Roverul Perseverance al agentiei spatiale americane si-a zvacnit rotile si a intreprins prima sa conducere martiana. Nu s-a miscat departe – doar 6,5 m (21 ft) in total. Dar cercetatorul adjunct al proiectului NASA, Katie Stack Morgan, a spus ca a fost un moment semnificativ. ,,In timp ce roverul face inca multe verificari ingineresti, in momentul in care roverul incepe sa se miste, ne putem considera exploratori pe suprafata lui Marte”, a declarat ea pentru BBC News.

Au trecut doua saptamani de cand robotul de o tona si-a facut coborarea dramatica pe Planeta Rosie.

Inginerii au petrecut timpul punand in functiune vehiculul si numeroasele sale sisteme complexe, inclusiv instrumentele si bratul robotizat.

NASA arata un videoclip dramatic despre aterizarea roverului Marte.

Cu toate acestea, toata lumea a asteptat ca Perseverenta sa inceapa sa ruleze. S-a intamplat joi. Robotul a mers inainte un drum scurt, s-a rotit pe loc 150 de grade, apoi a facut un pic de rezerva.

“Puteti vedea urmele rotilor pe care le-am lasat pe Marte; nu cred ca am fost vreodata mai fericita sa vad urmele rotilor”, a spus Anais Zarifian, inginerul de mobilitate Perseverenta.

“Aceasta este doar o etapa imensa pentru misiune si echipa de mobilitate. Am condus pe Pamant, dar am condus pe Marte – acesta este obiectivul final si atat de multi oameni au lucrat in acest moment de ani de zile.”

Perseverenta a fost pusa intr-un crater aproape ecuatorial numit Jezero, pentru a cauta dovezi ale vietii trecute. Acest lucru va presupune parcurgerea a aproximativ 15 km in urmatorul an martian (aproximativ doi ani de pe Pamant). Oamenii de stiinta vor sa ajunga la o serie de formatiuni de roci atragatoare in crater, care ar putea pastra o evidenta a activitatii biologice antice.

Printre acestea se numara ceea ce in imagini prin satelit este o delta – o structura construita din namol si nisip aruncat de un rau pe masura ce intra intr-un corp de apa mai larg. In cazul lui Jezero, acest corp mai larg era foarte probabil un lac la nivelul intregului crater, care a existat acum miliarde de ani.

Echipa misiunii are in vedere doua posibile rute catre delta, dintre care una le-ar oferi oamenilor de stiinta o previzualizare, luand robotul pe langa un rest izolat.

“Aceasta (movila) este la aproximativ o mila si jumatate distanta de rover. De fapt, puteti rezolva straturile in roci”, a spus dr. Stack Morgan.

,,In acest afloriment, aceste roci stratificate rezistente au fost probabil depuse de raurile care curg in lacul vechi Jezero, iar oamenii de stiinta din echipa lucreaza din greu incercand sa inteleaga semnificatia si originea rocilor ca aceasta”.

Un obiectiv imediat pentru Perseverenta este experimentul sau cu elicopterul. Roverul a adus cu el un elicopter mic de pe Pamant.

Vehiculul va petrece urmatoarele cateva saptamani conducand de la locatia sa actuala pana la o intindere adecvata de teren, unde dispozitivul de 2 kg, numit Ingenuity, poate fi pus in siguranta la sol. In prezent, aeronava este aruncata sub burta Perseverentei.

“Inca aflam posibilele zone de zbor”, a spus Robert Hogg, directorul adjunct al misiunii Perseverance.

,,Luam imagini ale camerelor de navigatie, imagini stereo, pentru a putea analiza terenul. Si, de asemenea, echipa se uita la imagini orbitale care privesc posibile zone de zbor. Scurta poveste, inca ne propunem sa realizam acest lucru in primavara “, a declarat el reporterilor.