Calatoria poate fi o experienta placuta, fara griji, dar cantitatile mari de planificare si pregatire care preced de obicei calatoria pot face ca procesul sa para mai multe probleme decat merita. Daca doriti sa calatoriti fara sa depuneti atat de multa munca in prealabil, incercati sa calatoriti mai spontan. Realizarea de planuri de calatorie spontane poate deschide usile catre noi experiente la care nu ati fi luat parte altfel. Cu toate acestea, va trebui sa va lasati deschisi ocazional, sa va pierdeti sau sa va rataciti si sa va bazati pe sfaturi si asistenta locale.

Decideti unde doriti sa calatoriti

In timp ce ideea de a aparea la un aeroport si de a cumpara un bilet la fata locului poate parea distractiva, este nerealista si probabil destul de costisitoare. Decideti daca doriti sa calatoriti in tara sau in strainatate, apoi alegeti un oras, o serie de orase sau o regiune pe care doriti sa o vizitati. In acest moment, ar trebui sa luati in considerare si situatia dvs. financiara: cat timp va puteti permite sa calatoriti? Calatoria internationala costa, in general, mai mult decat cea interna, desi deciziile frugale in strainatate pot economisi bani substantiali.

De exemplu, daca sunteti interesat sa vizitati nord-vestul american, puteti petrece o saptamana intr-un oras mare precum Seattle sau va puteti imparti timpul intre mai multe orase, cum ar fi Seattle, Tacoma si Portland.

Daca calatoriti in strainatate, poate fi necesar sa obtineti o viza de calatorie pentru tara pe care o vizitati. Acestea pot dura ceva timp pentru a obtine. Contactati Departamentul de Stat al tarii pe care intentionati sa o vizitati pentru a afla daca aveti nevoie de viza de calatorie si cum sa solicitati acest document.

Decideti daca calatoriti singur sau cu altii

Calatoria spontana poate avea succes si distractie, indiferent daca faceti sau nu parte dintr-un grup (sau o pereche), dar calatorii solo trebuie sa fie mai atenti la propria lor siguranta. Daca calatoriti singur, asigurati-va ca rezervati un hotel cu receptie deschisa nonstop, astfel incat sa puteti face check-in tarziu si sa stati in locuri publice deschise noaptea. De asemenea, este inteligent sa pastrati in mod regulat legatura cu un prieten sau un membru al familiei acasa, care va cunoaste itinerariul de calatorie.

Indiferent daca calatoriti cu un grup sau singur, evitati sa purtati bijuterii sau imbracaminte stralucitoare si fiecare membru al partidului dvs. trebuie sa poarte mai multe forme de identificare oficiala (de exemplu, pasaport si permis de conducere).

Alegeti cazare intr-o locatie centrala

Cazati in mijlocul unui oras sau regiune va va oferi acces la numeroase evenimente si locuri culturale si locale, cum ar fi teatre, locuri de concerte, restaurante si baruri, muzee si alte locuri de vizitat. Dupa ce v-ati despachetat bagajele intr-un oras, planificati sa ramaneti cateva zile; va puteti lasa programul deschis si puteti vizita spontan zonele de interes. Daca decideti sa va deplasati intre mai multe orase sau regiuni in calatoria dvs., incercati sa va configurati intr-o locatie centrala in fiecare destinatie succesiva.  Daca ar fi sa ramai la periferia unui oras, intr-o zona rurala sau intr-un oras mic, de exemplu, ar fi mult mai greu sa gasesti locatii in care sa calatoresti spontan si sa le vizitezi.

Calatoriti cu putine bagaje

Nimic nu va incetini o calatorie spontana, cum ar fi cantitati abundente de bagaje. Cu exceptia cazului in care aveti motive specifice pentru care trebuie sa aduceti multe pungi – de exemplu, calatoriti intr-un climat foarte rece sau trebuie sa aduceti echipamente tehnologice cu dvs. – incercati sa calatoriti cu o singura punga. Asigurati-va ca este o geanta care se potriveste in compartimentul aerian al unui avion, astfel incat sa nu trebuie sa verificati bagajele pentru un zbor spontan de ultim moment. Aduceti imbracaminte esentiala, incaltaminte si nimic strain.

Daca aveti doar o singura geanta va va permite sa va deplasati rapid dintr-un oras sau regiune in altul si veti putea folosi orice tip de transport doriti: avion, tren, inchirierea unei masini sau Uber, autostop, bicicleta sau doar mergand.

Planificati un singur eveniment pe zi

Ideea de a fi intr-o locatie necunoscuta si de a planifica nimic nu poate fi descurajanta, asa ca abordeaza-ti calatoria spontana planificand din timp o excursie zilnica si apoi facand inca doua lucruri neplanificate. Acest lucru va va permite sa va structurati zilele calatoriei fara a va face programul sa fie prea planificat.

De exemplu, planificati o experienta culturala semnificativa pe zi: daca sunteti la Roma, va recomandam sa vizitati Colosseumul; daca sunteti la Paris, planificati o excursie la Luvru.

Dupa aceea, faceti ceva spontan care va atrage: stati intr-o cafenea si priviti oamenii care trec, vizitati o piata locala, rataciti intr-un muzeu din apropiere sau faceti o excursie de plimbare sau rafting prin natura.