Acum ca sezonul estival este in toi si dorinta de a calatori este tot mai mare, cei mai multi dintre romani se ingramadesc sa plece in vacanta in strainatate. Oficial e criza, dar poporul roman se lafaie in bani, destinatiile exotice fiind la mare cautare. Cei mai multi dintre ei pleaca insa la drum dezinformati, fara a avea habar ce ii asteapta dincolo de granitele Romaniei.

A calatori intr-o tara straina nu presupune doar relaxare si distractie, ci si o buna informare asupra conditiilor de trafic, legislatiei vamale, utilizarii cartilor de credit sau regimului de calatorie al animalelor de companie.

In acest sens, Ministerul Afacerilor Externe indeamna romanii la precautie, oferindu-le cateva sfaturi utile inainte de a purcede la drum. Asadar, pentru a evita orice neplaceri cu autoritatile, respectati regimul de sedere si limitele de valabilitate ale vizelor sau permiselor de sedere. Nu prelungiti zilele de concediu daca nu aveti permisiunea pentru a face acest lucru.

Traim intr-o lume nebuna, nesigura, evenimente neasteptate putand avea loc la orice pas. De aceea, ar fi indicat, pentru linistea si siguranta dumneavoastra, sa  va informati asupra situatiei de securitate din tara de destinatie. Cu atat mai mult daca alegeti o tara care se confrunta cu conflicte interne. Daca alegeti sa calatoriti in zone nesigure sau indepartate, sunteti sfatuiti sa va inregistrati la cea mai apropiata misiune diplomatica, pentru a putea fi localizati in caz de urgenta.

Nu uitati de documentele de calatorie! Aveti grija sa le aveti in permanenta la dumneavoastra si ca acestea sa fie valabile si sa se regaseasca in stare buna!

Daca in Romania respectarea legilor devine un fenomen din ce in ce mai strain, incalcarea legii fiind la ordinea zilei, in alte tari lumea mai si tine cont de autoritati. Asa ca, respectati legislatia locala si obiceiurile locale, pentru ca anumite comportamente sociale pot intra sub incidenta penala a tarii respective.

Foarte important este sa va procurati un ghid al tarii in care mergeti, pentru a putea ajunge cu usurinta in locatiile pe care le cautati. Daca sunteti pasionati de fotografie si doriti sa surprindeti cele mai inedite imagini, trebuie sa tineti cont de un aspect: pentru a-i putea fotografia sau filma pe localnici, trebuie sa aveti permisiunea lor.

Daca calatoriti cu avionul, obtineti informatii asupra produselor pe care le puteti lua in bagajul de mana si asupra greutatii maxime admise. Nu luati cu dumneavoastra decat lucruri absolut necesare! Mai departe, daca nu puteti sa va despartiti de animalul dumneavoastra de companie si vreti sa va insoteasca in calatorie, informati-va asupra documentelor de calatorie necesare pentru acesta.

Si pentru ca hotii nu se intalnesc doar in Romania, fiecare tara avand scursurile sale, in cazul calatoriilor cu mijloace de transport in comun, ar fi bine sa fiti atenti la bagajele dumneavostra pe durata calatoriei, pentru a evita sa ramaneti fara acestea.