La propunerea opozitiei, pe agenda de lucru de astazi figureaza si dezbaterea propunerii de a organiza o sedinta solemna a Parlamentului in 25 octombrie, in cadrul careia Regele Mihai sa aiba ocazia de a le adresa parlamentarilor cateva cuvinte.
Aceasta idee se pare ca nu este insa agreata de membrii PDL, care s-au pronuntat inca de ieri impotriva acestei idei. Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ieri ca birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au respins propunerea PNL de a organiza o sedinta solemna a Parlamentului in cinstea Regelui Mihai.

Apartenenta la un anumit partid politic se pare insa ca nu ii determina pe membrii sai sa impartaseasca aceleasi opinii cu privire la acest subiect. In ciuda hotararii PDL de a vota impotriva acestei propuneri, vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu a lansat astazi in plen un apel catre colegii sai, pe care ii indeamna sa aprobe organizarea acestei intalniri cu Regele, prilejuita de implinirea de catre acesta a onorabilei varste de 90 de ani: „Fac apel catre colegii din grup sa voteze si ei pentru invitarea Regelui Mihai. Este o chestiune de obraz, motivul invocat ca Regele Mihai nu ar fi sef de stat nu tine.” Theodor Paleologu considera ca aceasta initiativa este cu atat mai necesara cu cat in luna iunie presedintele Traian Basescu a facut o serie de declaratii deranjante la adresa Regelui, pe care l-a catalogat drept “sluga rusilor”.

Sustinator al acestei intalniri cu istoria, Paleologu face presiuni asupra colegilor de partid pentru a vota favorabil aceasta propunere: “Tocmai pentru faptul ca presedintele Traian Basescu a spus ce a spus in iunie, e o chestiune de obraz pentru noi toti sa votam pentru invitarea regelui pe 25 octombrie.”

Decizia PDL-ului a fost primita cu un gust amar de Casa Regala, care s-a aratat dezamagita de modul in care tara noastra percepe valorile. In cadrul emisiunii “Sinteza Zilei” de la Antena 3, Principesa Margareta a tinut sa exprime opinia sa cu privire la acest subiect: “Parlamentul este suveran si nu-i comentam deciziile, dar s-a ratat o ocazie cruciala pentru viitorul tarii. Pierdem timp sa mergem inainte, sa fim alta tara. Este foarte, foarte pacat. S-a ratat o ocazie istorica cruciala pentru viitorul tarii. E ceva general in tara noastra sa nu avem curaj sa hotaram lucrurile frumoase. Poate este o tara ranita inca si nu am reusit sa facem mai bine pentru tara asta si sunt trista si pentru asta.”

Cu toate acestea, desi vizibil dezamagita de atitudinea politicienilor romani, Principesa Margareta a declarat ca nu va adresa niciodata cuvinte dure Parlamentului, pentru ca aceasta este o institutie a democratiei, un simbol al statului: “Nu ne veti auzi niciodata vorbind rau despre Parlament. Spre deosebire de institutia presedintelui sau de Guvern, Parlamentul este o institutie care reprezinta democratia si natiunea. Dar, in ultimii 20 de ani s-a spus de foarte multe ori ce sansa am pierdut noi in 1990 daca am fi reinstaurat monarhia si ce pacat ca s-a pierdut acea ocazie. Ei bine, dupa povestea de astazi, eu afirm ca nu s-a pierdut nicio ocazie.

Ca in 1989 monarhia nu s-a instaurat in Romania pentru ca nu se putea. Daca in anul 2011, dupa 21 de ani, politicienii nu reusesc inca sa gaseasca motivatia necesara pentru a-l invita pe Rege in Parlament sa vorbeasca, cum ati fi vrut ca ei, politicienii din ’89 sa-l fi pus pe tron? Vorbim de 21 de ani in care am ajuns in NATO, am ajuns in UE, suntem democratici, avem institutii, avem legislatie. Nu ne impiedica nimeni sa fim responsabili si demni.”

O atitudine eleganta, pentru un gest necumpatat al celor din PDL. Suntem o tara democratica, pretindem ca promovam libertatea si valorile, ca ne ghidam dupa principii morale solide si ca ne aliniem standardelor europene. In aceste conditii, respingerea propunerii de a invita simbolul Romaniei, unul dintre cei mai valorosi si mai iubiti romani, la o sedinta a Parlamentului este de neinteles.

Indiferent care ar fi raportul presedintelui tarii cu Regele Mihai, primirea acestuia in Parlament nu ar trebui sa reprezinte motiv de controversa in randul parlamentarilor romani. In acest moment, cand suntem tot mai departe de adevaratele valori, cuvintele unui om care a traversat istoria, care este parte integranta a istoriei Romaniei, sunt mai mult decat binevenite.