De Craciun si de Anul Nou, rasfata-ti musafirii si familia cu o masa stilata si plina de farmec, intr-o incapere amenajata in spiritul Sarbatorilor.

A venit vremea Sarbatorilor de iarna! Oamenii isi fac vizite, iar petrecerile se tin lant. Arata-ti bucuria de a primi oaspeti facand ca totul sa fie perfect, dupa toate regulile etichetei. Aseaza o masa cu stil si impresioneaza-ti placut musafirii cu mici siretlicuri care dau farmec si eleganta unei asemenea reuniuni.

Cum aranjezi tacamurile

Masa festiva se asaza la fel ca si cea familiala, doar numarul farfuriilor, tacamurilor si al paharelor difera. Fiecare farfurie va fi dublata la mesele festive de alta, utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria din care mancam. Ordinea asezarii este urmatoarea: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea sau alaturi, sub tacamuri, se pune servetul. Chiflele sau feliile de paine se pun in cosulete speciale, din loc in loc, pe masa. Furculitele stau la stanga, cutitele in dreapta, iar lingura si lingurita – in fata farfuriei. Furculitele se aliniaza de la stanga la dreapta, in ordinea utilizarii; cutitele, cu taisul spre farfurie, se asaza tot in ordinea utilizarii, cel mai indepartat de farfurie fiind cutitul pentru primul fel de mancare (aperitiv).

Numarul tacamurilor si asezarea lor difera in functie de meniu. Tacamurile se pot pune si pe un suport destinat lor, care va fi asezat la dreapta farfuriei. Pe suport vom aseza – in dreapta cutitul (cu taisul spre farfurie) si in stanga furculita cu dintii in jos. Lingura si lingurita vor fi asezate in fata farfuriei. Daca utilizam suportul pentru tacamuri, servetelul se va pune in stanga, direct pe fata de masa. La o masa festiva exista obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare.

Asorteaza servetelele cu ornamentele de pe farfurii

La noi in tara, fata de masa se obisnuieste a fi de un alb imaculat. Dar aceasta poate fi si de alte culori, insa tot de o calitate si o curatenie impecabile. Se recomanda ca dimensiunea fetei de masa sa fie astfel aleasa incat sa ascunda, pe cat posibil, picioarele mesei. Te poti juca cu accentele de culoare si diverse teme, in combinatii inepuizabile. Servetele sau servetelele pot avea aceeasi culoare cu aranjamentul floral de pe masa, sau cu ornamentele de pe setul de farfurii. Tacamurile pot fi pretentioase (din argint) sau cu manere colorate care inveselesc atmosfera. De asemenea, pot fi in culoarea farfuriei sau in culoarea servetelului. Scaunul poate avea si o funda sau un buchetel bine prins in una dintre culorile alese pentru masa. Se pot folosi sfesnice pe care sa le ornezi cu flori sau suporturi pentru lumanari colorate.

Cum aranjezi musafirii

O gazda trebuie sa-si faca o datorie din a grupa musafirii dupa niste criterii pe care e bine sa le cunosti. La acest lucru trebuie sa te gandesti inca din momentul in care faci invitatiile. Vei constata ca reuniunile cele mai reusite sunt acelea in care invitatii care au aceeasi profesie sau acelasi hobby sunt asezati la masa unii langa ceilalti. In concluzie, reusita unei petreceri depinde de talentul gazdei de a-si… alege musafirii. Si inca ceva – nu te ambitiona sa-i inviti deodata pe toti cei pe care ii cunosti, numai pentru a scapa de obligatiile pe care le ai. O petrecere reusita depinde numai de tine!