Covorul este unul dintre cele mai vechi si populare accesorii pentru casa. Batranii nostri il foloseau in diferite moduri, pentru a imbunatati performanta energetica a locuintei si pentru a transforma casa intr-un mediu mai placut si mai confortabil din punct de vedere termic. Astazi, covorul ramane unul dintre cele mai achizitionate accesorii pentru casa, dar formatu acestuia si modul de ampplasare intr-o locuinta s-a schimbat pe alocuri.

Designerii de interior au ajuns la concluzia ca, covorul nu mai e un simplu element decorativ, ci si unul prin intermediul carora putem amenaja si delimita casa cu mai multa usurinta.

Rolul covorului si unde-l amplasam eficient in locuinta

In continuare covorul ramane una dintre piesele care pot imbunatati aparent confortul in locuinta. Insa, daca odinioara podelele erau reci si aveau nevoie de covoare pentru a imbunatati eficienta termica a unui spatiu sau a intregii locuinte, in zilele noastre putem apela inclusiv la pardoseala cu incalzire, lucru care ne permite sa renuntam la acele covoare masive, de dimensiuni mari si cu o grosime in consecinta.

Dar in continuare covoarele pot fi cu succes pentru acest lucru. In acelasi timp, covorul poate delimita cu succes o incapere. De exemplu, foarte multe locuinte acum sunt amenajate de tip open space astfel ca, pe acelasi perimetru, vom gasi mai multe incaperi. Un blat de lucru sau o serie de pereti falsi pot delimita uzul incaperii de cealalta, asemeni covorului. Astfel, pozitionand covorul la trecerea dintr-o incepere in altta, poti marca eficient fiecare incapere in parte.

De asemenea, daca covorul e o adevarata traditie la tine in familie sau in locuinta, te poti folosi de un covor de mici dimensiuni pentru a-l amplasa central astfel incat sa-i oferi incaperii impresia unui spatiu mai mare, mai generos, mai liber.

Covorul in bucatarie

Bucataria este fara nicio indoiala unul dintre cele mai accesate spatii dintr-o locuinta. De aceea foarte multi designeri de interior ne sfatuiesc ca, in bucatarie, sa amplasam o podea in consecinta, care sa fie extrem de rezistenta pe parcursul anilor.

Odinioara covorul era o piesa de nelipsit chiar si din bucatarie, dar astazi specialistii ne recomanda sa evitam folosirea acestuia din motive destul de evidente.

In toata agitatia de a gati eficient este mai simplu ca niciodata sa imbrastii mancare, mai mult sau mai putin voit. Iar daca cu hainele poti rezolva rapid situatia spalandu-le cu ajutorul unei masini automate, un covor de mari dimensiuni face sarcina mult mai anevoioasa. Unele pete ar putea iesi cu usurinta de pe covor prin igienizare locala insa, exista si pete de alimente care pot pata covorul definitiv. Va fi foarte dificil sa muti intreaga mobila pentru a putea scoate covorul afara din bucatarie si la fel de anevoios sa cureti intreg covorul periodic. Cea mai simpla solutie ar putea fi sa apelezi la un centru specializat pentru spalarea covoarelor, centru care nu se regaseste peste tot si care ar putea necesita solutii pentru transportul covorului.

Asadar, ar fi recomandat sa te gandesti corespunzator inainte sa iti achizitionezi uncovor pe care sa-l amplasezi in bucatarie.