Un raport Oxfam denunta ca mari companii americane precum Apple, Walmart si General Electric au deturnat 1,4 miliarde de dolari catre subsidiare situate in paradisuri fiscale, in ciuda faptului ca primesc miliarde de dolari de la contribuabili.

Oxfam subliniaza ca aceasta suma, care depaseste performanta economica a Rusiei, Coreei de Sud si Spaniei, este ascunsa printr-o retea opaca si ermetica de 1.608 companii afiliate cu sediul in alte tari. Organizatia de caritate a publicat raportul despre realitatea financiara a celor mai mari 50 de corporatii din Statele Unite, care coincide cu scurgerea The Panama Papers, care a generat o dezbatere intensa in jurul paradisurilor fiscale.

Raportul ilustreaza faptul ca exista abuzuri masive si sistematice ale regimului fiscal global. Gigantul tehnologic Apple, a doua cea mai mare corporatie din lume, se afla pe primul loc pe lista Oxfam a companiilor cu bani offshore sau „delocalizati”, cu aproximativ 181 de miliarde de dolari canalizati prin trei filiale din strainatate. 

General Electric, cu sediul in Boston, despre care Oxfam spune ca a primit 28 de miliarde de dolari de la contribuabil, este pe locul al doilea pe lista, cu 119 miliarde de dolari depuse in 118 filiale din paradisuri fiscale. 

Gigantul informatic Microsoft este pe locul trei, cu aproximativ 108.000 de milioane de dolari. Alte multinationale in top 10 de pe lista includ gigantul farmaceutic Pfizer, compania-mama a Google Alphabet si Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera din lume care nu este detinuta de un stat producator de petrol. 

Oxfam compara cele 1,4 trilioane de dolari transferate catre afiliatii offshore cu cele de 1 trilion de dolari in taxe platite de cele mai mari 50 de corporatii americane intre 2008 si 2014. De asemenea, mentioneaza ca, in aceeasi perioada, aceste companii au beneficiat in mod colectiv de imprumuturi federale, salvari si garantii pentru imprumuturi in valoare de 11,2 trilioane de dolari.

„Abuz masiv si sistematic”

Ascunzand o parte din profit prin filiale din paradisuri fiscale, aceste companii americane nu au platit cota reala de impozitare aplicabila profiturilor de 4 miliarde de dolari (35%) dar cota efectiva de impozitare a fost de 26,5%.

Organizatia indica faptul ca aceste multinationale au cheltuit miliarde de dolari pentru a face presiuni asupra guvernului SUA si pentru a obtine mai multe imprumuturi fiscale, salvari si garantii de credit platite din banii contribuabililor. Intre 2008 si 2014, cele mai mari 50 de corporatii din Statele Unite au cheltuit 2,6 miliarde de dolari pentru acest efort de lobby. 

Pentru fiecare dolar cheltuit pe lobby, aceste companii au primit in mod colectiv 130 de dolari scutiri de impozite si 4.000 de dolari in imprumuturi federale, salvari si garantii pentru imprumuturi. 

Robbie Silverman, consilierul fiscal al Oxfam, subliniaza ca „inca o data asistam la abuzuri masive si sistematice ale regimului fiscal global. Cei bogati si puternici nu isi indeplinesc obligatiile fiscale, iar noi ceilalti trebuie sa platim factura si asta nu poate continua. Este necesar ca guvernele sa ajunga la un consens pentru a pune capat paradisurilor fiscale”.

Oxfam estimeaza ca evaziunea fiscala de catre marile companii americane costa cea mai mare economie a lumii aproximativ 111 miliarde de dolari pe an. Evaziunea fiscala creste, de asemenea, decalajul mondial dintre bogati si saraci, deoarece pentru tarile in curs de dezvoltare reprezinta o pierdere de 100.000 de milioane de dolari. 

„Evaziunea fiscala corporativa agraveaza inegalitatea periculoasa care ne submineaza tesutul social si blocheaza cresterea economica”, se arata in raport. Oxfam citeaza, de asemenea, teritoriile britanice de peste mari, cum ar fi Bermude, pentru popularitatea lor in randul companiilor americane care doresc sa „schimbe profiturile” si sa plateasca mai putine taxe.

Organizatia arata ca in 2012 filialele acestor companii din Bermuda au declarat profituri de 80.000 de milioane de dolari, cifra care depaseste suma profiturilor obtinute de Japonia, China, Germania si Franta, patru dintre cele mai mari cinci economii ale planetei.

Oxfam cere Statelor Unite sa adopte o lege care sa puna capat abuzurilor care au loc in paradisurile fiscale (Stop Tax Haven Abuse Act), si care ar obliga companiile sa faca o contributie fiscala in fiecare tara. De fapt, multe organizatii neguvernamentale si caritabile recomanda raportarea de la tara la tara, deoarece considera ca acest lucru ar putea impiedica companiile sa restranga artificial baza de impozitare in tarile mai sarace.