Dezlipirea de placenta inseamna separarea prematura a placentei de peretele uterin si este una dintre cele mai serioase complicatii care pot aparea in sarcina. Dezlipirea de placenta apare de obicei dupa saptamana 20 de sarcina si mai ales in cel de-al III-lea trimestru. Sa aflam mai multe despre cauzele dezlipirii de placenta!
De cele mai multe ori, medicii nu stiu cu exactitate cauzele care au dus la dezlipirea de placenta, insa exista cativa factori de risc:
- hipertensiunea arteriala din timpul sarcinii;
- consumul de tutun, alcool sau droguri in timpul sarcinii;
- antecedente ale dezlipirii de placenta in sarcinile anterioare. Orice problema pe care ai avut-o in trecut cu sarcinile anterioare trebuie discutata cu medicul curent;
- tulburari ale coagularii sangelui;
- excesul de lichid amniotic;
- ruptura prematura de membrane;
- lovitura in burta femeii insarcinata sau accidentele;
- femeile insarcinate care au peste 35 de ani au mai multe sanse sa prezinte complicatii pe perioada sarcinii;
- cu cat femeia a avut mai multe sarcini in trecut, cu atat riscul sa sufere de dezlipire de placenta este mai mare;
- sarcina gemelara;
- operatii uterine in trecut. In cazul in care placenta se ataseaza chiar de zona cicatrizata, sansele de dezlipire sunt mult mai mari;
- cordon ombilical prea scurt.
Dezlipirea de placenta este o complicatie grava, ce trebuie tratata imediat de catre medic. Aceasta poate duce la hemoragie puternica, la nastere prematura sau la o greutate mica a bebelusului la nastere. De asemenea, pune in pericol atat viata femeii insarcinate, cat si a fatului nenascut.