Exista diverse proprietati vindecatoare atribuite patlaginei, Plantago major sau Plantago lanceolata. Desi exista cei care il folosesc ca hrana, in diferite preparate: supe, tocane, piureuri etc.

Aceasta planta medicinala perena este o specie erbacee, apartinand familiei Plantaginaceae. Este mic, nu mai mult de douazeci de centimetri; Are frunze usor dintate, lanceolate. Se gaseste adesea in tarile europene si americane, in special in mediile umede.

In medicina naturista se folosesc atat frunzele verzi, cat si semintele sale. Este considerat bogat in flavonoide si alti compusi. Cunoasteti toate proprietatile vindecatoare ale patlaginei? Cititi mai departe si aflati mai multe despre el.

Proprietatile vindecatoare ale patlaginei

La fel ca multe alte plante, proprietatile vindecatoare ale patlaginei au fost in centrul diferitelor investigatii. Datorita acestui fapt, exista acum studii care sustin multe dintre beneficiile medicinale care ii sunt atribuite.

De exemplu, un studiu publicat in Biomedicine and Pharmacotherapy a stabilit ca patlagina contine:

  • Flavonoide
  • Alcaloizi
  • Terpenoides
  • Derivati ai acidului fenolic
  • Glicozide iridoide
  • Acizi grasi
  • Polizaharide
  • Vitamine

Datorita celor de mai sus, si conform aceleiasi cercetari, patlagina exercita efecte pozitive ca adjuvant in cazul ranilor, agent antiulcer, antidiabetic, antidiareic, antiinflamator, antibacterian si antiviral, printre altele.

Cercetarile au stabilit ca patlagina contine substante cu potential farmacologic. Cu toate acestea, planta este inca in studiu.

Beneficiile patlaginei

Datorita diferitelor proprietati curative ale patlagina, putem enumera o serie de beneficii pe care aceasta planta le ofera sanatatii. Desi este necesar sa lamurim, nu trebuie considerata o specie miraculoasa; nici nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale.

In unele cazuri poate fi un bun tratament adjuvant sau complementar. Desigur, este indicat sa consultati un medic inainte de a-l lua, deoarece nu este scutit de a provoca reactii adverse sau interactiuni cu alte medicamente. Tine cont de asta!

Gripa si raceala

Patlagina este adesea folosita pentru a combate infectiile virale comune, cum ar fi raceala si gripa. Potrivit cercetarilor publicate in Antiviral Research , acest lucru se datoreaza in principal continutului sau de compusi fenolici, care au activitate antivirala.

Alte afectiuni respiratorii si orale

Ceaiul din frunze de patlagina poate fi folosit pentru a ajuta la subtirea si eliminarea secretiilor bronsice. De asemenea, gargara cu aceasta infuzie, afectiunile gurii si gatului sunt ameliorate, inclusiv amigdalita si afte.

Protectie impotriva bacteriilor

Plantago major contine polizaharide peptidice, care au activitate antibacteriana ridicata , oferind astfel efecte protectoare impotriva Streptococcus pneumoniae , printre alte bacterii .

Sanatatea ficatului

Printre proprietatile curative ale patlaginei s-au gasit si efecte pozitive impotriva hepatotoxicitatii. Un studiu publicat in jurnalul medical Indian Journal of Pharmacology a constatat ca planta este antiinflamatoare si, de asemenea, hepatoprotectoare.

Ulcere gastrice

S-a constatat ca frunzele si semintele au o functie gastroprotectoare, reducand aciditatea sucurilor gastrice si ameliorand arsurile la stomac. De asemenea, poate inhiba activitatea Helicobacter Pylori .

Antidiareic

In mod traditional, patlagina a fost folosita atunci cand exista diaree. Studii recente confirma aceasta utilizare populara, unde se subliniaza ca ajuta la ameliorarea unor simptome stomacale, datorita continutului sau de taninuri si flavonoide.

Hipoglicemiant

Se considera ca patlagina poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, colaborand la procesele care au loc in celulele pancreatice.

Contribuie la sanatatea rinichilor

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, patlagina pare sa ajute si in tratamentul pietrelor la rinichi. Mai exact, se crede ca i-ar putea impiedica cresterea.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Malaysian de Stiinte Medicale , extractele din aceasta planta au fost superioare alopurinolului si citratului de potasiu in ceea ce priveste inhibarea dimensiunii unui cristal de oxalat de calciu in vitro.

Tratamentul arsurilor

Conform rezultatelor unei investigatii, in care a fost analizata utilizarea patlaginei in arsurile de gradul I, la majoritatea (75,9%) dintre pacienti acest tratament a fost favorabil.

Vindecarea ranilor

Datorita diferitilor sai compusi (polifenoli, polizaharide, antioxidanti) protejeaza impotriva mediatorilor inflamatori, contribuind la repararea tesuturilor. In acest sens, intr-un studiu efectul sau asupra vindecarii ranilor de la nivelul mucoasei bucale, dupa extractia dentara, a fost evaluat ca pozitiv.

Imbatranire prematura

Fiind bogata in antioxidanti, patlagina poate preveni si repara daunele cauzate de radicalii liberi, prevenind imbatranirea prematura sau reducand semnele asociate acesteia.

Alte proprietati vindecatoare ale patlaginei

Descoperirile referitoare la patlagina au stabilit ca poate ajuta la tratarea ranilor pielii. Mai exact, ajuta la promovarea regenerarii pielii deteriorate.

Potrivit unei investigatii publicate in Jurnalul de Etnofarmacologie, merita mentionate si alte proprietati vindecatoare ale patlaginei, deoarece serveste si la:

  • Trateaza furuncule si diverse boli de piele
  • Reduce simptomele problemelor de circulatie si hipertensiunea arteriala.
  • Mentine nivelul zaharului din sange stabil.
  • Preveniti imbatranirea prematura.
  • Amelioreaza infectiile urinare si reduce pierderile de urina,
  • Reducerea retentiei de lichide.

Cum poti lua patlagina?

Ceaiul de patlagina este foarte usor de preparat:

  • Se fierbe apa si se toarna intr-o cana,
  • Adaugati o lingura de frunze verzi sau uscate,
  • Acoperiti-l si lasati-l sa se odihneasca timp de zece minute.
  • Strecoara si bea o data sau de doua ori pe zi.

Cu frunzele proaspete puteti pregati suc:

  • Puneti in blender o cana de apa rece si doua linguri de frunze tocate.
  • Amesteca foarte bine.
  • Strecoara pentru a o lua pe stomacul gol.

Utilizari 

  • Poate fi folosit local sau ca cataplasma. Frunzele de patlagina se incalzesc putin si apoi se pun pe partile afectate, fie din cauza ranilor, inflamatiilor, ulcerelor sau muscaturilor de insecte.
  • Semintele sale sunt folosite in infuzie ca remediu complementar impotriva parazitilor.
  • Infuzia, in general, ajuta la reducerea disconfortului digestiv precum diareea.
  • Luat in ceai sau adaugat la mese, ajuta sa va bucurati de celelalte proprietati.

Efecte secundare ale patlaginei

In general, nu exista raportari de efecte secundare ale patlaginei luate pe cale orala in cantitati moderate. In ciuda acestui fapt, consumul acestuia nu este recomandat in caz de sarcina sau alaptare.

De asemenea, nu trebuie administrat copiilor mici. La fel, in caz de boala sau sub alt tratament, este mai bine sa consultati un medic, pentru a reduce sansele unei interactiuni. Tine cont de asta!