Folosim casti intraauriculare pentru a asculta muzica, cheile masinii si agrafele de par pentru a zgaria o  mancarime deosebit de neplacuta si aparate auditive pentru a permite o comunicare mai buna.

Multi dintre noi folosesc, de asemenea, dopuri de urechi de unica folosinta pentru a proteja de zgomotele daunatoare de la locul de munca sau pentru a bloca zgomotul partenerilor care sforaie, traficul puternic in afara ferestrelor dormitorului, latratul cainilor si orice alte sunete deranjante care impiedica un somn bun.

Daca folosesti in mod regulat dopuri pentru urechi pentru a dormi, este daunator? Pe internet, oamenii se intreaba daca acest lucru poate provoca tinitus, infectii sau dureri de urechi. Utilizarea obisnuita a dopurilor de urechi poate cauza acumularea de ceara sau presiune in cap? Poate provoca dureri de cap?

Faptele despre ceara

Pentru a raspunde la aceste intrebari, ar trebui mai intai sa explic cateva lucruri despre ceara de urechi.

Ceara este buna pentru ureche, dar prea multa poate fi daunatoare pentru tine. Ceara provine din glande mici din partea exterioara a urechii. Incepe sa arate ca mierea, dar cu cat ramane mai mult timp in ureche, cu atat devine mai inchisa si mai tare, deoarece prinde murdaria, mizeria si murdaria.

In mod normal, ceara va fi „trasa” din ureche prin mecanismul sau de auto-curatare. Orice incetineste sau inverseaza acest mecanism poate cauza acumularea de ceara. Din pacate, orice mai mic decat cotul poate face acest lucru, dopuri de dormit incluse. Dar urechile fiecaruia sunt afectate diferit.

O ureche plina de ceara functioneaza ca un dop de ureche incorporat – excelent pentru a dormi, dar daca ajunge sa se sprijine pe timpan, poate provoca disconfort si uneori tinitus.

Majoritatea problemelor pe care oamenii le asociaza cu dopurile de urechi se datoreaza de fapt prea multa ceara in urechi, desi ceara poate fi cauzata de faptul ca este un utilizator consecvent de dopuri pentru urechi.

Daca sunteti un utilizator constant si credeti ca este posibil sa aveti prea multa ceara, adresati-va medicului dumneavoastra sa va verifice interiorul urechii. Sau, mai bine, faceti o programare pentru a va consulta audiologul local. Este posibil sa aiba o camera care va poate arata cat de multa ceara este de fapt in urechea dvs. si daca ar trebui facut ceva in acest sens.

Un somn bun

Un somn bun de noapte are multe beneficii pentru sanatate, iar somnul prost poate avea probleme ulterioare, cum ar fi probleme de concentrare si memorie.

Studiile au demonstrat beneficiile mijloacelor de dormit, cum ar fi dopurile pentru urechi si mastile pentru ochi, in imbunatatirea somnului pacientilor din spitale. De fapt, studiile arata ca ajutoarele pot reduce nevoia de medicamente pentru somn.

Dar, ca si in orice purtati in timp ce dormiti, confortul este crucial. Prin urmare, este important sa introduceti stecherul corect.

In mod ideal, ar trebui sa rostogoliti dopul de spuma intr-un cilindru subtire si apoi sa il introduceti adanc in ureche, tinandu-l pe loc pana cand se extinde (vezi videoclipul). Daca nu cade noaptea si nu simti niciun disconfort, atunci excelent!

Daca nu il puteti introduce fara disconfort sau iese cu ceara inchisa la capat sau daca simtiti ca exista o crestere a presiunii in ureche, atunci consultati medicul sau audiologul. Ei pot sugera alte optiuni daca aveti nevoie de mai multa liniste in timp ce dormi.

In ceea ce priveste alergiile, a fost raportat un singur caz de reactie alergica la materialul din care sunt fabricate dopurile de urechi din spuma.

De asemenea, este foarte putin probabil sa dezvoltati rani de presiune. Si doar o lucrare publicata in ultimii 20 de ani a descris anumite tipuri de dopuri de urechi (in principal silicon) care se despart in canalul urechii si necesita indepartarea de catre specialist.

Aruncati stecherul

Este o idee buna sa aruncati dopurile odata ce incep sa se decoloreze. Pe masura ce ceara se acumuleaza la suprafata, dopurile de urechi devin mai lipicioase si pot transfera bacteriile de la degete in urechi.

Nu puneti niciodata saliva pe dopurile de urechi pentru a lubrifia suprafata, astfel incat acestea sa alunece mai usor. Ai mai multe bacterii in gura decat fundul tau, asa ca ultimul lucru pe care iti doresti este sa le introduci in ureche.

Acest lucru va creste riscul de a dezvolta o infectie in canalul urechii, care poate provoca inflamatie si va poate afecta auzul pana cand infectia este tratata.

Daca dopurile de spuma reprezinta o problema, atunci puteti obtine dopuri de urechi personalizate. Sunt realizate special pentru urechile dvs. dintr-un silicon moale de calitate medicala, care este usor de curatat si nu se destrama in ureche.

Prizele personalizate sunt mai scumpe decat cele de unica folosinta, dar pot functiona mai ieftin pe termen lung atunci cand vine vorba de sanatatea ta fiind afectata de somnul prost.

Unii oameni se plang ca sunt prea distrasi de zgomote in general, care pot fi si mai rele atunci cand incearca sa doarma. Pot exista si alte probleme care stau la baza acestei sensibilitati. In loc sa blochezi sunetul, uneori introducerea altor sunete mai placute (cum ar fi sunetul unui ventilator sau al oceanului) poate ajuta la distragerea atentiei mintii.

Daca puneti dopurile de urechi in mod corect si nu experimentati niciun disconfort, ar trebui sa va puteti odihni linistit ca faceti tot ce puteti pentru a obtine un somn mai bun.