Succesul in anii de scoala necesita profesori buni, multa munca si abilitati vizuale perfect dezvoltate. O acuitate vizuala deficitara se reflecta in performantele scolare ale copilului, de cele mai multe ori, rezultatele fiind sub cele dorite.

Pe de alta parte, activitatile scolare implica un efort acomodativ considerabil, ce poate obosi ochiul si determina aparitia unor vicii de refractie.

Capacitatile vizuale minime de care are nevoie copilul dvs sunt:

– o vedere clara, atat la aproape cat si la distant;

– o buna corelare a celor doi ochi pentru a functiona impreuna;

– coordonarea fina a miscarilor oculare (abilitatea de a fixa o pagina, de a misca privirea de- a lungul ei sau de a schimba rapid directia privirii; ex.: din carte in caiet);

– capacitatea de focalizare rapida (ex: schimbarea directiei privirii de la tabla in caiet);

– coordonarea ochi- mana (abilitatea de a utiliza impreuna ochii si mainile; ex.: cititul si scrisul);

– vederea periferica (abilitatea de a remarca ce se intampla in lateral in momentul privirii inainte; ex.: jocurile de echipa).

Dintre copiii cuprinsi intre varsta de 5 si 12 ani, aproximativ 1 din 4 copii sufera de o problema de vedere nediagnosticata care le afecteaza performantele scolare. Viciile de refractie constituie cele mai frevente afectiuni oftalmologice la scolari. Detectarea precoce si corectarea prompta a viciilor de refractie aduc un prognostic bun in timpul dezvoltarii sistemului vizual al copilului.

Semne ale unui viciu de refractie la scolari:

* Devierea axului ocular, permanent sau intermitent;

* Aplecarea constanta a capului intr- o anumita directie;

* Aducerea cartilor/caietelor prea aproape sau plasarea copilului foarte aproape de ecranul televizorului sau de monitor;

* Pierderea randului cand citeste sau necesitatea de a urmari cu degetul/ creionul randul;

* Frecatul la ochi cand copilul nu este obosit;

* Dureri de cap, senzatie de ochi obositi, pleoape grele;

* Sensibilitate la lumina, lacrimare excesiva;

* Inchiderea unui ochi pentru a citi sau privi la tv.;

* Evitarea activitatilor de distanta (jocuri de echipa, tenis de camp) si preferinta pentru cele de aproape (desenat, citit) sau invers;

* Evitarea utilizarii calculatorului;

* Note mai mici ca de obicei.

Aparitia oricaruia dintre aceste semne indica necesitatea imediata a unui consult oftalmologic. O vizita la medic poate revela prezenta unui viciu de refractie – hipermetropie, miopie sau astigmatism, conditii ce sunt tratate prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact.

Este foarte important pentru copii sa aiba un examen oftalmologic complet inaintea inceperii scolii. Medicul oftalmolog trebuie sa determine daca sistemul vizual este dezvoltat corespunzator pentru a indeplini activitati precum cititul, scrisul sau alte activitati la aproape. Utilizarea intensa a ochilor in timpul activitatilor scolare poate suprasolicita sistemul vizual al copilului, cauzand probleme care nu existau anterior.

In timp ce prescolarul isi foloseste ochii in special la distanta, scolarul trebuie sa isi focalizeze privirea pentru imagini de marime mica cel putin jumatate din zi. Aceasta poate da nastere la probleme de vedere, asa cum este miopia simpla, numita semnificativ si miopia scolarului, efortul acomodativ intens fiind unul din principalii factori etiologici. Copiii, frecvent, nu realizeaza existenta unei probleme in legatura cu vederea lor, crezand ca este normal sa vada in acel mod; de aceea, ei rareori se plang, raportand parintilor aceste probleme de vedere.

Programarea unui examen oftalmologic

Primul examen oftalmologic al copilului ar trebui sa aiba loc la varsta de 6 luni. Al doilea la varsta de 4 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu risc crescut, iar cel de- al treilea inaintea intrarii in clasa I. Scolarii necesita un examen oftalmologic la fiecare 2 ani daca nu au probleme oftalmologice si in fiecare an daca s-a decelat un viciu de refractie.

Prevenirea suprasolicitarii sistemului vizual poate scadea incidenta aparitiei viciilor de refractie. Aceasta se poate realiza printr-o serie de masuri:

– la scoala, respectarea pauzelor (acestea nu trebuie utilizate pentru a repeta lectia sau a face tema, ci pentru relaxare);

– intercalarea unei perioade de 1-2 ore cu activitati recreative, de preferat in aer liber (nu jocuri pe calculator) intre orele de scoala si efectuarea temelor;

– amenajarea spatiului de lucru al scolarului astfel incat lumina sa fie suficienta si sa vina din partea dreapta, pastrarea distantei corespunzatoare fata de carti, caiete (aproximativ 40cm), monitor (aproximativ 80cm);

– in timpul orelor de lucru, relaxarea periodica a muschiului ciliar prin ridicarea la interval regulat (15-20 minute) a capului pentru a privi la distanta (pe fereastra sau in incapere la peste 5 m) pentru 30 sec – 1min.