Homeopatia este cunoscuta si utilizata ca metoda de tratament de peste doua secole. In ultimii ani, aceasta terapie a inceput sa castige teren in lumea medicala si tot mai multe persoane apeleaza la remediile homeopatice.
Materia este energie condensata
Denumirea terapiei provine din limba greaca: homoios nseamna acelasi, iar ii”pathosii” – boala, cu alte cuvinte, cui pe cui se scoate. Principiile de baza ale tratamentului homeopatic au fost descoperite de un medic german meticulos si cu intuitii geniale, Samuel Hahnemann, nascut n 1755. Intrigat de faptul ca unii dintre confratii sai sustineau ca pulberea de chinina este eficienta n malarie (asa-zisele friguri, mult raspndite n acele vremuri) deoarece are un gust foarte amar, a nceput sa-si administreze chinina. In scurt timp, a observat ca ncepe sa faca frisoane asemanatoare celor provocate de malarie. Atunci a lansat ipoteza ca aceasta substanta – chinina – vindeca malaria tocmai pentru ca, administrata la un om sanatos, poate reproduce simptomele bolii. Hahnemann a avut o viata tumultoasa si multe conflicte cu scolile medicale ale vremii.
Dar a continuat sa cerceteze multe alte substante (majoritatea de origine vegetala sau minerala) si sa le utilizeze ntr-o maniera homeopata n tratarea bolilor. O alta idee geniala a sa a fost aceea de a dinamiza remediile pentru a descatusa fortele curative ce zac nlantuite si inactive n substanta materiala bruta. Astfel, el a intuit cu 200 de ani naintea lui Einstein ca materia este energie condensata.
O terapie calitativa
Experienta practicienilor si a pacientilor a dovedit ca este o metoda de tratament eficienta, lipsita de efectele secundare pe care le au medicamentele uzuale. Homeopatia nu este o terapie cantitativa, ci una calitativa. Ce sunt, concret, remediile homeopatice? Substante de origine vegetala, animala sau minerala, obtinute conform principiilor de preparare homeopatica.
Sursa este, deci, naturala si poate fi o tinctura vegetala, un mineral sau componente de insecte, moluste, o cultura bacteriana etc. De aceea, denumirea remediului este data de numele latin al sursei de origine (ex. Pulsatilla – deditel, Apis melifica – albina, Kali carbonicum – carbonat de potasiu). Au fost descoperite pna acum n jur de 2.000 de astfel de substante cu efecte curative. Acestea se dilueaza de mai multe ori, pna se ajunge la doze extrem de reduse, eliminndu-se astfel riscul oricarei intoxicatii. La fiecare diluare solutia este dinamizata prin procedee speciale de agitare. n aceasta etapa, remediul capata nsusiri noi, care l ajuta sa actioneze asupra structurilor energetice ale bolnavului.
Cu aceste dilutii dinamizate se impregneaza mici granule sau globule de lactoza si astfel se obtine remediul finit. Granulele se pun n flacoane din plastic sau din sticla care poarta inscriptionate denumirea remediului si dilutia. Remediile homeopatice actioneaza prin stimularea fortelor vitale ale organismului, pe care le mobilizeaza pentru a elimina boala.
Alegerea remediului
Remediul homeopatic potrivit il prescrie medicul, dar numai dupa o consultatie minutioasa. n general, prima consultatie dureaza o ora sau chiar mai mult, pentru ca specialistul sa-si faca o impresie de ansamblu asupra pacientului. Nu trebuie sa te sperii de ntrebarile pe care ti le va pune. Acestea sunt total diferite decele la care esti obisnuit sa raspunzi cnd te duci la medicul de familie sau la o policlinica.
De ce? Pentru ca specialistul homeopat, pe lnga examenul fizic, va ncerca sa adune datele necesare tinnd seama nu doar de simptomele bolii, dar si de starea ta emotionala si psihica. De multe ori, medicul homeopat alege remediul n functie de anumite simptome rare, ciudate sau chiar paradoxale, generale sau locale. La copii, informatiile se culeg de la familie si din observarea atenta a comportamentului acestora. n cazul sugarilor (mai ales cei alaptati) este consultata si mama si sunt tratati mpreuna (mama este cea care primeste remediul) deoarece exista o profunda comuniune fizica si emotionala ntre mama si copil.
Iata cteva dintre elementele ntlnite n mod obisnuit n ntrebarile medicului homeopat:
* orarul de aparitie, de agravare sau de ameliorare a simptomelor si ce te face sa te simti mai bine sau mai rau;
* daca simptomele se repeta si la ce interval; caracteristici generale (cum tolerezi frigul ori caldura, ce-ti place sa mannci si ce nu, calitatea si durata somnului, caracteristicile ciclului menstrual etc.);
* aspecte legate de psiho-mental (te superi usor, plngi din orice, cum te ntelegi cu persoanele din jur, ce frici ai, daca esti ordonat sau dezordonat, daca ai trac n public, ai cosmaruri, esti violent etc.).
E bine sa stii…
* Oricine se poate trata prin homeopatie, de la nou-nascuti pna la persoanele foarte n vrsta;
* Remediile pot fi prescrise pentru orice boala fizica sau psihica: infectii, inflamatii, boli de rinichi, de inima, afectiuni gastrice, hetapo-biliare, respiratorii, stres, traume psihice si multe altele. Exceptie fac bolile incurabile (cancere avansate, schizofrenia etc.) si cazurile chirurgicale;
* Fiecare pacient primeste un anume remediu, n functie de particularitatile bolii sale. Doua persoane cu acelasi diagnostic (de exemplu cu amigdalita si stare febrila) primesc tratamente diferite. Fiindca uneia i poate fi sete si bea lichide multe, pe cnd celeilalte nu i este sete deloc, desi are febra mare; * Remediile homeopate sunt accesibile, avand un pret mic;
* Durata tratamentului variaza n functie de gravitatea bolii (acuta sau cronica, aparuta recent sau mai de mult), de vrsta si de constitutia pacientului etc. In unele cazuri, se pot obtine rezultate uimitoare in doar cateva ore sau zile.