In lume sunt multi oameni care poarta ochelari nu neaparat din necesitate acestia cu timpul devenind o moda. Dupa cum se stie exista ochelari de soare, care ne protejeaza ochii de razele puternice ale acestuia si ochelari de vedere care ne ajuta sa corectam problemele de vedere. Este important de stiut ca pentru a achizitiona ochelarii de vedere trebuie sa mergem la un control oftalmologic pentru a stabili impreuna cu doctorul tipul de lentile de care avem nevoie. Am realizat un top 10 al celor mai interesante lucruri despre ochelari.

1. Ajutor optic

Folosirea ochelarilor este necesara multor personae, pentru obtinerea unei acuitati vizuale satisfacatoare. Acest ajutor optic ca si microscopul sau aparatul de fotografiat au constituit o necesara si minunata inventie.

2.In trecut

Romanii cunosteau notiunea presbitiei caci Cicero si Cornelius Nepost ne vorbesc de slabirea vederii la batranete. Sapaturile arheologice au dat la iveala lentile slefuite din sticla sau quart, pe o parte plane si pe alta convexe asemanatoare lentilelor noastre menisci; de aici deducem ca romanii cunosteau proprietatea maritoare a lentilelor.

3.Scopul optic

In secolul al XI-lea apar primele mentionari a utilizarii ochelarilor cu scop optic, in manastirile Europei, folositi de calugari la citirea si copierea manuscriselor. Foloseau lentilele semisferice din cristal de stanca sau din beriliu. Numeau acest ,,ajutor vizual” ,,lapis ad legendum” sau piatra de lectura.

4.Roger Bacon

Unii cercetatori atribuie inventia ochelarilor calugarului franciscan Roger Bcaon din Oxford, cu toate ca el (dupa alti cercetatori) ar fi copiat pe un vechi egiptean. Totusi are meritul de a fi expus in scris ideea sa si a fi raspandit ochelarii prin manastiri, in acea vreme lacasuri ale stiintei. A studiat sticlele concave si convexe pe care le-a indicat a fi utilizate de oamenii varstnici.

5.Ramele de ochelari

In privinta ramelor de ochelari pe alocuri s-au creat modele uneori bizare, cu forme variate, fanteziste, cu sau fara lentile colorate sau cu oglinda, din plastic sau de metal. Cativa opticieni occidentali confectioneaza monturi din carapacea unei specii de broaste testoase din marea Caraibelor denumita Karett farte costisitoare

6.Ochelarii din zilele noastre

Ochelarii sub forma celor din zilele noastre apar la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand s-au introdus barele laterale si li s-a dat denumirea de ,,lunete” (ochelari sustinuti pe tample). De atunci s-au gasit diferite perfectionari, principuil ramanand insa neschimbat, avand folosinta curenta.

7.Besicle cu etui

Pe mormantul florentinului Salvino Dobli Armati mort in 1314 sta scris ca fiind inventatorul ochelarilor. Exista la venetia si o factura din 1316 care atesta confectinarea unor ,,besiacle” cu etui. Se foloseau pentru ochelari lentile confectonate la Murano. Odata cu secolul XIV, numerosi intelectuali-artisti, pictori isi corecteaza viciile de refractie prin ,,besicles”.

8.Perfectionarea ochelarilor

Ochelarii de azi sunt, desigur, mai usori, mai frumosi si mai eleganti, sticlele fiind si ele mult perfectionate si efectul optic considerabil marit, dar constructia ramanand defapt aceeasi. Sticlele au inceput a fi slefuite in ateliere si vandute de catre comercianti ambulanti sau opticieni. Se pare ca la timpul sau Spinoza isi castiga existenta slefuind in atelierul sau lentile de ochelari.

9.Ochelarii arcuiti

Cam prin secolul al XV-lea apar ochelarii arcuiti, prevazuti cu un fel de spatar deasupra nasului mai comozi decat predecesorii lor, acesti ochelari se faceau din os, arama sau argint, in format de a fi tinuti cu mana, erau incomozi prin instabilitatea unei aceeasi distante fata de ochi si prin presiunea pe care o determinau prin apasarea pe nas.

10.Chinezii si indienii

La inceputul erei noastre chinezii si indienii au cunoscut ochelarii, pe care-i utilizau nu pentru corectarea vederii, ci impotriva razelor solare, impotriva albului zapezii, dar si ca talisman.