Un tanar pinguin imperial, care a fost adus de ape pe plaja din Noua Zeelanda saptamana trecuta, a dat semne de insanatosire la o zi dupa ce sute de oameni au asistat la operatia endoscopica prin care i-a fost inlaturata toata cantitatea de nisip din stomac.

Pasarea, pe care localnicii au numit-o “Happy Feet”, a intrat in atentia presei internationale dupa ce a ajuns pe o plaja din Noua Zeelanda, aflata la o distanta de 4.000 de kilometri fata de casa.

John Wyeth, gastroenterolog la Wellington Hospital, s-a oferit sa efectueze operatia pentru a salva viata pinguinului.

“Cu putin noroc, stomacul va incepe sa functioneze in mod normal”, a declarat Wyeth dupa operatie, citat de Reuters.

In mod normal, pinguinii consuma zapada pentru a se hidrata, insa veterinarii cred ca “Happy Feet” a fost dezorientat si a mancat nisip.

Pana acum, din stomacul pinguinului au fost scoase trei kilograme de nisip; pasarea va fi hranita cu un amestec de ulei de peste cu laxative, pentru a permite eliminarea nisipului ramas in stomac. In cazul in care cele trei kilograme de nisip ar fi ramas in stomacul pinguinului, s-ar fi transformat in mingi de beton care ar fi produs ruperea intestinelor.

“Ieri m-a lovit cu aripa in stomac. Striga mereu, este foarte interesant sa auzi pe viu un tipat de pinguin imperial”, a declarat Lisa Argilla, veterinar la Wellington Zoo.

Happy Feet a fost dus initial la gradina zoologica Peka Peka dupa ce a fost gasit pe plaja la inceputul saptamanii treute, dar starea lui de sanatate s-a inrautatit si pinguinul a intrat intr-o stare de letargie.

Happy Feet cantareste circa 27 de kilograme, iar specialistii au recurs la testul ADN pentru a determina sexul lui. Ultimul pinguin imperial care a vizitat Noua Zeelanda a aparut pe plaja Oreti, in 1967.

Momentan, specialistii de la New Zealand Department of Conservation incearca sa gaseasca o modalitate de a duce pinguinul inapoi acasa, in Antarctica, dar se crede ca va dura luni de zile pana ce acesta va fi destul de puternic pentru a calatori.

Omul de afaceri Gareth Morgan s-a oferit sa il duca pe Happy Feet acasa, la bordul unei nave rusesti pe care o detine si care va pleca spre Antarctica in luna februarie.