Cupa menstruala este o alternativa sigura pentru menstruatia femeilor, care a devenit foarte des intalnita in ultimii ani, nu doar pentru confortul ei, ci pentru ca nu genereaza deseuri toxice pentru mediu, precum absorbantele sau tampoanele. Va spunem cateva avantaje si dezavantaje ale acestui produs.

Cupa menstruala este o alternativa la utilizarea de absorbante sau tampoane feminine. Popularitatea sa a crescut in ultimii ani, nu numai pentru confort, ci si pentru contributia sa la mediu, deoarece nu lasa reziduuri poluante.

Acest recipient mic creeaza un vid in care fluidele de perioada se aduna si trebuie indepartate si curatate la fiecare 8 pana la 12 ore. De obicei, este fabricat din materiale inofensive precum silicon medical, latex sau elastomer medicinal, printre altele. Iata cateva avantaje si dezavantaje ale cupei menstruale de care ar trebui sa tii cont. Continuati sa cititi pentru a afla mai multe!

Avantajele cupei menstruale

Conform dovezilor stiintifice si a marturiei multor femei care l-au incercat deja, cupa menstruala este un element care ofera mai multe avantaje.

1. Este o investitie buna

In ciuda pretului sau, care este de obicei in medie de 18 USD, in functie de tipul de trusa , cupa menstruala este totusi o investitie buna, deoarece atat tampoanele, cat si tampoanele sunt de unica folosinta, in timp ce cupa poate fi folosita o data si din nou.

De fapt, are o durata de viata utila intre 10 si 15 ani, in functie de ingrijirea care i se acorda. Astfel, banii pe care ii investesti in cumpararea lui, ii vei recupera in trei-patru luni.

2. Cupa menstruala este ecologica

Cand se folosesc tampoane si tampoane, se produc mii de tone de deseuri care dureaza intre 150 si 160 de ani pentru a se dezintegra. Dimpotriva, o femeie va avea nevoie doar de cateva cupe menstruale de-a lungul vietii. Aceasta inseamna ca mii de tone de deseuri nu sunt produse si contribuie la mediu.

3. Este igienica

Datorita proprietatilor materialelor sale, cupa menstruala atrage mai putine bacterii decat tampoanele. In plus, nu usuca, irita sau maltrata zona vaginala si ajuta la mentinerea echilibrului microbiotei acesteia.

In acest sens, se poate spune ca cupa menstruala previne aparitia infectiilor si socul toxic pe care il pot produce tampoanele. Asta pentru ca siliconul din care este facut este inert si nu contribuie la proliferarea germenilor, daca este curatat corespunzator.

4. Este mai confortabila

Cupa menstruala poate fi folosita pe perioade lungi de timp, in functie de fluxul persoanei. In mod normal, poate fi folosit intre 8 si 12 ore  si poate fi folosit chiar si peste noapte sau atunci cand se efectueaza exercitii de inalta performanta si flexibilitate.

De fapt, accidentele in timpul acestor activitati sunt reduse la minimum, intrucat mecanismul de etansare cu vid din interiorul vaginului previne scurgerea, oferind astfel mai mult confort si siguranta in timpul perioadei.

5. Este sigura

Tampoanele sau tampoanele sunt fabricate din substante chimice sintetice prelucrate, cum ar fi dioxinele, care pot fi daunatoare sanatatii. Acestea sunt substante toxice care sunt produse neintentionat in procesele care manipuleaza substante clorurate, inclusiv hartie albita, tampoane sau produse cosmetice si farmaceutice.

In legatura cu aceasta, o publicatie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii comenteaza ca aceasta substanta este foarte toxica si poate afecta sistemul imunitar si poate interfera cu functionarea hormonilor.

Dimpotriva, cupa menstruala nu are substante chimice nocive sau inalbitori, si nu absoarbe sau elibereaza nici un tip de substante in organism, deci sunt complet sigure.

6. Este de lunga durata

Cupa menstruala este anatomica, deoarece se adapteaza la peretii vaginali fara posibilitatea de scurgere in ciuda miscarii purtatoarei. De asemenea, poate fi folosit mai mult de 10 ani fara nici o problema.

Dezavantajele cupei menstruale

Asa cum acest element poate fi avantajos in multe scenarii, in altele nu atat. De fapt, un studiu din Kenya a constatat ca adolescentele (cu varste cuprinse intre 14-16 ani) au avut uneori accidente la inceput cand incercau sa-si foloseasca sau sa-si scoata cupa menstruala: au scapat-o in toaleta, au pierdut-o sau s-au deteriorat direct.

1. Marimea se modifica in functie de faza fiecarei femei

Fiecare femeie este diferita si de aceea exista diferite dimensiuni de cupe menstruale. Marimea va depinde de varsta, constitutia fizica, cantitatea debitului sau daca ati avut copii prin nastere naturala sau nu. Problema este ca in unele cazuri aceste specificatii nu se dovedesc a fi atat de precise.

2. Cupa menstruala nu se pune foarte usor primele ori

Desi modul in care este introdus este similar cu cel al tamponului, primele cateva ori poate fi putin incomod sa-l asezi corect. De asemenea, daca nu este plasat corect, poate exista riscul unor picaturi incomode. Trebuie sa ai multa rabdare pentru a invata cum sa-l asezi, dar lucrul bun este ca, odata realizat, totul incepe sa devina mult mai usor.

3. Pretul investitiei

Dupa cum am mentionat anterior, cupele menstruale nu sunt cele mai ieftine de pe piata in comparatie cu pretul altor produse traditionale. Acest lucru se datoreaza calitatii designului si materialelor. Este insa o investitie care poate fi recuperata in cateva luni.

4. Schimbati si spalati cupa menstruala

Cupa menstruala este reutilizabila si trebuie schimbata dupa un anumit timp. Aceasta include spalarea cu apa si sapun neutru. Problema este ca, daca nu esti acasa, acest proces se poate complica. Pentru a evita acest lucru, il puteti schimba inainte de a pleca de acasa si il puteti spala acolo si nu intr-un loc public.

5. Necesita o ingrijire mai mare de curatare

In fiecare luna, dupa incheierea ciclului menstrual, acesta trebuie dezinfectat . Acest lucru se realizeaza prin fierbere in apa timp de 5 minute, pentru a-l steriliza si a evita riscurile. In plus, fiecare schimbare necesita o buna igiena a mainilor pentru a o manipula corect si a preveni infectia interna.

6. Disconfort la scoaterea acesteia

Acest recipient functioneaza prin etansare in vid. Unele femei nu realizeaza ca este necesar sa ciupeasca partea inferioara a produsului pentru a rupe vidul pe care il creeaza. In caz contrar, experienta utilizarii acestuia va fi incomoda.

7. Aviz sanitar

In unele tari, unele marci de cupe menstruale nu au inregistrarea sanatatii la autoritatile corespunzatoare. Este foarte important sa se verifice calitatea acestora, materialele de fabricatie si efectele secundare pe care le pot produce si, mai important, ca acestea sa aiba avizul necesar pentru a nu dauna sanatatii celor care le folosesc.

De luat in considerare despre cupa menstruala

Cupa menstruala este o alternativa inovatoare pentru femei si, pana in prezent, este prezentata ca un produs fara riscuri. Desi are numeroase avantaje, este de asemenea necesar sa stim ca este un produs care necesita multa curatare si cunostinte pentru a-l folosi corect.

Daca aveti indoieli in acest sens, consultati-va ginecologul sau medicul specialist pentru a verifica daca acest produs va poate fi util sau nu. Desi astazi este foarte usor sa obtineti o cupa menstruala online, de exemplu, este indicat sa o cumparati dintr-un loc sigur precum o farmacie, deoarece aceasta ofera garantii ca este un produs de sanatate in stare buna.