Este o boala ce topeste tesutul osos, o maladie progresiva si silentioasa. Din acest motiv este greu de diagnosticat fara teste speciale. Netratate corespunzator, efectele osteoporozei pot provoca decesul.

Stiintific, osteoporoza este caracterizata prin reducerea densitatii si calitatii osului, ceea ce duce la un risc crescut de fracturi. Aceasta maladie apare in urma unui stil de viata nesanatos. Spre deosebire de alte boli, osteoporoza poate fi prevenita. Si daca in copilarie nu ai beneficiat de un regim sanatos, ai ocazia sa elimini din viata de zi cu zi toti factorii de risc. Daca faci parte din categoria celor pentru care sa previna e prea tarziu, atunci nu mai sta pe ganduri si urmeaza tratamentul prescris de medic deoarece oricand poti suferi o fractura de sold care nu doar ca-ti va complica viata, dar te poate ucide.

Este foarte important de stiut care sunt riscurile aparitiei acestei boli pentru a o putea preveni. Un stil de viata sanatos ar trebui construit pas cu pas, inca din copilarie. Dar, avand in vedere viteza in care traim astazi, nu e de mirare ca de multe ori parintii uita sa le explice copiilor cat este de important sa manance sanatos, sa lase calculatorul pentru zilele friguroase si sa se joace in parc cu prietenii, pentru ca miscarea este extrem de importanta pentru a duce o viata sanatoasa. Specialisti afirma ca nu e nevoie sa practici sport de performanta pentru a oferi organismului necesarul zilnic de miscare. Este suficient sa faci o plimbare de doar jumatate de ora pe zi. Sa fim sinceri si sa recunoastem ca, daca am merge pe jos macar jumatate din drumul de la serviciu pana acasa, nu doar oasele ar fi fericite, ci intregul organism. Se spune ca sanatatea o pretuiesti abia dupa ce o pierzi. Dar ce-ar fi daca am aloca un minut din timpul nostru pentru a ne gandi bine inainte de a manca orice de a sta ore in sir in pat, in detrimentul unei plimbari binefacatoare?

Un minut pentru sanatatea ta

Cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei (20 octombrie), Liga Romana Contra Reumatismului si Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania au lansat un chestionar realizat de Fundatia Internationala a Osteoporozei (IOF), chestionar care te ajuta sa-ti calculezi riscurile de imbolnavire. Daca raspunzi DA la mai mult de o intrebare din cele de mai jos, nu inseamna ca suferi de aceasta boala. Recomandabil este insa sa consulti un medic si sa-i evidentiezi faptul ca ai raspuns afirmativ la mai multe intrebari. Acesta te va indruma spre anumite analize, printre care si un test de masurare a densitatii osoase. Un singur minut este suficient pentru a preveni efectele dezastruoase ale unei vieti traite sub semnul osteoporozei.

1.A suferit vreunul dintre parinti o fractura de sold dupa o cadere sau o lovire usoara?

2. Ai suferit vreo fractura dupa o cadere sau o lovitura usoara?

3. Ai facut tratament cu tablete de cortizon pentru mai mult de trei luni?

4. Ai scazut in inaltime cu mai mult de trei centimetri?

5. Consumi alcool in cantitate mare?

6. Fumezi mai mult de un pachet de tigari pe zi?

7. Ai frecvent diaree (de exemplu, cauzata de o boala cronica intestinala)?

8. Ai intrat la menopauza inainte de a implini 45 de ani?

9. A incetat vreodata ciclul menstrual pentru mai mult de 12 luni (in afara unei sarcini)?

Alimentatia si exercitiul fizic

Indiferent de varsta, alimentatia corespunzatoare si exercitiul fizic sunt esentiale in prevenirea, dar si tratarea afectiunilor osteoporotice. Datorita exercitiilor contra gravitatiei (cum sunt sariturile, alergatul, dansul, mersul), oasele devin mai puternice si mai putin vulnerabile la osteoporoza. Evident ca daca tonusul nu-ti permite nu o sa te apuci sa zburzi ca un copil de gradinita, dar asta nu inseamna ca ai voie sa lenevesti in pat si singurul muschi care lucreaza sa fie cel de la degetul cu ajutorul caruia schimbi canalele de la televizor. Sportul este important mai ales la femeile in varsta, care au o rata mai mare de pierdere a densitatii osoase dupa menopauza.

Studiile au aratat ca persoanele care au o conditie fizica buna si o musculatura lucrata sunt mai putin expuse riscului imbolnavirii de osteoporoza. Femeile care stau jos mai mult de noua ore pe zi sunt cu 50% mai expuse riscului de a suferi o fractura de sold decat cele care stau jos doar sase ore pe zi. Ca orice alt organ, si oasele necesita atentie din partea noastra. Osul are nevoie de o dieta echilibrata care sa contina atat proteine, grasimi si zaharuri, cat si vitamine si minerale atat de necesare pentru o dezvoltare normala si pentru refacere. In dezvoltarea normala a sistemului osos exista doua elemente-cheie ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatie – calciul si vitamina D. Din cauza consumului de alimente procesate ce contin cantitati mari de fosfor se elimina calciul din oase. Vitaminele necesare fixarii calciului sunt D, A, C si K. Pe langa acestea, acizii grasi ce se gasesc in uleiul de peste si in pestele gras joaca un rol important.

Elemente precum zinc, cupru, siliciu, flour si mangan sunt si ele importante in fixarea calciului in oase. de asemenea, fierul hemic ajuta la sanatatea maduvei osoase. Lactatele si alte produse alimentare sunt printre cele mai bogate surse de calciu. Doua sau trei portii de lactate pe zi sunt suficiente pentru un aport adecvat de calciu. Vitamina D, esentiala pentru dezvoltarea si refacerea osului, ajuta la absorbtia calciului din intestin si la mineralizarea corecta a osului. Vitamina D este sintetizata in piele si in timpul expunerii la soare. Aportul de vitamina D este recomandat pe perioada iernii, in special pentru persoanele varstnice.

Alimente recomandate

Primele in top sunt lactatele. Dar nu toata lumea se poate bucura de calitatile laptelui si branzei pentru ca la anumite persoane proteinele din lapte acidifica mediul intern. Unele persoane sunt alergice la lactoza. De asemenea, lactoza este absorbita greu, antrenand o malabsortie a calciului. Consumul excesiv de lapte este incriminat in cresterea prevalentei cancerului la san si prostata. Inlocuirea laptelui matern in alimentatia sugarului cu lapte de vaca mareste riscul de aparitie a diabetului insulinodependent printr-un mecanism autoimun declansat de proteinele laptelui la nivelul celulelor mastocide din intestin.

Datorita acestor noi descoperiri, este bine sa ceri parerea unui medic inainte de a incepe orice dieta cu lactate, pentru a sti daca faci parte din categoria celor care se pot bucura de binefacerile laptelui sau, din contra, acesta este pentru tine un dusman. Un alt aliment recomandat este pestele gras, oceanic (macrou, hering, somon, sardele), care contine cantitati apreciabile de calciu cu inalta biodisponibilitate, dar si vitamina D. Tot pestele contine si acizii grasi esentiali Omega 3, ce au un rol important in diminuarea inflamatiilor provocate de poliartrita reumatoida. Sunt recomandate proteinele de origine animala si vegetala cu valoare biologica ridicata din carne slaba, oua, peste. Painea alba, painea de secara, cereale integrale minimal procesate, fara glazuri si zaharuri sunt surse de magneziu, fier, fibre si vitamine.

Nucile, alunele si migdalele contin importante cantitati de proteine vegetale, minerale, acizi grasi. Sunt, de asemenea, recomandate bananele si prunele bogate in potasiu si magneziu. Indiferent de alimente alese, medicii au ajuns toti la aceeasi concluzie – alimentatia trebuie sa fie echilibrata si trebuie spus NU alimentelor procesate chimic in favoarea celor proaspete si suta la suta naturale.

Alimente rele

Bauturile care contin cofeina sunt bogate si in fosfor, determinand accelerarea pierderii de calciu la adulti, iar la copii si adolescenti scade rata fixarii calciului, reducand densitatea osoasa. Cafeaua reduce semnificativ absorbtia calciului in oase. Efectul poate fi contracarat prin adaugarea laptelui in cafea. Sarea de bucatarie creste eliminarea calciului din os. Trebuie tinut cont de faptul ca sarea se gaseste in orice produs alimentar industrial. Mezelurile, carnatii, pateurile si conservele de carne sunt adevarate bombe. Odata ce v-ati atacat organismul cu astfel de alimente, fosfatii ce intra in componenta lor accentueaza pierderea calciului. Printre alte alimente care dauneaza asimilarii de calciu, se mai gasesc si branzeturile topite, alimentele prajite, vegetalele bogate in oxalati (spanac, sfecla, rubarba, macris), paine fara drojdie. Atentie, fumatul si alcoolul sunt si ele foarte nocive.

Stiati ca

Dupa varsta de 50 de ani, o femeie din trei si un barbat din sapte vor suferi o fractura cauzata de osteoporoza. Una din sase femei va suferi de-a lungul vietii o fractura de sold. Una din cinci persoane varstnice cu fractura de sold moare in primul an de la producerea fracturii. Una din trei paciente nu este capabila sa se ingrijeasca singura nici dupa un an de la producerea fracturii de sold. Cele mai multe fracturi la nivelul coloanei vertebrale sunt lipsite de dureri sau de alte simptome?

Cand trebuie sa te temi de osteoporoza

Daca ai cel putin 65 de ani.

Daca esti la menopauza si ai cel putin unul din factorii de risc de mai jos: istoric de osteoporoza sau fracturi provocate de osteoporoza la mama, sora, bunica; ai intrat mai devreme la menopauza; suferi de tulburari endocrinologice; esti fumatoare; ai o alimentatie saraca in lactate, oua, peste. Daca dupa ce ai intrat la menopauza ai suferit o fractura osoasa de orice fel.

Cum se trateaza osteoporoza?

Obiectivul principal il prezinta prevenirea fracturilor osteoporotice. Deoarece fracturile de sold sunt cele mai traumatizante si ameninta chiar si viata, tratamentul trebuie sa previna aparitia fracturilor vertebrale. Tratamentul trebuie sa fie cat mai bine tolerat pentru ca osteoporoza, ca si alte boli cronice, necesita tratament pe termen lung.

Osteoporoza, ca orice alta boala, este mai bine sa o previi de cat sa o vindeci. Pentru a-ti asigura o batranete linistita nu trebuie sa depui eforturi prea mari in tinerete. Daca iti construiesti un stil de viata sanatos si renunti, de exemplu, la fumat, primul pas este facut. De tine depinde sanatatea ta si ea ar trebui ca acesta sa fie principalul tau scop.