Desi se crede ca fobia de clovn este ceva pentru copii, in realitate, multi adulti sufera de ea. Cum sa o recunosti si sa-i pui capat?

Nu te descurci cu saptamana de Halloween sau carnavalele? Daca aceste sarbatori iti provoaca o mare teama pentru ca nu suporti sa vezi clovni, nu-ti face griji. Exista multi oameni ca tine care sufera de ceea ce se numeste fobie de clovn.

Coulrophobia este o frica intensa care poate fi atat de extrema  incat iti este chiar greu sa urmaresti un film in care apar aceste personaje, sau chiar o fotografie.

Dupa cum explica Asociatia Americana de Psihologie (APA), „fobiile sunt temeri intense fata de anumite obiecte sau creaturi perturbatoare sau intruzive (de exemplu, paianjeni sau serpi) sau situatii (cum ar fi calatoriile cu avionul)” .

Desigur, exista multe tipuri de fobii si, in acest caz, vei descoperi tot ce tine de fobia clovnilor. Ce ar trebui sa stii despre acest tip de frica?

Ce este coulrofobia?

Fobia clovnului este evidentiata ca o frica irationala de a vedea un clovn.

Coulrophobia este frica irationala pe care o simti cand vezi un clovn. Se crede ca afecteaza copiii si adolescentii mai mult decat adultii; cu toate acestea, exista multi adulti care sufera de coulrofobie.

Ca si in cazul oricarei fobie, este important sa nu minimizati aceasta problema. Dar simti teroare doar cand vezi o persoana imbracata in clovn pe strada? Adevarul este ca nu.

A avea o fobie de clovni poate implica sa te simti nelinistit atunci cand vezi o fotografie, nervozitate daca vezi imaginea unui clovn pe un afis publicitar sau respingerea propunerii de a vedea un film de groaza care include clovni.

Este adevarat ca aceasta fobie nu iti limiteaza complet viata, deoarece nu este obisnuit sa vezi clovni in fiecare zi. Cu toate acestea, aceasta frica chinuitoare te poate face sa te simti foarte rau.

Caracteristicile fobiei de clovn

Cum poti sa identifici daca ai sau nu o fobie de clovni? Ei bine, pentru asta, trebuie sa va ocupati de simptomele cauzate de a vedea sau de a fi in prezenta unei persoane imbracate in clovn.

Prima dintre acestea este agitatia si nervozitatea. Dintr-o data, corpul tau se incordeaza de parca te-ar avertiza despre pericol. Deveniti paralizat, incapabil sa va miscati si pot aparea alte simptome.

Tahicardia si senzatia ca inima iti bate neregulat este o alta caracteristica care te alerteaza ca suferi de fobie de clovn. De asemenea, este posibil sa deveniti palid si sa aveti dificultati de respiratie. Acestea sunt simptome de anxietate care apar atunci cand te confrunti cu ceea ce provoaca fobia; in acest caz, clovnii.

Care este originea fobiei de clovn?

Originea fobiei de clovn va depinde de fiecare persoana; Din acest motiv, este indicat ca un specialist in psihologie sa te trateze individual, astfel incat sa stii cu siguranta care este cauza exacta care iti provoaca aceasta frica intensa in prezenta unei persoane deghizate. Poate ai avut o experienta traumatizanta cand erai mic.

De asemenea, o mare parte a expertilor in psihologie subliniaza ca fobia de clovn ar fi putut fi cauzata de toate filmele, serialele si documentarele care au reusit sa insufle aceasta frica. Amintiti-va ca in 1994, un barbat a fost condamnat pentru ca s-a imbracat in clovn (Pogo clovnul) si a ucis 35 de tineri. Un adevarat eveniment care zguduie.

La fel, motivul pentru care s-ar putea sa ai o fobie a clovnilor poate fi acela ca clovnul a incetat sa mai fie o figura care sa distreze si sa faca oamenii sa rada (precum Clovnii de la TV ) pentru a deveni o fiinta terifianta ca cea din filmul It.

De fapt, cand acest film a fost lansat (si ulterior a fost lansat remake-ul sau) au existat mai multe anulari ale spectacolelor din cauza mai multor oameni ca tine care sufera de fobie de clovn.

Premiera filmului It a provocat mai multe anulari din cauza coulrofobiei.

Cum sa faci fata acestei probleme?

Cel mai bun mod de a trata coulrofobia este sa gasesti un psiholog specializat in fobii. In acest fel, va pot ajuta intr-un mod mai personalizat si, astfel, rezultatele vor fi mai bune. Acum ca cu internetul te poti bucura de terapii online , nu mai ai scuze daca psihologul pe care il gasesti nu se afla in orasul tau.

Tratamentul va consta in primul rand in a descoperi de unde iti vine fobia; adica care a fost declansatorul. Odata ce acest lucru este clar, va fi usor sa incepeti cu o serie de strategii pentru a face fata si a rationaliza ceea ce vi se intampla.

Psihologul va poate recomanda sa va expuneti, incetul cu incetul, la clovni. O imagine, apoi vizionati un film… poate mergeti la un circ cu clovni. Treptat, iti vei gestiona emotiile si iti vei reduce frica.

Nu este ceva usor sau rapid. Fobia clovnului poate fi atat de intensa incat crezi ca nu te vei simti niciodata bine cu imaginea unui clovn. Dar nu iti face griji.

Cu calm, facand exercitiile pe care ti le propune terapeutul si fara sa incerci sa fugi de fricile tale, vei scapa de o fobie de care sufera multa lume.