De la ameliorarea greturii pana la reducerea simptomelor de stres, exista o mare varietate de plante cu efecte terapeutice. Va spunem utilizarile a 15 plante foarte recomandate.

Sunt multe plante pe care le avem la dispozitie si pe care le putem folosi pentru a ameliora disconfortul si situatiile minore de la o zi la alta. In continuare, va explicam 15 dintre cele mai bune plante medicinale. De la ameliorarea starii de greata pana la reducerea anxietatii si stresului, exista un numar mare de ierburi care exista pentru a atenua diferite situatii.

Nu uitati ca inainte de a utiliza oricare dintre aceste plante medicinale ar trebui sa va consultati cu medicul dumneavoastra despre aceasta  si sa urmati instructiunile acestora. Este important sa consultati un specialist, mai ales daca luati medicamente, pentru a evita interactiunile.

15 ierburi medicinale

Exista o mare varietate de cele mai bune plante medicinale pe care le putem folosi in fiecare zi.

1. Cohosh negru

Este o alternativa naturala la medicamentele hormonale care scad simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpiratiile nocturne, schimbarile de dispozitie, uscaciunea vaginala si palpitatiile. Cohoshul negru ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii legate de sindromul premenstrual.

2. Yam salbatic

Echilibreaza hormonii si amelioreaza greturile matinale.  In plus, se crede ca ignamul salbatic imbunatateste fertilitatea femelelor. Cu toate acestea, potrivit Societatii Americane de Cancer, ignama salbatica in sine nu produce progesteron in organism si, prin urmare, nu are niciun efect asupra fertilitatii.

3. Coada leului

Coada leului este adesea folosita pentru a remedia anxietatea si insomnia, deoarece actioneaza ca un agent calmant. In acelasi mod,  este un bun antiaritmic si atenueaza tahicardia si palpitatiile . De asemenea, este utilizat pentru tulburarile de ritm cardiac de origine nervoasa si ca adjuvant in hipertiroidie.

4. Salvie

Printre cele mai bune plante medicinale, salvia intareste procesele cognitive de concentrare si memorie.

Ajuta digestia, astmul, infectiile bacteriene si fungice. Uleiul esential obtinut din salvie imbunatateste concentrarea si poate juca un rol in metodele de tratament pentru pierderea memoriei asociata cu boala Alzheimer. In plus, este util si in:

  • Muscaturi.
  • Calmeaza si stimuleaza sistemul nervos.
  • Calmeaza raceala si tusea.

5. Verva albastra

Este o planta care actioneaza ca calmant si tranchilizant natural. La randul sau, este un expectorant folosit in tratarea bronsitei cronice si un antireumatic folosit pentru a incerca sa reduca durerile articulare.

6. Ginseng

Ginseng-ul este folosit ca tonic general de catre herboristii occidentali moderni, precum si de catre practicienii traditionali chinezi. Se crede ca stimuleaza si intareste sistemul nervos central in cazuri de oboseala, efort fizic, slabiciune de la boala si rani si stres emotional prelungit.

Afinitatea ginseng-ului cu sistemul nervos si capacitatea sa de a promova relaxarea il face util pentru afectiuni legate de stres, cum ar fi insomnia si anxietatea.

7. Schizandra

Este folosit pentru a preveni imbatranirea prematura, pentru  a regla glicemia si tensiunea arteriala. O alta aplicatie este stimularea sistemului imunitar si imbunatatirea recuperarii dupa interventie chirurgicala.

8. Paducel

Paducelul este utilizat pentru boli ale inimii si ale vaselor de sange,  cum ar fi:

  • Insuficienta cardiaca congestiva.
  • Dureri in piept.
  • Batai neregulate ale inimii.

De asemenea, este utilizat pentru a trata modificarile tensiunii arteriale, arterioscleroza si colesterolul ridicat. Datorita efectelor sale asupra sistemului cardiovascular, este adesea folosit in combinatie cu alte plante pentru a reduce simptomele asociate cu stresul si nervozitatea.

9. Papadie

Papadia este folosita pentru a creste productia de urina  datorita efectului sau diuretic si purificator, precum si ca laxativ, printre alte efecte asupra organismului.

10. Vitex

Este utilizat pentru neregularitatile ciclului menstrual, sindromul premenstrual si simptomele menopauzei. De asemenea, este utilizat pentru ameliorarea simptomelor respiratorii ale fibrozei chistice, prevenirea avortului spontan la femeile cu niveluri scazute de progesteron si cresterea laptelui matern.

11. Lemn dulce

Unii oameni folosesc acest medicament pe baza de plante din lemn dulce pentru dureri in gat, bronsita, tuse si infectii cauzate de bacterii sau virusi. Lemnul dulce este, de asemenea, folosit pentru a ajuta tratamentele medicamentoase pentru artrita, lupus eritematos sistemic si tulburari hepatice, printre altele.

12. Ghimbir

Ghimbirul a fost folosit in medicina traditionala ca una dintre cele mai bune plante medicinale.

Ghimbirul este utilizat in mod obisnuit pentru a trata diferite tipuri de probleme ale stomacului, inclusiv:

  • Ameteala.
  • Greata.
  • Colica.
  • Dureri de stomac.
  • Varsaturi dupa operatie.

13. Urzica

Radacina de urzica este folosita pentru bolile articulatiilor, ca diuretic si ca astringent. Partile superioare sunt utilizate in combinatie cu cantitati mari de fluide in „terapia de irigare” pentru infectii ale tractului urinar, inflamatii ale tractului urinar si pietre la rinichi. Partile aeriene sunt, de asemenea, folosite pentru alergii, febra fanului si artrita.

In plus, aceasta planta ajuta la calmarea mancarimii si regleaza productia de grasime. Din acest motiv, multe preparate pentru acnee sau dermatita seboreica o includ in compozitia lor.

14. Picior de leu

Aceasta si alte specii au fost una dintre cele mai utilizate plante medicinale in medicina populara din intreaga Europa. Piciorul leului ajuta la reducerea durerii asociate cu menstruatia si, de asemenea, imbunatateste sangerarea excesiva. De asemenea, are un rol de jucat in ameliorarea simptomelor menopauzei.

15. Frunze de zmeura

Frunzele rosii de zmeura sunt folosite pentru afectiuni ale tractului gastrointestinal, inclusiv diaree. In plus, au proprietati si in afectiuni ale sistemului respirator, inclusiv raceala si gripa. De asemenea, este folosit pentru a promova transpiratia, urinarea si productia de bila.

Alte aplicatii sunt:

  • Probleme cu inima.
  • Febra.
  • Diabet
  • Deficit de vitamine.

Dupa cum am spus la inceput, trebuie sa mergeti intotdeauna la medic sau farmacist inainte de a incepe orice tratament cu oricare dintre aceste cele mai bune plante medicinale, deoarece acestea sunt doar complementare unui tratament stabilit anterior de un profesionist.