Terapia Bowen este practicată cu scopul de a reduce durerea și de a îmbunătăți funcția motorie.

Terapia Bowen implică întinderea delicată a țesutul moale care acoperă toți mușchii și organele pentru a promova ameliorarea durerii. 

Mai exact, această formă de terapie folosește mișcări precise și blânde ale mâinii. 

Aceste mișcări se concentrează asupra mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, împreună cu fascia, țesutul moale, și pielea din jurul lor. Ideea este de a reduce durerea prin stimularea sistemului nervos.

Tehnica a fost creată de Thomas Ambrose Bowen în Australia. Deși Bowen nu era un medic, el a susținut că terapia ar putea reseta răspunsul la durere al organismului.

Cum acționează terapia Bowen?

Potrivit terapeuților care practică terapia Bowen, acest tip de terapie acționează asupra sistemului nervos autonom. 

Se spune că inhibă sistemul nervos simpatic, răspunsul la luptă sau fugă, și activează sistemul nervos parasimpatic, răspunsul la odihnă.

Unii oameni asociază terapia Bowen cu un tip de masaj. 

Totuși, aceasta nu este un tratament medical. Există cercetări științifice minime asupra eficacității sale, iar beneficiile sale nu pot fi asigurate.

Cu toate acestea, oamenii din întreaga lume continuă să caute terapia Bowen pentru o gamă largă de afecțiuni.

Pentru ce este folosită terapia Bowen de obicei?

Terapia Bowen este utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni. În general, este utilă pentru a calma durerea și pentru a îmbunătăți funcția motorie.

Aceasta poate fi utilizată ca tratament complementar sau alternativ.

Tratamentul cu terapia Bowen a fost asociat cu următoarele afecțiuni:

  • Dureri de cap și migrene
  • Dureri de spate
  • Dureri de gât
  • Leziuni la genunchi.

Poate fi realizată, de asemenea, pentru a controla durerea cauzată de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul tulburări gastro-intestinale ori pentru sindromul intestinului iritabil sau ca tratament pentru cancer.

Alți oameni folosesc terapia Bowen pentru ca ajuta la probleme cauzate de stres, oboseală, depresie, anxietate, tensiune arterială crescută, flexibilitate, funcția motorie.

Funcționează terapia Bowen?

Până în prezent, există dovezi științifice limitate că terapia Bowen funcționează. Tratamentul nu a fost cercetat la scară largă. Există câteva studii asupra efectelor sale, dar rezultatele nu oferă dovezi concrete.

De exemplu, într-un studiu de caz din 2016, o femeie în vârstă de 66 de ani a urmat 14 ședințe de terapie Bowen în decurs de 4 luni. Ea a apelat la această terapie pentru a trata migrene, precum și leziuni la nivelul gâtului și maxilarului cauzate de accidente de mașină.

Sesiunile au fost susținute de un practician profesionist, care a fost și autorul raportului. Acesta a folosit un instrument de evaluare pentru a urmări simptomele clientului, modificările durerii și sentimentul general de bunăstare.

În ultimele două ședințe, clienta nu a raportat niciun simptom de durere. Când practicantul a contactat-o 10 luni mai târziu, nu mai avea migrene și dureri de gât. [1]

Într-un alt studiu rezultatele au fost contradictorii. În cadrul acestuia 34 de participanți au urmat două tipuri de ședințe, de terapie Bowen, fie o procedură falsă. 

După măsurarea pragului de durere al participanților în 10 locuri diferite ale corpului, cercetătorii au concluzionat că terapia Bowen a avut efecte inconsistente asupra răspunsului la durere.

Cu toate acestea, participanții nu au avut nicio afecțiune anume, iar tehnica a fost efectuată doar de două ori. Sunt necesare studii mai ample pentru a înțelege modul în care terapia Bowen afectează răspunsul la durere, mai ales dacă este utilizată pe o perioadă mai lungă. [2]

Există, totuși, unele cercetări care susțin utilizarea terapiei Bowen pentru îmbunătățirea flexibilității și a funcției motorii.

Într-un studiu din 2011 cu 120 de participanți, terapia Bowen a îmbunătățit flexibilitatea după o sesiune. [3]

Un alt studiu din 2011 a constatat că 13 sesiuni de terapie Bowen au crescut funcția motorie la participanții cu accident vascular cerebral cronic. [4]

În timp ce aceste studii sugerează că terapia Bowen ar putea aduce beneficii pentru răspunsul la durere, pentru flexibilitate și funcția motorie, nu există suficiente dovezi solide pentru a demonstra că are beneficii sigure pentru cauzele afecțiunilor legate de durere și altor afecțiuni. 

Din nou, sunt necesare mai multe studii.

Care sunt efectele secundare?

Deoarece terapia Bowen nu a fost studiată pe larg, posibilele efecte secundare nu sunt clare. Conform rapoartelor, terapia Bowen poate fi asociată cu:

  • Furnicături
  • Oboseală
  • Durere
  • Rigiditate
  • Simptome asemănătoare gripei
  • Durere în altă parte a corpului.

Practicanții Bowen spun că aceste simptome se datorează procesului de vindecare. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin orice reacții adverse și de ce apar.

Studii

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771487/ 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29037631/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21665103/
  4. https://europepmc.org/article/med/21359262