„Puterea gandirii pozitive” este un concept popular si uneori poate fi simtit ca un cliseu. Dar beneficiile fizice si mentale ale gandirii pozitive au fost demonstrate de mai multe studii stiintifice. O mentalitate pozitiva va poate oferi mai multa incredere, va poate imbunatati starea de spirit si chiar reduce probabilitatea de a dezvolta afectiuni precum hipertensiunea, depresia si alte tulburari legate de stres.
Toate acestea suna grozav, dar ce inseamna cu adevarat „puterea gandirii pozitive” ?
Puteti defini gandirea pozitiva ca imagini pozitive, vorbire de sine pozitiva sau optimism general, dar toate acestea sunt concepte inca generale, ambigue. Daca doriti sa fiti eficienti in gandire si sa fiti mai pozitivi, veti avea nevoie de exemple concrete care sa va ajute in acest proces.
1. Incepeti ziua cu o afirmatie pozitiva.
Modul in care incepeti dimineata da tonul pentru restul zilei. Te-ai trezit vreodata tarziu, te-ai panicat si ai simtit ca nu s-a intamplat nimic bun in restul zilei? Acest lucru este probabil pentru ca ati inceput ziua cu o emotie negativa si o viziune pesimista care a avut loc in fiecare alt eveniment pe care l-ati experimentat. In loc sa lasati acest lucru sa va domine, incepeti-va ziua cu afirmatii pozitive. Vorbeste-ti in oglinda, chiar daca te simti prost, cu afirmatii de genul „Astazi va fi o zi buna” sau „Voi fi minunat astazi”. Veti fi uimit cat de mult va imbunatateste ziua.
2. Concentrati-va asupra lucrurilor bune, oricat de mici ar fi.
Aproape invariabil, veti intalni obstacole pe tot parcursul zilei – nu exista o zi perfecta. Cand intampinati o astfel de provocare, concentrati-va asupra beneficiilor, indiferent cat de usoare sau neimportante par. De exemplu, daca ramai blocat in trafic, gandeste-te la modul in care ai acum timp sa asculti restul podcast-ului tau preferat. Daca magazinul nu mai are mancarea pe care doriti sa o pregatiti, ganditi-va la fiorul de a incerca ceva nou.
3. Gasiti umor in situatii proaste.
Permiteti-va sa experimentati umorul chiar si in cele mai intunecate sau mai dificile situatii. Amintiti-va ca aceasta situatie va crea probabil o poveste buna mai tarziu si incercati sa faceti o gluma despre asta.
4. Transformati esecurile in lectii.
Nu esti perfect. Veti face greseli si veti experimenta esecuri in mai multe contexte, la mai multe locuri de munca si cu mai multe persoane. In loc sa va concentrati asupra modului in care ati esuat, ganditi-va la ce veti face data viitoare – transformati esecul intr-o lectie. Conceptualizati acest lucru in reguli concrete. De exemplu, ati putea veni cu trei reguli noi pentru gestionarea proiectelor ca rezultat.
5. Concentrati-va pe prezent.
Vorbesc despre prezent – nu astazi, nu aceasta ora, ci doar acest moment exact. S-ar putea sa fii mustrat de seful tau, dar ce se intampla in acest moment exact, atat de rau? Uitati de comentariul pe care l-a facut acum cinci minute. Uitati ce ar putea spune peste cinci minute. Concentrati-va asupra acestui moment individual. In cele mai multe situatii, veti gasi ca nu este atat de rau pe cat va imaginati. Cele mai multe surse de negativitate provin dintr-o amintire a unui eveniment recent sau imaginatia exagerata a unui potential eveniment viitor. Ramaneti in momentul prezent.