Emblematica Catedrala Notre Dame (Doamna Noastra), care a suferit un incendiu teribil pe 15 aprilie 2019, este considerata o capodopera a arhitecturii gotice si o destinatie obligatorie pentru turistii care viziteaza Parisul in Franta.

Iata o relatare a motivului pentru care Catedrala Notre Dame (Doamna Noastra) este atat de importanta pentru lume. Vezi pe faude cand a fost construita catedrala Notre Dame.

1. Este un sit al Patrimoniului Mondial

Catedrala a fost desemnata „patrimoniu mondial” de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) in 1991.

2. Notre Dame este cel mai vizitat templu din Europa

Primeste aproape 13 milioane de oameni din intreaga lume in fiecare an (o medie anuala de peste 30.000 de oameni pe zi). In zilele cele mai aglomerate, poate gazdui pana la 50.000 de pelerini si vizitatori. Admiterea este gratuita.

3. A fost scena unor evenimente istorice

In incinta au avut loc evenimente istorice, precum incoronarea lui Henric al VI-lea al Angliei in 1429 si cea a lui Napoleon Bonaparte in 1804. In plus, Ioana d’Arc a fost beatificata in aceasta catedrala in 1909.

4. Notre Dame a avut nevoie de mai mult de 180 de ani pentru a construi

Constructia Notre Dame pe Ile de la Cite, o mica insula din centrul Parisului, inconjurata de apele raului Sena, a durat 182 de ani. A inceput in 1163 si s-a incheiat in 1345.

In locul unde se afla, a fost o catedrala romanica. Prima biserica crestina din Paris, Bazilica Saint-Etienne, a fost construita acolo in jurul anului 528.

5. Inauntru se afla Coroana de spini pe care Iisus ar fi folosit-o

Scrieti-va numele si adresa de e-mail pentru a primi buletinul zilnic de la ACI Prensa si, ocazional, stiri de ultima ora. Ca parte a acestui serviciu gratuit, este posibil sa primiti ocazional oferte de la EWTN News si EWTN. Nu vom inchiria sau vinde niciodata informatiile dvs. si va puteti dezabona in orice moment.

Coroana de spini pe care ar fi purtat-o ​​Iisus este una dintre cele mai importante relicve ale crestinismului si se gaseste in Catedrala Notre-Dame, impreuna cu o bucata de Cruce si un cui al Patimilor.

6. Notre Dame este decorul unui celebru roman Victor Hugo

Catedrala este, de asemenea, decorul celebrului roman al lui Victor Hugo „Doamna noastra din Paris”, care a fost publicat in 1831. Cartea spune povestea lui Quasimodo, care se indragosteste de o tigana pe nume Esmeralda. Succesul romanului a provocat o serioasa constientizare a valorii acestei incinte.

7. Are una dintre cele mai prestigioase organe din lume

Orga principala a catedralei este un instrument remarcabil al lui Aristide Cavaille-Coll, unul dintre cei mai importanti producatori de orga ai secolului al XIX-lea. Instrumentul are cinci tastaturi de 56 de note, o pedala de 32 de note, 109 de melodii, 111 registre si 7.374 de pipe.

8. Catedrala Notre Dame contine opere de arta nepretuite

In interior se afla capodopere precum „Vizitatia” de Jean Jouvenet din 1716 si „Sfantul Toma d’Aquino, Izvorul intelepciunii” de Antoine Nicolas, din 1648, printre cele mai emblematice.

9. Acoperisul lui era plin de albine.

Potrivit site-ului oficial al Catedralei Notre Dame, in primavara anului 2013 s-a format un stup pe acoperisul sacristiei. De atunci, templul a fost asociat cu conservarea biodiversitatii si are dorinta de a-si aminti frumusetea Creatiei si responsabilitatea omului fata de natura.

10. Notre Dame are dimensiuni mari

Cea mai inalta parte a templului este sageata din centru, de 96 de metri inaltime. Cele doua turnuri laterale masoara 69 de metri, in timp ce acoperisul are 43 de metri inaltime.

Lungimea totala a proprietatii este de 128 metri pe 12 latime. Fatada de vest are o latime de 40 de metri si o suprafata totala de 4.800 de metri patrati.