Romanii au o aversiune adanc inradacinata fata de oamenii cu tabele si hartii care vin sa-i intrebe despre viata lor. Indiscretia comunista i-a invatat pe oameni sa priveasca ostil orice purtator de chestionar sau recensamant.

Avand in vedere ca ne aflam intr-un an de recensamant, in toata tara s-au auzit usile trantite in nasul operatorilor de pe teren in luna mai, cand s-a facut recensamantul de proba. Potrivit presedintelui INS, Cergil Voineagu, rata de refuz este imgrijoratoare. Un recensamant nu are nicio relevanta daca nu este complet, pentru ca nu ar mai oglindi realitatea, iar banii alocati unui asemenea proiect urias s-ar duce pe apa sambetei.

Cea mai mare rata de refuz s-a inregistrat la persoanele de etnie roma. Declararea datelor de recensamant este obligatorie, iar nerespectarea acestui lucru este sanctionata cu o amenda de pana la 1.000 de lei. Ma intreb insa daca un om care nu este in evidenta statului se va prezenta frumusel la casierie cu cei 1.000 de lei in portofel, gata sa plateasca amenda si sa pastreze chitantuca in sertarul lui de acte. Eu cred ca nu.

Principalul motiv de ingrijorare al romanilor – folosirea datelor lor personale in scopuri ascunse – este considerat nejustificat de Voineagu. “Trebuie sa explicam fiecarei persoane ca aceste chestionare nu au nicio repercusiune, datele transmise fiind utilizate numai in scop statistic. Se opereaza intr-un regim de confidentialitate garantata”, declara el. Amenzi sunt aplicate si in cazul nerespectarii acestui regim de catre personalul folosit in intocmirea recensamantului.

De asemenea, oamenii nu vad utilitatea unui recensamant. Datele culese astfel sunt foarte importante in analiza populatiei, cruciale chiar. In ultima perioada, fluctuatile populatiilor se datoreaza in special migratiei. Oamenii traverseaza granitele mult mai usor si mai rapid, iar in tara noastra, motivatia emigrarii este data, printre altele, de salariile din afara. Fenomenul “capsunarilor” este masiv in ultimul deceniu si trebuie analizat.

In plus, identificarea unor probleme este primul pas in gasirea solutiilor. In Romania, in prezent, mai mult se moare decat se traieste. Sporul natural este negativ, populatia imbatraneste, iar perspectiva viitorului este de tara de mosi si babe care primesc pensia de la candidatii Bac-ului de anul asta. Unul din motivele care a dus la aceasta situatie este mortalitatea infantila. Nou-nascutii cad tot mai mult victime unui sistem sanitar bolnav si ignorantei mamelor.

Toate aceste probleme sunt reale si trebuie monitorizate. La toamna se va inregistra situatia reala a populatiei si vom putea vedea care este compozitia poporului roman fata de anul 2002. In Statele Unite ale Americii, cetatenii completeaza formularul de recensamant acasa si il trimit prin posta inapoi. Romanii trebuie doar sa deschida usa si sa colaboreze cu operatorul. Neincrederea mi se pare nejustificata, in conditiile in care mai avem un pic si facem recensamant prin Facebook.