Cand a fost ultima oara cand ai facut un periaj profesional? Știați ca atunci cand consumi zilnic lichide și alimente care pot colora suprafața dentara, precum cafeaua, sau ești fumator, și dinții tai au de suferit? Ți-o spun eu, care astazi am fost, dupa luuuunga durata, la stomatolog. Ce a gasit? Suficient tartru de indepartat, vreo doua carii și multe pete!

Cum a fost ”posibil”? Ei bine, in ultimii 4-5 ani am cam neglijat igiena bucala, adica doar un periaj superficial acasa, și am sperat ca nu se va intampla nimic rau. Mai greșit de atat nu se poate! Dinții mei au avut foarte mult de suferit in aceasta perioada. Consumul excesiv de cafea, de ceai și chiar cateva pahare (sticle) de vin au provocat discromii și chiar formarea placii bacteriene.

Așa se face ca programarea mea la medic s-a prelungit mai mult decat aș fi dorit și am fost țintuita in scaunul din cabinetul stomatologic mai bine de doua ore. Desigur, s-a lasat și cu muștruluiala din partea doctorului, care, desigur, mi-a recomandat și niște vizite in perioada urmatoare, pentru a repara cele ”stricate”.

Aveți grija cum folosiți ața dentara.

De aceea, m-am gandit sa dau de veste in țara ca nu prea e bine ce facem noi atunci cand ne neglijam igiena orala, crezand ca daca nu ne doare nimic, totul este in regula. Iar la capitolul asta am cateva precizari de facut: asigurați-va ca va faceți periajul dentar cum trebuie ( și asta include și periajul limbii), folosiți apa de gura și, mai ales, ața dentara. Da, e incomoda, da s-ar putea sa ne și doara, dar este extrem de utila ața dentara. Ah, și era sa uit: da, periajul se face dupa fiecare masa. Acum mi-a intrat și mie in cap și pun stop meselor fugitive pe la miezul nopții.

Medicul mi-a mai recomandat mie, pe langa toate ședințele urmatoare, și un periaj profesional, realizat regulat. Adica, e bine ca orice persoana, fie ea cu probleme dentare sau nu, sa-și faca un periaj profesional macar o data la doua luni. Ce-nseamna asta? Un periaj care sa indeparteze placa bacteriana (depozit alb-galbui, aderent la suprafața dinților). Caci, aceasta placa bacteriana este ceea ce ne face sa avem zambetul urat, in primul rand. In plus, placa bacteriana favorizeaza apariția cariilor și a gingivitei.

Periaj profesional cu Philips

Important de știut e ca placa bacteriana nu se indeparteaza cu un periaj simplu sau cu o clatire abundenta cu jet de apa. E nevoie de un periaj profesional. Partea buna este ca acum exista o metoda sa fenteza aceasta vizita medicala la doua luni, daca investești intr-o periuța care poate face ceea ce aparatura din cabinetul stomatologului face. E vorba de o periuța inovatoare de la Philips care indeparteaza perfect petele de zi cu zi in doar doua saptamani de folosire. Și asta pentru ca, spre deosebire de cele obișnuite, periuța ajunge adanc, dar delicat, intre dinți și de-a lungul gingiei. Iar faptul ca are un cronometru montat te ajuta sa monitorizezi cele doua minute de periere, timp recomandat de dentiștii profesioniști.