De luni am intrat in postul Pastelui. Acesta este un bun prilej pentru a ne imbogati spiritual si a ne curata trupeste. Pe langa aceasta apropiere de divinitate pe care ne-o oferta postul, nu trebuie sa uitam de faptul ca o alimentatie pentru o perioada determinata de timp fara carne, oua si lactate este foarte benefica pentru organism.
Sunt convinsa ca multe persoane evita postul din cauza gamei restranse de preparate dintre care putem alege in aceste saptamani. Tin sa va contrazic si sa va spun ca varietatea este foarte mare, mancarurile pot fi atat de delicioase, incat te simti vinovat de aceste noi incercari pe care le poti face intr-o perioada de abstinenta.
Pentru a porni cu incredere spre cele 40 de zile, am pregatit un meniu de post pentru doua persoane, sanatos, cu care sa va surprindeti iubitul sau sotul in acest weekend.
Meniu de post pentru doi:
– Bruschete cu rosii si busuioc
– Supa crema de dovlecei si avocado
– Chiftele de quinoa si salata verde
– Compot de mere cu scortisoara
Bruschete cu rosii si busuioc.
Ingrediente: 4 felii paine din faina de secara prajita, 4 rosii potrivite, 2 catei usturoi, busuioc proaspat, ulei de masline extravirgin, sare.
Se taie rosiile in jumatate si se scoate cu o lingura pulpa, dupa care rosia se taie cubulete. Usturoiul pisat se amesteca cu busuiocul tocat marunt si uleiul de masline, toate fiind amestecate la urma cu rosiile cubulete. Aceasta compozitie se adauga peste painea tocmai scoasa din cuptor.
Supa crema de dovlecei si avocado.
Ingrediente: 2 buc dovlecei, 1 buc avocado, 1 ceapa mica, ½ ardei gras rosu, 2 catei usturoi, ulei de masline, crutoane din paine de secara, patrunjel, sare , piper.
Se caleste in ulei foarte putin ceapa tocata, usturoiul si ardeiul gras taiat fasii. Peste se adauga dovleceii si se pun la fiert cu apa doar cat sa-i acopere. In prealabil dovleceii se curata si se taie rondele. Dovleceii se fierb pana se inmoaie. Se strecoara legumele si se pun in blender impreuna cu avocado. In functie de cat de groasa dorim sa fie supa, mai adaugam sau nu apa in care au fiert legumele. Se presara patrunjelul si se lasa acoperit 5 minute. Se serveste cu crutoane.
Chiftele de quinoa.
Ingrediente: 2 cani de quinoa fiarta, 2 linguri seminte de in, 100 ml apa, 2 linguri marar, o ceapa tocata, 3 catei de usturoi, o lingurita chimen, o felie de paine faramitata, sare. Pentru salata: salata verde, lamaie, ulei de masline.
Intr-un castron se amesteca apa cu semintele de in. Se lasa 15 minute pana se ingroasa. Peste semintele de in, se adauga quinoa, mararul, ceapa, usturoiul, chimenul, painea si sarea. Se amesteca pana devine o compozitie omogena. In caz ca este prea umeda, adaugati pesmet sau faina, daca este prea uscata, adaugati putina apa. Chiftele se aseaza in tava si se lasa la copt 20 minute, dupa care se intorc pe cealalta parte si se lasa inca 10 minute. Se serveste cu salata verde.
Compot de mere cu scortisoara.
Ingrediente: 4 mere, scortisoara, stevie ( indulcitor )
Se taie merele cubulete si se pun la fiert, dupa ce s-a scos cotorul. Se lasa la fiert 20 minute dupa care se adauga scortisoara si stevia dupa gust. Se serveste rece.
Pofta buna!