In educatia catelului, orice stapan trebuie sa inceapa prin a-si invata patrupedul cu comanda Stai! sau Sezi!


Preocuparea pentru educatia favoritului tau este o necesitate, nu un moft. Cunoasterea si executarea comenzii Sezi! face parte din notiunile de baza pe care trebuie sa le aiba un catel civilizat. Il fereste de eventuale pericole care il pandesc atunci cand va aflati impreuna pe strada, in parc, in vizita sau in orice situatie de criza. Totodata, este si cea mai distractiva si mai plina de satisfactii dintre etapele de antrenare a cainelui. Exista un sentiment real de mandrie si de implinire la finalul instruirii. Cand te vei uita in urma, iti vei reaminti amuzat de fata catelului din timpul perioadei de antrenament, de poticneli. Dibacia de a invata catelul cu deprinderea de a sta la comanda se capata urmand cateva instructiuni.

Intipareste-i codul

Relationeaza cu cainele inainte de a incepe antrenamentul, adu-l intr-o stare de buna dispozitie si arata-i aprecierea si dragostea ta. Patrupedul te va rasplati cu o atentie sporita si se va stradui cu ravna sa te multumesca. Retine insa un aspect: nu-ti inveti cainele sa stea. Patrupedul stie cum sa stea si face asta de multa vreme. Ceea ce te straduiesti sa-l inveti este sa sada atunci cand ii ceri asta. Ordona-i ce sa faca scurt si ferm, iar daca pe perioada antrenamentului catelul se asaza fara sa i se spuna, nu-i acorda vreo recompensa. Exact ca intr-un meci, el trebuie sa inteleaga regulile si sa le respecte. Exista un cod specific pe care sa-l urmeze. Pentru asta, ai doua posibilitati de a da comanda: ori il inveti cu semnal vizual, ori cu unul auditiv. Inainte de a te apuca de treaba, asigura-te ca patrupedului ii e foame. Un caine ghiftuit nu va fi dispus sa-ti satisfaca capriciile. Gestul care ii va indica sa sada va fi degetul aratator indreptat in jos.

Cum procedezi – mergi in fata lui, apleaca-te la nivelul nasului lui si arata-i degetul cu miscarea corespunzatoare pana intelege ce vrei de la el. Insoteste gestul si cu comanda verbala Sezi! sau Stai!. Cand a executat ce i-ai cerut, recompenseaza-l cu o bucatica din mancarea preferata. Nu-l rasplati cu o bucata de biscuit tare, deoarece ii va lua prea mult timp sa-l mestece, sa-l inghita si-si va pierde interesul si atentia pentru activitatea pe care o desfasurati impreuna.

Numele si comanda

Cand vrei sa captezi atentia catelului, striga-l pe nume cu voce clara, dar normala, si-l vei convinge. Daca patrupedul nu stie din codul de baza comanda Vino!, ar fi bine sa-l inveti asta mai intai. Comenzile trebuie sa fie scurte si simple. Spune-i numele, apoi comanda scurta (de exemplu: Doli, vino!; Doli, sezi!). Numele il va face atent la tine, comanda ii va spune ce vrei sa faca. Condu-l cu mana spre inapoi pentru a lua pozitia de stand in fund daca nu stie ce-i ceri. Ghideaza-l cu nasul in sus si apasa bland cealalta mana pe spinare, spre coada, in asa fel incat sa inteleaga ca trebuie sa se aseze. Daca ramane in picioare si face doar pasi inapoi, asaza-l intr-un colt si reia miscarile de mai sus.

Nu va mai avea incotro si se va aseza. Chiar in momentul in care isi atinge fundul de pamant spune-i Sezi! si recompenseaza-l. Asa va asocia pozitia cu comanda. Va sti ca exact asta voiai de la el cand ii vei da recompensa. Linisteste-l si mangaie-l ori de cate ori ti se pare ca e speriat de gesturile tale.

ABC-ul dresajului

 Semnal: arata-i cu degetul aratator sau spune-i Stai!. Desfasurarea: asteapta ca el sa reactioneze. Unui catel ii trebuie cam trei secunde sa se adune, sa inteleaga si sa treaca la fapte. Conteaza sa-i dai acest ragaz. Reactia: Acorda-i catelului reactia potrivita la prestatia lui spunandu-i asta ai facut binesau asta ai facut rau. Daca esti multumit de el, spune-i Bine si da-i bucatica de mancare drept recompensa. Este esential! Evaluare: Cantareste cum a mers fiecare etapa din lectie si exerseaza din nou.

Necesarul pentru o lectie reusita

1.Un catel relativ infometat.

2. O lesa suficient de lunga.

3. O borseta mica, in care sa ai bucatele din mancarea favorita a catelului.

4. Si, nu in ultimul rand, multa rabdare!