Muschii sunt structuri contractile esentiale pentru miscarea corpului nostru, dar au si alte functii. Sa vedem care sunt cei mai importanti dintre cei care alcatuiesc toracele si abdomenul.

Muschii sunt structuri de tesut care ne permit sa ne miscam prin contractare si relaxare. Exista muschi care ne acopera intregul corp, dar in acest articol vom aprofunda in muschii pieptului si abdomenului. Pe langa faptul ca sunt fundamentale in geneza miscarii, ele sunt cruciale pentru mentinerea unei posturi corecte si protejarea organelor interne situate in aceste cavitati.

Muschii pieptului

Toracele este regiunea anatomica care se extinde de la baza gatului pana la diafragma. Contine organe foarte importante, cum ar fi plamanii, inima si esofagul. Datorita importantei acestor organe, are protectie osoasa deosebita: coaste si stern.

In exteriorul coastelor vom gasi musculatura toracica, care pe langa faptul ca are functii importante in miscare este si esentiala pentru protejarea acestor organe. In urmatoarea enumerare, vom trece in revista cei mai importanti muschi ai toracelui, evidentiind situatia lor anatomica si functia lor.

Pectoralul mare si minor, cei mai frecventati muschi ai pieptului

Pectoralul mare este un muschi plat si rigid, cel mai important si puternic din partea anterioara a toracelui . Are o origine multipla: fibrele sale pornesc de la clavicula, articulatiile sternocostale si cartilajele costale din regiunea abdominala, de unde iau nastere fibrele ascendente. Se insereaza pe creasta subtrohiterica a humerusului.

Pectoralul mic este plat si de forma triunghiulara, mai mic decat cel mare si situat sub acesta. Ea provine din procesul coracoid al scapulei si se imparte in trei portiuni, care se insereaza pe partile anterolaterale ale coastei a treia, a patra si a cincea.

Serratus major

Muschiul serratus major provine de la marginea vertebrala a scapulei. Este impartit in trei portiuni, care vor fi introduse in aspectele anterolaterale ale primelor zece coaste. Functia sa principala este stabilizarea si, de asemenea, pregateste alti muschi pentru abductia extremitatii superioare.

Muschi intercostali

Muschii intercostali externi si interni sunt cei care acopera spatiile intercostale care le captusesc pe exterior —extern— si pe interior —intern. Au portiuni diferite si origini foarte specifice, dar in general se poate spune ca joaca un rol foarte important in respiratie, mai ales in timpul efortului.

Latissimus dorsi, unul dintre cei mai vizibili muschi ai pieptului

Latissimus dorsi este cel mai mare si mai puternic muschi din intregul torace si unul dintre cei mai puternici din intregul corp uman. Ea provine din apofizele spinoase ale tuturor vertebrelor de la a saptea dorsala —D7— pana la creasta sacrului; toate fibrele sale sunt ascendente.

Se insereaza in zona infratrochineana si in canalul bicipital al humerusului. Ea exercita functii de abductie, rotatie interna si extensie a extremitatii superioare ipsilaterale.

Muschiul trapez

Trapezul, desi unul dintre cele mai importante la nivelul gatului, are o portiune mare in torace. Mai exact, portiunea sa inferioara provine din procesele spinoase din vertebrele dintre a patra si a doisprezecea dorsala. Se insereaza pe marginea superioara a coloanei vertebrale a scapulei. Functia acestei portiuni a muschiului este de a gestiona rotatia omoplatului.

Muschi abdominali

Abdomenul este cavitatea care se afla sub torace; ambele sunt separate de muschiul diafragmei. Situat mai sus decat pelvisul, abdomenul include numeroase organe, majoritatea din sistemul digestiv, cum ar fi intestinul subtire si gros, stomacul si ficatul. De asemenea, in abdomen se afla rinichii, splina si pancreasul.

Este esential ca acesta sa fie acoperit de un strat muscular gros, astfel incat organele, care sunt continute sub presiune in cavitatea abdominala, sa nu iasa in afara. Cand se intampla acest lucru, apar hernii si eventratii.

Muschii peretelui anterolateral

Acesti muschi sunt aranjati in straturi concentrice. Din interior spre exterior, gasim muschii transversali si rectus abdominali; cu atat mai superficial, exista oblicul intern si oblicul extern.

Au diverse functii, cum ar fi stabilizarea coloanei vertebrale si comprimarea viscerelor din cavitatea abdominala. Din acest motiv, se deduce participarea lor la procese precum urinarea, defecarea, varsaturile si chiar nasterea.

Pe de alta parte, ele sunt, de asemenea, esentiale in expirare in timpul exercitiului fizic. Celebrele „patrate” fac parte din rectus abdominis, iar linia care le desparte longitudinal este linea alba.

Muschii peretelui posterior

In partea posterioara a abdomenului gasim triunghiul lombar, format din fascia toraco-lombara. Deoarece se continua in muschiul latissimus dorsi, dimensiunea mare a acestui muschi poate fi apreciata.

Intern se gasesc muschii serratus posterior, oblicii interni si externi —care pleaca din regiunea anterolaterala— si quadratus lomborum, care acopera peritoneul parietal.

Pe scurt, aceasta este structura complexa care alcatuieste o mare parte a corpului nostru superior. Desigur, recunoasterea fiecarui muschi nu este o sarcina usoara, deoarece sunt multe. Important este ca ii mentinem activi si sanatosi pentru a ne promova bunastarea organismului!