Atunci cand auzi de Sinaia, gandul te duce atat la distractie, relaxare, cat si la vederea unui loc istoric. Numita si “Perla Carpatilor”, statiunea se afla la poalele Muntilor Bucegi, oferind astfel iubitorilor de natura nenumarate posibilitati de a petrece timpul liber.

Sinaia s-a dezvoltat ca statiune montana odata cu construirea Castelului Peles, cunoscut drept Castelul de Vara al regelui Carol I de Hohenzollern. Castelul a fost realizat intre anii 1873 si 1914, fiind insa locuibil inca din 1883. Arhitectura sa este o combinatie intre neogotic si neorenascentismul german, iar in interior se regasesc sculpturi din lemn in stil germanic, dar si stiluri precum cel venetian, maur sau turcesc, castelul fiind decorat de creatori precum J. D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena. Pelesul are 160 de camere, insa nu toate sunt deschise publicului. Cu toate acestea, cele pe care turistii le pot vizita sunt spectaculoase, de la colectia de arme, pana la detalii, cum ar fi candelabre de cristal de Murano sau vitralii nemtesti. Peste tot se poate observa influenta reginei Elisabeta, cunoscuta mai ales sub pseudonimul literar Carmen Sylva, care  era atrasa de elementele celtice si scandinave, aducand in castel cruci scandinave, scaune norvegiene sau lambriuri. Castelul a fost declarat muzeu in anul 1953 si este unul dintre cele mai bine intretinute castele din Romania.

Imediat langa Peles se afla doua edificii la fel de importante: Pelisorul si Foisorul, acesta din urma fiind insa inchis pentru public. Pelisorul a fost resedinta de vara a regelui Ferdinand si a reginei Maria. Exteriorul palatului a fost realizat in stil renascentist german, in anul 1902, iar de decorarea interiorului s-a ocupat chiar regina, folosind teme art nouveau, cu sticla Tiffany si Lalique si cu mobila vieneza. Foisorul a fost construit inainte de Peles, iar aici au locuit Carol I si Elisabeta pana la finalizarea castelului principal, dar si Ferdinand si Maria, pana cand a fost terminat Pelisorul. Actuala cladire nu este, insa, cea de atunci, Foisorul fiind reconstruit intre anii 1932-1933, dupa ce un incediu a distrus cladirea. Desi la inceput avea 43 de camere, in timpul comunismului a fost marit cu o inca o aripa, edificiul fiind folosit pentru intalniri protocolare. In anul 1966 este marit din nou, deoarece Ceausescu si-a dorit sa priveasca de undeva de sus familia regala. Pelisorul este deschis vizitarii publicului, dar Foisorul este folosit doar pentru protocolul de stat.

In Sinaia se poate vizita si manastirea cu acelasi nume, aflata tot in apropierea castelului Peles. Aceasta a fost intemeiata de spatarul Mihail Cantacuzino, fiind impresionat de ceea ce a vazut dupa o vizita la Manastirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai. Intre anii 1690-1695 a fost construita Biserica Mica, “Adormirea Maicii Domnului”, dar si cetatea ce o inconjoara, cu chiliile si paraclisul. Biserica cea mare, “Sfanta Treime”, precum si chilliile din partea de nord si de sud, au fost construite intre anii 1843 si 1846, iar Biserica Paraclis, “Schimbarea la fata”, dateaza din anul 1972. In interiorul manastirii functioneaza si un mic muzeu religios, primul de acest fel din tara noastra, care detine un exemplar al primei Biblii tiparite in limba romana, la 1688. La fel ca si celelalte cladiri din Sinaia, si manastirea in sine reprezinta un muzeu de arta, datorita arhitecturii sale in stil brancovenesc (se pot observa, in ceea ce priveste biserica mica, coloanele sculptate in piatra si ornate cu motive florale).

Pe langa edificiile pe care le pot vizita, turistii sunt atrasi si de Muntii Bucegi, ce se inalta deasupra orasului Sinaia. Iubitorilor sporturilor de iarna le sunt oferite numeroase posibilitati de practicare a acestora, prin partii ca Valea Dorului, Drum Vechi sau Carp, in functie de gradul de dificultate a acestora. Totodata, se poate ajunge cu usurinta la o altitudine de 1400 m sau 2000 m, luand telecabina, iar odata ajunsi acolo, turistilor li se ofera o imagine panoramica a orasului. La cota 1400 se poate ajunge chiar si cu masina si nu de putine ori turistii sunt “vizitati” de ursii aflati in libertate. De asemenea, celor pasionati de drumetii le sunt oferite trasee montane, in care peisajele sunt pur si simplu coplesitoare. Printre cele mai cunoscute trasee se numara Sinaia-Poiana Stanii, Sinaia-Piscul Cainelui, Sinaia-Cuibul Dorului. In plus, pe drumul spre Targoviste, pana in intrarea in Sinaia, se poate ajunge la Lacul cu Bolboci, urcand apoi spre Pestera Ialomitei, in interiorul careia se afla si Manastirea Ialomitei. Pe acelasi drum se poate ajunge si pe Platoul Bucegi, unde se pot admira Babele si Sfinxul, vestitele formatiuni stancoase. De aici se poate ajunge destul de usor si la Crucea Caraiman, urmand indicatoarele.

Sinaia este atat o statiune de vara, cat si una de iarna, fiind de multe ori prima optiune a celor care isi doresc sa isi petreaca vacantele pe Valea Prahovei.