Intrucat gustul metalic se poate datora unor probleme medicale, daca nu dispare in timp, este important sa consultati un specialist pentru a obtine un diagnostic si a evita complicatiile majore.

Gustul metalic din gura este neplacut si, desi in unele cazuri poate fi punctual, atunci cand apare regulat, poate fi un indicator al diferitelor probleme de sanatate, precum modificari ale rinichilor sau ficatului.

Cauze posibile ale gustului metalic in gura

Originea acestui gust neplacut poate fi foarte variata si, in unele cazuri, poate duce la pierderea poftei de mancare sau poate afecta viata de zi cu zi a persoanei in diferite aspecte. De exemplu, atunci cand simte o senzatie de gust metalic in gura, persoana poate sa nu vrea sa vorbeasca cu ceilalti.

Sa vedem care ar putea fi unele dintre cauzele sale.

1. Consumul unor medicamente

La inceperea oricarui tratament medical, poate aparea un gust metalic in gura. Daca este cazul, poti consulta un specialist si ii poti cere sa-l schimbe cu altul care nu are acel efect secundar.

Medicamentele care pot provoca acest efect includ:

  • Antibiotice
  • Antidepresive.
  • Medicamente pentru hipertensiune arteriala.
  • Medicamente pentru diabet.
  • Unii compusi pentru a nivela calciul.
  • Medicamente utilizate pentru tratarea pietrelor la rinichi.

2. Sanatate orala precara

Ingrijirea si igiena dintilor poate fi una dintre cauzele acestei probleme. Din acest motiv, curatarea orala adecvata este esentiala pentru a te proteja de ea si a elimina acel gust enervant.

Excesul de placa poate provoca si gingivita. Este o inflamatie si o infectie care distruge tesuturile de sustinere ale dintilor.

3. Sarcina

Multe femei in primele luni de sarcina se confrunta cu problema gustului metalic in gura. Acesta este un simptom frecvent pe care multi l-au experimentat.

Acesta este un produs al modificarilor hormonale din corpul unei femei, in special in primul trimestru. Apoi acest disconfort dispare.

4. Alergii si infectii

Unele alergii si infectii fungice in gura si pe limba pot afecta papilele gustative. In consecinta, ele va pot schimba gustul in gura.

Alergiile sunt, de asemenea, legate de sistemul respirator. Prin urmare, mucusul si congestia nazala pot duce la aceasta problema.

5. Niveluri ridicate de minerale

Un gust metalic in gura se poate datora faptului ca exista prea multe minerale (cum ar fi fierul sau cuprul) in organism. Trebuie sa luam in considerare daca le luam ca supliment.

De asemenea, deficienta sau excesul de zinc provoaca si gust metalic. Este recomandabil sa faceti un test pentru a vedea cum sunt aceste niveluri in sange.

6. Agenti toxici

O alta posibila cauza a gustului metalic este inhalarea de produse toxice (benzen, cobalt, lacuri). Prin urmare, trebuie sa ne revizuim mediul.

De asemenea, faptul ca a fost expus la mercur sau plumb. Inhalarea unor niveluri ridicate ale acestor substante poate fi motivul gustului metalic.

7. Alte cauze

  • Toxiinfectii alimentare, in special cu peste si crustacee.
  • Deficienta de vitamine si minerale.
  • Un dezechilibru in regiunea creierului care controleaza simturile gustului.

Recomandari pentru a imbunatati problema

Apa de gura cu sare 

Datorita proprietatilor antiinflamatorii ale sarii, acest remediu este foarte potrivit. Ne ajuta sa tratam gingiile si sa distrugem bacteriile din gura.

  • Indeparteaza hrana ramasa din dinti.
  • De asemenea, ajuta la calmarea gatului si la desfundarea nasului infundat.

Citrice

Consumul de citrice stimuleaza secretia de saliva. Acest lucru ajuta la minimizarea gustului din gura intr-un mod foarte natural si simplu.

  • Putem lua portocale, lamai, grapefruit. Le putem folosi si ca dressing sau prepara limonade.

Pastrati o igiena orala adecvata

Se recomanda sa va periati dintii si limba de 2 pana la 3 ori pe zi. De asemenea, ar trebui sa facem gargara cu o apa de gura pentru a elimina complet microorganismele.

  • Puteti folosi o cantitate mica de bicarbonat de sodiu si sare pe periuta de dinti pentru a ucide toti microbii. Va recomandam sa o faceti o data sau de doua ori pe saptamana.

Hidrateaza-te corespunzator

Nu uitati sa beti 7 pana la 8 pahare de apa pe zi, va va ajuta sa mentineti corpul curat si hidratat. In acest fel vom evita si uscaciunea gurii.

In plus, apa potabila este esentiala pentru o sanatate buna. Trebuie sa o facem intotdeauna pe stomacul gol si in afara meselor.

Bomboane

Consumul anumitor bomboane aromate, cum ar fi menta, eucalipt sau lemn dulce poate masca gustul metalic si ajuta la mentinerea gurii hidratate. De asemenea, mestecarea unei bucati de cardamom sau cuisoare la pranz ajuta la improspatarea gurii si la respiratia proaspata.

Daca problema cu trecerea zilelor nu se amelioreaza, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra. El te poate ghida mai bine in cazul in care exista vreo patologie. Nu uitati ca atat remediul, cat si tratamentul pot varia in functie de cauza.