Tratamentul conventional al anxietatii si depresiei este adesea limitat de prezenta efectelor secundare. Este necesar sa cautam cu perspectiva alte alternative, precum fitoterapie, care ne pot ajuta.

Anxietatea sau tulburarile de dispozitie se afla in spatele disconfortului resimtit de oamenii din societatea noastra. In fata acestor probleme avem instrumente diferentiate pentru a proiecta si a propune o interventie. Astfel, in acest articol ne vom concentra asupra modului in care medicina pe baza de plante poate fi folosita pentru anxietate si depresie.

Fitoterapia consta in tratarea bolilor prin utilizarea plantelor sau a produselor vegetale . In prezent, exista multe dovezi stiintifice ale eficacitatii sale, in special in afectiunile usoare si cronice. Cu toate acestea, pentru a obtine aceasta eficacitate, trebuie utilizata in mod corespunzator.

Sa vedem cum medicina pe baza de plante poate ajuta in tratamentul acestor tulburari comune, cum ar fi anxietatea si depresia.

Anxietate

Tulburarile de anxietate apar cu episoade de ingrijorare intensa si teama fata de situatiile cotidiene . Atacurile de panica pot fi greu de controlat. Aceste episoade pot dura in timp si nu sunt proportionale cu pericolele reale.

Tratamentul conventional al anxietatii

Tratamentele comune pentru anxietate includ medicamentele si psihoterapia . In ceea ce priveste terapia psihologica, aceasta se desfasoara de obicei dupa abordarea terapiei cognitiv-comportamentale care ajuta pacientul sa controleze situatiile si simptomele.

In ceea ce priveste tratamentul farmacologic, exista multe medicamente anxiolitice special concepute pentru tratamentul acestor tulburari . Printre acestea regasim binecunoscutele benzodiazepine, precum alprazolam, bromazepam, lorazepam sau diazepam.

Uneori se mai folosesc medicamente antidepresive, medicamente neuroleptice in doza mica precum risperidona sau quetiapina si chiar unele medicamente antiepileptice precum gabapentina.

Depresie

Depresia este o tulburare de dispozitie care provoaca sentimente constante de tristete si lipsa de motivatie . Este adesea insotita de oboseala, lipsa de energie, tulburari de somn, sentimente de vinovatie, ganduri suicidare etc.

Tratamentul conventional al depresiei

Ca si in cazul anxietatii, se folosesc de obicei atat psihoterapia, cat si medicamentele antidepresive , desi exista si alte terapii alternative. In cadrul antidepresivelor gasim diferite tipuri; printre ele sunt:

  • ISRS sau inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, cum ar fi fluoxetina, sertralina, paroxetina sau escitalopramul.
  • IMAO sau inhibitori de monoaminooxidaza, cum ar fi selegilina.
  • Inhibitori ai recaptarii serotoninei si norepinefrinei , cum ar fi duloxetina sau venlafaxina.
  • Antidepresive triciclice , cum ar fi imipramina sau amitriptilina.
  • Antidepresive atipice , cum ar fi mirtazapina, bupropiona sau trazodona.

Fitoterapie pentru anxietate si depresie

Tratamentul acestor tulburari este adesea complex. Fitoterapia pentru anxietate si depresie a fost eficienta in anumite ocazii si cu anumiti pacienti.

Nu este vorba de eliminarea tratamentelor farmacologice ci, de multe ori, de completare sau de reducere a dozelor acestora .

Cele mai eficiente plante in tratamentul anxietatii si depresiei sunt printre altele:

  • Valerian .
  • Tila.
  • Hamei : este indicat in tratamentul simptomelor usoare de stres psihic. Conform utilizarii sale traditionale, este eficient pentru anxietate si neliniste.
  • Floarea pasiunii .
  • Macul de California : este indicat ca anxiolitic si sedativ. Poate fi folosit in stari de anxietate, tulburari de somn si nervozitate.
  • Melissa : imbunatateste starea de spirit, are efecte benefice asupra comportamentului cognitiv, reduce stresul si are proprietati anxiolitice. Este indicat pentru starile de neliniste, tensiune si iritabilitate.
  • floare de portocal

Sunatoarea sau hipericumul, de exemplu, este una dintre cele mai eficiente plante impotriva depresiei . Este acceptat de AEMPS sau Agentia Spaniola a Medicamentului ca fiind eficient in tratamentul simptomatic al starilor de declin care sunt insotite de oboseala, tulburari de somn, descurajare si lipsa de interes.

Este indicat, asadar, in episoade de depresie usoara pana la moderata. Retineti ca hipericumul poate interactiona cu alte medicamente , cum ar fi amitriptilina, unele benzodiazepine, simvastatina, digoxina, finasterida, unele contraceptive orale etc.

In ceea ce priveste efectele adverse, trebuie retinut ca niciun tratament nu este scutit de acestea. Desi este vorba despre plante medicinale, trebuie respectate intotdeauna indicatiile specialistului. Nu incetati sa consultati medicul, mai ales daca sunt combinate diferite tratamente, deoarece acestea se pot interfera intre ele.

Concluzie: medicament pe baza de plante pentru anxietate si depresie

Tratamentul conventional al anxietatii si depresiei este adesea limitat de prezenta efectelor secundare sau a interactiunilor medicamentoase, de exemplu. Acest lucru se datoreaza faptului ca drogurile sunt adesea abuzate ca prima si singura masura impotriva acestor tulburari.

Din acest motiv, si tinand cont de faptul ca fiecare persoana este unica si fiecare caz la fel, este necesar sa cautam si alte alternative, precum fitoterapie, care sa ne ajute cu perspectiva .

Alte exemple sunt psihoterapia, alimentatia adecvata, exercitiile fizice, controlul stresului, utilizarea probioticelor etc. Asigurati-va ca va consultati medicul pentru a va ajuta sa gasiti tratamentul care vi se potriveste cel mai bine.