Starea de usor dezechilibru nervos, numita medical nevroza, a devenit extrem de frecventa la populatia marilor orase din intreaga lume. Avand in vedere ca peste 85% din locuitorii marilor orase sufera de nevroze mai mult sau mai putin severe, se poate spune ca aceasta suferinta a devenit aproape o stare de normalitate pentru locuitorii din mediul urban, dar nu si pentru specia din care facem parte. Nenumaratele cauze ale aparitiei nevrozelor sunt, in mare parte, legate de mediul artificial impus de viata la oras. Vara, in zonele temperate, este anotimpul care readuce temporar peisajul cromatic dominat de verde, asemanator mediului in care specia noastra a trait aproape un milion de ani. Din acest motiv, diferite combinatii cromatice ale acestei culori au un efect benefic intens asupra sistemului nervos.
Cromoterapiile moderne ale nevrozelor, dar si ale depresiilor prin culori asociate nunatelor de verde sunt bazate pe reactia ancestrala a psihicului uman la stimuli asemanatori celei din jungla si savana ca leagan al aparitiei speciei umane. Cercetarile recente din domeniul psihologiei au aratat ca asocierea culorilor fundamentale cu un fond de nuante de verde are un efect deosebit asupra eliberarii unor mediatori chimici in creierul nevroticilor.
Cromoterapia prin verdele asociat cu rosu
Inca din Evul Mediu se cunostea faptul ca un camp inverzit cu maci rosii are un efect linistitor, aproape magic, asupra celor nervosi, agitati si cu probleme de somn. Studiile recente din domeniul psiho-antropologiei si biopsihologiei au dovedit ca majoritatea peisajelor bicolore verde-rosu pot crea o stare specifica de sedare a creierului. Efectul este cu atat mai eficient cu cat zonele de stimulare retiniana cu rosu sunt mai bine delimitate, iar rosul apare in puncte cat mai multe si neregulate, identic unui tablou al campurilor cu maci. Explicatia antropologilor consta in descoperirea faptului ca in savana-mama in care traia omul primitiv, aceste peisaje de la liziera padurii erau foarte frecvente in perioadele fertile, cand existau fructe si vanat din abundenta. Creierul uman ar fi inregistrat o astfel de imagine inflorita a lizierei padurilor, fiind selectati numai acei oameni care genetic preferau asezarea langa aceste zone fertile.
Astfel, cei mai multi genitori ai nostri aveau gene ce preferau estetic peisajele verzi cu buline rosii. Aceasta tema artistica a combinatiei de culori este intalnita la majoritatea triburilor primitive, dar si la unele grupe etnice asiatice, mai putin evoluate biologic. Cu toate acestea, oricare dintre noi, fie suedez sau nigerian, ne echilibram nervos foarte rapid dupa ce am admirat cateva minute un peisaj inverzit cu pete de rosu aprins. Aceiasi stimuli au efect direct asupra descarcarii unor dopamine in anumite zone obosite ale creierului.
Recomandari practice
Se intelege ca nu este la indemana sa gasim oricand, vara, un camp verde cu flori rosii pentru a-l admira. Putem insa crea un peisaj asemanator intr-un loc inverzit, in care plasam flori ornamentale rosii intr-o vaza din fata noastra. Este important sa privim verdele unui camp sau al unei paduri alaturi de cel putin 10-15 flori rosii, asezate la o distanta de peste doi metri de noi. Oriunde la tara sau la munte putem obtine acest efect, chiar daca improvizam putin, lasand la o parte ideile preconcepute sau frica de ridicol care ne streseaza.
Astfel, chiar si imprastierea unor flori rosii pe un camp inverzit este o solutie pentru obtinerea efectului terapeutic dorit. In lipsa acestor posibilitati, se pot folosi panze de culoare verde plasate la lumina si mici floricele sau buline decorative de culoare rosie.
Cromterapia verde-galben
Peisajul verde-galben sau verde-potocaliu are efect benefic asupra nevrozelor, mai ales daca proportia verdelui este dubla. Asa cum este usor de intuit, acest peisaj coincide cu plajele situate in apropierea campurilor intinse sau a padurilor, dar si a malului nisipos al unor rauri. Efectul cromoterapeutic este remarcat mai ales in cazul nevrozelor asociate cu somnolente sau incapacitatea de concentrare. In acest caz, privirea relaxata a acestei asociatii cromatice stimuleaza unele zone ale creierului responsabile de atentie si motivatie.
Cercetarile psihologilor au aratat ca o astfel de combinatie de culori privite in luminozitatea specifica verii creste intens secretia unor catecolamine din hipotalamus, zona a creierului afectata in 70% din cazuri de nevroze.
Recomandari practice
In cazul in care suferi de oboseala nervoasa, asociata lipsei puterii de munca, incearca sa-ti iei un concediu de trei saptamani in care sa poti admira peisaje care imbina verdele cu nisipul unei plaje. Este foarte important sa nu alegi o zona litorala aglomerata, incercand mai degraba plajele din Delta Dunarii sau satele de pe tarmul marii. Poti incerca aceasta cromoterapie si in casa, folosind doua fasii de panza de culoare galbena sau crem si una verde de marime dubla, agatata de un perete. Luminoziatea solara reflectata de aceste culori este foarte importanta. Incearca sa privesti inainte de a adormi aceste panze colorate, eliberandu-te de alte ganduri.
Combinatia verde-albastru
Studiile recente din domeniul neurobiologiei au dovedit ca formele incipiente ale depresiilor pot fi usor ameliorate prin cromoterapia cu anumire combinatii de verde si albastru. Reflexia specifica a culorilor reci in lumina puternica a soarelui de vara influenteaza mai ales producerea unor serotonine din asa-zisii centri afectivi ai creierului. Serotoninele sunt transmitatori chimici ai unor mesaje ce pot influenta activ starea psihica in raport cu unele actiuni hormonale epifizare, dictate si de stimulii primiti de retina. Chiar optimismul sau pesimismul depind, in 30% din cazuri, de procentajul de radiatii verzi sau albastre primit de retina si retransmis glandei epifize.
Combinatia 1:1 de culori verde-albastru s-a dovedit cea mai buna varianta in cromoterapia nevrozelor si chiar a pesimismului, ca stare de fond indusa sau autoimpusa.
Recomandari practice
Simpla relaxare pe malul marii in care privim culoarea verzuie a apei de la mal alaturi de restul intinderii cerului albastru poate da rezultate foarte bune. Este important ca peisajul privit sa respecte in mare parte proportia 1-1 intre verzui si albastrui. Daca nu ajungem pe litoral sau pe malul unei loc cu reflexii verzui, putem privi un camp inverzit sau o padure catre limita cu albastrul senin al cerului. Pentru cromoterapia in interiorul casei, este important ca ambele culori reci sa fie asezate una sub cealalta, pe fasii mai mari de 1 metru patrat, iar lumina solara de vara sa cada direct pe acestea.