Cetona de zmeura, numita si reosmina sau frambinona, a devenit populara ca supliment de slabit. Potrivit distribuitorilor sai de pe piata, aceasta substanta face ca grasimea din interiorul celulelor sa se descompuna mai optim si, la randul sau, ajuta la reglarea metabolismului. Cu toate acestea, aceste proprietati sunt in prezent discutate cu dovezi stiintifice. Chiar functioneaza?

Pentru inceput, trebuie remarcat faptul ca acest compus este responsabil pentru a da mirosul caracteristic al zmeurii. Este folosit chiar si in productia de produse cosmetice, parfumuri si arome pentru anumite alimente.

Dincolo de aceasta, ii sunt atribuite anumite proprietati medicinale, in special asociate cu sanatatea metabolica. Mai jos le dezvaluim in detaliu si va spunem ce spune stiinta.

Ce este cetona de zmeura?

Mai precis, cetona de zmeura este o substanta naturala care se obtine din achene, adica din semintele mici ale fructului in care sunt concentrati polifenolii. Ii confera mirosul deosebit de zmeura, desi este prezent si in alte fructe, cum ar fi kiwi, murele si afinele.

In industria alimentara este adesea folosit ca aroma pentru inghetata, bomboane si bauturi. In plus, inca din anii 1960 este distribuit sub forma de suplimente alimentare, al caror scop este promovarea bunastarii. Popularitatea sa a atins-o in 2012, dupa ce a fost recomandata intr-un program popular de televiziune americana ca supliment pentru slabit.

De atunci, multe persoane supraponderale si obeze au apelat la acest produs in speranta unei slabiri usoare. Ceea ce multi nu stiu este ca prezentarile comerciale nu contin substanta in mod natural.

Dupa cum se detaliaza intr-un articol publicat in Journal of Organic Chemistry , cetona de zmeura folosita la fabricarea suplimentelor de slabit este o componenta fabricata sintetic. Costul ridicat al extragerii lui in mod natural a dus la producerea lui in laborator.

In acelasi timp, trebuie clarificat faptul ca, desi este numita „cetona”, nu are nimic de-a face cu dietele sarace in carbohidrati care cresc nivelul cetonelor din sange si induc arderea grasimilor. Termenul este mai degraba ceva comercial. Dar intrebarea este daca functioneaza.

Cetona in cauza este comercializata in versiunea sa artificiala, deoarece extractia naturala este foarte costisitoare.

Cetona de zmeura si pierderea in greutate

Producatorii de suplimente sustin ca cetonele de zmeura pot imbunatati sanatatea si pot promova pierderea in greutate. De fapt, unii ii confera caracteristici aproape miraculoase. Adevarul este ca dovezile stiintifice care sustin aceste proprietati sunt destul de limitate.

Pana in prezent, un singur studiu uman a fost efectuat cu privire la efectele sale asupra greutatii corporale. Studiul clinic, publicat in Jurnalul Societatii Internationale de Nutritie Sportiva  si finantat de industrie, a stabilit ca un produs care contine cetone de zmeura printre componentele sale a ajutat la reducerea greutatii, a masei de grasime si a circumferintei taliei si soldurilor la persoanele cu obezitate.

Desigur, aceste constatari sunt insuficiente pentru a afirma eficacitatea acestui supliment. Deoarece produsul folosit avea multe alte ingrediente, nu este clar ce rol au jucat cetonele de zmeura in rezultat.

Acum, s-au facut studii pe animale care ne-au permis sa observam modul in care aceasta substanta poate fi utila in pierderea in greutate. Cercetarile din revista medicala Planta Medica sugereaza ca cetonele de zmeura stimuleaza lipoliza, adica descompunerea grasimilor. De altfel, ele contribuie la o mai mare eliberare de adiponectina, un hormon asociat cu o buna functionare a metabolismului.

Alte cercetari impartasite in Life Sciences au descoperit ca cetonele de zmeura par sa previna cresterea in greutate si aparitia unor tulburari precum ficatul gras. Aceste efecte sunt legate de capacitatea sa de a face celulele susceptibile la norepinefrina, care este implicata in descompunerea grasimilor.

Acest lucru este in concordanta cu rezultatele unui studiu publicat in Journal of Medicinal Food, care a constatat ca sobolanii carora li sa administrat cetona de zmeura aveau niveluri mai mari de adiponectina si un risc scazut de afectiuni hepatice grase si cardiace.

Exista si alte beneficii?

In industria suplimentelor se sustine ca cetonele de zmeura sunt utile si in prevenirea bolilor neurodegenerative, a tulburarilor inflamatorii si a patologiilor cardiovasculare. Cu toate acestea, nu exista dovezi solide care sa demonstreze acest lucru.

In ceea ce priveste efectele sale cosmetice, un studiu publicat in Growth Hormone & IGF Research a stabilit ca administrarea locala de creme cu cetone de zmeura a ajutat la cresterea cresterii parului si a elasticitatii pielii. Totusi, este nevoie de mai multe cercetari.

Riscuri si posibile efecte secundare

Din cauza lipsei de studii umane de inalta calitate, nu se stie daca cetona de zmeura este sau nu sigura. De aceea, se recomanda respectarea recomandarilor de consum date de producator. Adesea, doza recomandata este de 100 pana la 400 de miligrame, de 1 sau 2 ori pe zi.

Unele efecte secundare raportate de la administrarea acestor suplimente includ urmatoarele:

  • Insomnie.
  • Palpitatii.
  • Anxietate.
  • Tensiune arteriala crescuta.

In orice caz, studiile efectuate pana in prezent nu raporteaza aceste riscuri. Avertizeaza asupra posibilelor interactiuni cu medicamente pentru tratarea diabetului si medicamente pentru coagularea sangelui.

Pacientii cu diabet ar trebui sa fie foarte atenti daca iau acest supliment. Este necesara o consultatie cu un specialist in prealabil.

Ce sa retineti despre cetonele de zmeura?

In ciuda popularitatii lor pe piata suplimentelor de slabit, cetonele de zmeura sunt considerate ineficiente. Desi au dat rezultate pozitive in studiile pe animale, s-au folosit doze mari care nu ar fi utilizate la om. Pe de alta parte, nu exista studii relevante care sa evalueze efectele sale asupra oamenilor.

Acestea fiind spuse, trebuie sa ne amintim ca pierderea in greutate necesita o abordare multidisciplinara si personalizata. Este convenabil sa consultati medicul si nutritionistul pentru a obtine programe eficiente si sanatoase de slabit. De asemenea, se recomanda adoptarea unei rutine de exercitii fizice si, in general, imbunatatirea stilului de viata.