Cititul poate fi un mecanism bun pentru a ajuta copiii cu probleme de limbaj. Aceasta procedura de imbogatire a imaginatiei ii va ajuta sa invete mai mult vocabular si structuri sintactice.

Copiii cu probleme de limbaj ar trebui sa primeasca ajutor de la un profesionist si de la parinti. Numai in acest fel se pot obtine o buna dezvoltare si se pot imbunatati in timp.

„Este baietelul ala care plange in clasa pentru ca colegii lui isi bat joc de el. Il subliniaza pentru ca nu stie sa pronunte cuvinte precum masina, cale ferata sau autostrada. Se simte vinovat pentru ceva pentru care nu ar trebui sa se simta vinovat: a fi un copil caruia ii este greu sa pronunte un cuvant sau altul.”

Nu permite ca aceasta situatie sa se repete cu un copil apropiat. Cititi aceste sfaturi si ajutati-l sa corecteze o problema atat de comuna in copilarie. Este important de mentionat ca, in cazul unui copil, o intarziere a limbajului nu trebuie sa insemne o problema in celelalte domenii ale dezvoltarii sale.

Ce exercitii pot ajuta copiii cu probleme de limbaj?

Faptul ca un copil are probleme cu vorbirea nu inseamna ca este mai putin inteligent sau incapabil. In plus, este foarte probabil ca astfel de probleme de limbaj sa apara doar in copilarie.

Credeti sau nu, este posibil ca adolescentii si adultii cu abilitati excelente de vorbire sa fi avut tulburari de vorbire in copilarie. Acest lucru nu i-a impiedicat sa se dezvolte si sa aiba o maturitate complet normala.

1. Carduri

Cardurile care se refera la sunete sunt foarte utile pentru ca copiii sa invete sa pronunte corect fiecare silaba. Cel mai bine este sa transformati acest exercitiu intr-un joc si sa recompensati copilul atunci cand pronunta corect fiecare sunet.

2. Exercitii in oglinda

Exercitiul cu oglinda este foarte util pentru copiii care au dificultati in a pronunta cuvintele si sunetele. Oglinda este folosita pentru a-i invata cum sa execute corect miscarea gurii si sunetul care insoteste fiecare cuvant.

3. Exercitii de respiratie

Acestea au ca scop stimularea si constientizarea tipului de respiratie implicat in actul de a vorbi. De asemenea, stimuleaza ciclul respirator in fonatia naz-bucala, bucal-bucala. Se pot practica in fiecare zi, dar la primul semn de oboseala trebuie sa te opresti.

 • Inspirati si expirati prin gura.
 • Inspirati si respirati pe nas.
 • Inspirati pe nas si directionati spre abdomen si expirati pe gura.
 • Inspirati pe nas spre regiunea costala superioara si expirati pe gura.
 • Inspirati profund cu retinere si expirati pe nas.
 • Inspirati pe nas de trei ori si expirati dintr-o singura respiratie pe gura.
 • Inspirati o data si expirati in trei batai.

Aceste exercitii includ suflarea obrajilor in sus si afara, suflarea mainilor, suflarea nasului, apoi a pieptului, suflarea baloanelor, suflarea hartiei sau mingilor de vata pe o masa sau suflarea instrumentelor cu aer.

4. Exercitii cu buzele

Iata o lista de actiuni de efectuat cu buzele:

 • Deschideti si inchideti gura sub forma de cascat.
 • Misca-ti buzele in ambele parti, la dreapta si la stanga.
 • Zambeste cu gura deschisa si zambeste cu gura inchisa.
 • Fluier.
 • Suflati sarutari in aer.
 • Pune un creion intre buza superioara si nas si previne sa cada, ca o mustata.

5. Exersati miscarile articulatorii

Limba este esentiala in dezvoltarea limbajului, prin aceste exercitii copilul devine constient ca o poate misca si o duce acolo unde trebuie:

 • Deschideti gura si bagati-va limba inainte, incet, apoi aduceti-o inapoi, tot incet.
 • Scoateti limba si indreptati spre nas, apropiindu-va cat mai mult posibil. Faceti acelasi lucru aratand spre barbie.
 • Aduceti limba la palat si lasati varful sa atinga dintii superiori. Acest exercitiu este completat de a face limba sa curga prin cavitatea bucala atingand toti dintii si molarii.

6. Repetari

Repetarea cuvintelor din nou si din nou este printre cele mai eficiente exercitii pentru a ajuta la problemele de limbaj. Fiecare repetare trebuie facuta incet. In acest fel, copilul va putea sa le asculte si sa realizeze toate fonemele.

7. Vorbeste cu copiii

Parintii si alti membri ai familiei ar trebui sa comunice frecvent cu copiii care au intarzieri de limbaj. In acest fel, comunicarea verbala este incurajata. Copilul are ocazia sa auda cuvinte noi, sa le invete si sa le poata comunica corect.

8. Imbunatatiti vorbirea si pronuntia

Pentru a imbunatati vorbirea la copiii mici, este ideal sa le oferiti ceea ce cer doar daca spun cuvantul potrivit si sa nu o faceti daca recurg doar la gesturi cu mainile. Acest lucru il motiveaza pe copil sa caute modalitati de a folosi limbajul si de a obtine ceea ce isi doreste.

In aceeasi directie, intr-o atmosfera relaxata, aveti la indemana albume foto de familie, sau carti cu imagini cu imagini ale corpului uman, piese vestimentare, obiecte de zi cu zi. Pe scurt, ideea este sa-l incurajam sa arate si sa numeasca ceea ce vede. Printre alternative, este sa reciti numerele, sau vocalele in succesiune ca aeiou/aeiou/aeiou de cate ori vrei.

Sau, incurajeaza-l sa pronunte lovituri de consoane precum /ta/te/ti/to/tu; tra/tre/tri/tro/tru; ka/ke/ki/ko/ku; etc. Este important sa trecem in revista in fiecare caz punctele articulatorii si exercitiile de respiratie.

9. Exercitii de ascultare

Du-l intr-o camera in tacere si produce in secret sunete cu diferite materiale, astfel incat sa poata ghici cu ce sunt produse. Pentru acest exercitiu, pregateste diverse obiecte sonore, nu neaparat muzicale, desi bineinteles se lucreaza la flaut sau niste percutie sau instrumente cu coarde.

Acestea servesc obiecte din metal, lemn, pietre, ustensile de bucatarie, lucruri din plastic pe care le poti face sunet. Imaginatia va va permite sa explorati resursele care transforma camera intr-o cutie de sunet distractiva.

10. Jocuri de cuvinte

Cantecele, rasucitoarele de limba, proverbele, coardele, pe care le stii pe de rost sau cu cartile de cantece si cartile scolare sunt instrumente extraordinare pentru a lucra memoria, articularea si pronuntia.

Trebuie sa stiti ca cantatul reduce problemele de limbaj in multe cazuri si sa descoperiti cum ritmul ofera un element substantial pentru producerea limbajului. De altfel, „Muzioterapia, fiind o terapie care foloseste muzica si sunetul ca mijloc de comunicare non-verbala, favorizeaza comunicarea cu copilul in orice imprejurare, prin sunet, ritm, muzica si tacere”.

Cercetatoarea Ximena Borja afirma: „cantarea poate oferi oportunitati de a explora puterea expresiva a limbajului verbal”. 

11. Citeste

Lectura este o resursa potrivita pentru a imbunatati limbajul copiilor, deoarece prin aceasta acestia lucreaza un vocabular nou, conform acestui studiu realizat de Fundatia Educationala Arauco (Chile). Citind, ei invata sa structureze mai bine propozitiile si sa pronunte cuvintele care le sunt mai dificile. Povestile, de exemplu, ajuta si la stimularea creativitatii si a imaginatiei.

Cum sunt diagnosticate tulburarile de limbaj?

Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta parintii este sa identifice daca copiii lor au dificultati de limbaj si daca au nevoie de sprijinul unui specialist cat mai curand posibil, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea Nationala Autonoma din Mexic. Cu toate acestea, este important sa retineti ca fiecare copil are propriile variatii in dezvoltarea vorbirii.

Unele dintre situatiile care pot ajuta la identificarea copiilor cu probleme de limbaj sunt: 

 • Daca la 18 luni nu a rostit nici un cuvant, nu arata obiecte si nu are nici interes sau intentie de a comunica.
 • Are 18 luni si nu intelege comenzi simple de maximum trei cuvinte.
 • La 2 ani repeta doar ceea ce aude si nimic din ce spune nu se intelege.
 • La 3 ani nu construieste plurale si nici nu foloseste pronume.
 • Daca la 4 ani pronunta gresit consoanele, are sunete nazale si nu conjuga verbele prin vorbire.

Recomandari pentru parintii copiilor cu probleme de limbaj

Parintii ar trebui sa aiba in vedere ca copiii invata limba prin imitatie, ascultand oamenii din jurul lor. Din acest motiv, ar trebui sa li se vorbeasca mult, intr-un limbaj simplu, clar de inteles.

In timpul etapei de alaptare, este important sa petreceti timp cu copiii comunicand verbal, predand semne si imitand sunete si gesturi. La fel, dupa varsta de 6 luni, ar trebui citit in fiecare zi.

Povestile cu imagini sunt ideale pentru stimularea dezvoltarii limbajului. Profita de ora de baie sau de schimbarea hainelor pentru a intari vorbirea si limbajul. Acestea sunt situatii ideale pentru a numi obiecte, imbracaminte si alte parti ale corpului.

Parintii si alte persoane din jurul copilului nu ar trebui sa rada de greselile fonologice facute. Tachinarea poate provoca mari daune psiho-emotionale copiilor cu probleme de limbaj.