specializat n vederi ale canalelor venetiene si ale fiordurile nghetate, pictate cu virtuozitate si prezentate n somptuoase rame cu aurite volute vegetale.

Evaluarea tabloului pleca de la 20.000 lei. Tot o investitie ar fi putut fi considerata si sculptura lui Kulcsar Bela (n. 1929) Prietenia ntre popare, lemn, h. 131 cm (ce naltime expresiva!), nfatisnd doua personaje sold la sold – cum i placea unui traducator sa spuna -, un ostas sovietic eliberator si un vajnic maramuresan, romn sau maghiar, nu e prea limpede. Cu doar 3.000 lei si ceva imaginatie se putea realiza si cu ea decorarea unui spatiu. Concluzia zilei: multe picturi valoroase, putine recorduri.