Pe fondul focarului ingrijorator de COVID, poate punctul de cea mai mare ingrijorare este faptul ca virusul si-a gasit din nou drum in afectarea varstnicilor.
Duminica, guvernul de stat a anuntat ca un lucrator de ingrijire a varstnicilor a fost testat pozitiv pentru COVID-19, in ciuda faptului ca a primit prima doza de vaccin pe 12 mai.
De atunci, am aflat ca un alt membru al personalului, care a lucrat alaturi de membrul original al personalului de la Arcare Maidstone, a returnat un rezultat pozitiv, impreuna cu un rezident.
Rezidentul primise o prima doza de vaccin Pfizer si se pare ca are doar simptome usoare, dar este monitorizat in spital. Fiul muncitorului initial a fost si el testat pozitiv.
Cazurile la primul angajat si la rezident, ambii primind o prima doza de vaccin, evidentiaza faptul ca aveti nevoie de ambele doze pentru un beneficiu maxim.
Dureaza cateva saptamani
Studiile clinice arata ca protectia impotriva vaccinului COVID este optima de la aproximativ doua saptamani dupa a doua doza. Aceasta inseamna ca ei:
-
protejeaza aproape complet impotriva bolilor severe si a mortii la oamenii sanatosi
-
reduce dramatic probabilitatea aparitiei simptomelor cu COVID-19
-
reduce probabilitatea de infectare cu virusul
-
daca te infectezi, ei reduc cantitatea de virus pe care o produci. Dovezile emergente sugereaza ca acest lucru reduce probabilitatea de a transmite virusul altor persoane.
Fiecare doza de vaccin schimba in esenta sansele in favoarea dumneavoastra. O doza va ofera o sansa mai mica de a obtine unele dintre aceste beneficii, in timp ce doua doze va ofera o probabilitate mult mai mare de a beneficia de aceste beneficii.
Desi chiar si cu doua doze, ai putea fi totusi ghinionist si sa te infectezi, sa dezvolti o boala sau sa transmiti virusul.
Ce stim despre o singura doza de Pfizer?
Studiile clinice ale vaccinului Pfizer au fost concepute pentru a testa eficacitatea vaccinului la mai mult de o saptamana dupa a doua doza . Cu toate acestea, aceste studii au oferit si primele indicii ca o singura doza ar putea oferi o anumita protectie inca de la 12 zile dupa aceea.
Datele din „lumea reala” sustin acum aceste observatii timpurii – o singura doza este foarte eficienta impotriva spitalizarii la patru saptamani dupa vaccinare.
Intre timp, cercetarile si rapoartele timpurii sugereaza ca o prima doza de Pfizer ar putea fi eficienta intre 50% si 90% in prevenirea infectiei.
Datele preliminare sugereaza, de asemenea, ca persoanele care se infecteaza cu SARS-CoV-2 dupa o doza de vaccin Pfizer au cu pana la 50% mai putine sanse de a transmite acea infectie altor membri ai gospodariei lor.
Si cum ramane cu o singura doza de AstraZeneca?
Vaccinul AstraZeneca a fost dezvoltat initial ca un vaccin cu doza unica, estimata a avea o eficacitate de 76% impotriva bolilor in studiile clinice.
Aceste studii au fost ulterior modificate pentru a include o a doua doza atunci cand alte lucrari au aratat ca doua doze au crescut semnificativ nivelurile de anticorpi la voluntari.
Datele din lumea reala, desi inca nu au fost revizuite de colegi, au aratat ca o doza este cu aproximativ 65% eficienta in protejarea impotriva infectiilor si pana la 50% eficienta in prevenirea transmiterii virusului persoanelor vaccinate daca se infecteaza, cum ar fi Pfizer.
De asemenea, similar cu Pfizer, o singura doza de vaccin AstraZeneca ofera o protectie foarte buna impotriva internarii in spital la patru saptamani dupa aceea.
De ce dureaza atat de mult?
In ciuda diferentelor dintre vaccinurile ARNm, cum ar fi Pfizer si vaccinurile cu vectori virali, cum ar fi AstraZeneca, ambele au nevoie de timp similar pentru a genera raspunsuri cu anticorpi. Dupa o singura doza de AstraZeneca, anticorpii pot fi detectati dupa 14 zile si pot creste in continuare in urmatoarele doua saptamani.
Dar de ce este nevoie de timp pentru ca aceste raspunsuri sa se dezvolte? Cand cercetatorii urmaresc raspunsul anticorpilor la prima doza de vaccin, ei constata ca este nevoie de cel putin zece zile pentru ca sistemul imunitar sa inceapa sa produca anticorpi care pot recunoaste proteina spike a SARS-CoV-2 (o proteina de pe suprafata virusului pe care o foloseste). pentru a intra in celulele corpului nostru).
De asemenea, este nevoie de cel putin o saptamana pentru ca celulele T, un tip de globule albe importante in raspunsul nostru imunitar, sa inceapa sa reactioneze la vaccin. In urmatoarele cateva saptamani, aceste raspunsuri devin si mai puternice.
In schimb, a doua doza activeaza mult mai rapid sistemul imunitar. Intr-o saptamana de la doza a doua, nivelurile de anticorpi cresc de peste zece ori, oferind o protectie mult mai puternica si de durata impotriva infectiilor.
Asadar, prima doza de vaccin COVID determina raspunsul dumneavoastra imunitar, dar a doua doza este esentiala pentru a va asigura ca imunitatea este puternica, constanta de la o persoana la alta si de durata mai lunga.
Vaccinarea partiala poate fi riscanta
In timp ce o singura doza din oricare dintre vaccinuri ofera unele beneficii, bazarea pe vaccinarea partiala pentru persoanele care sunt vulnerabile sau care lucreaza in roluri cu risc ridicat este problematica. Este esential sa vaccinam pe deplin lucratorii din domeniul sanatatii din prima linie, lucratorii de carantina si oamenii care lucreaza si traiesc in ingrijirea varstnicilor si a persoanelor cu dizabilitati cat mai curand posibil.
O alta provocare este ca toate vaccinurile COVID actuale se bazeaza pe tulpina originala de virus, dar variantele reprezinta acum majoritatea infectiilor din multe tari. Unele variante sunt vizate mai putin eficient de vaccinuri, in special dupa o singura doza.
Datele preliminare sugereaza ca, in timp ce doua doze de vaccin Pfizer sunt 88% protectoare impotriva infectiei simptomatice cu varianta B.1.617.2, o singura doza este eficienta in proportie de doar 33%.
O varianta similara, numita B.1.617.1, se afla in spatele focarului actual din Victoria si poate raspunde in mod similar. Acest lucru face si mai important sa se asigure ca lucratorii din prima linie primesc ambele doze de vaccin cat mai repede posibil.
De asemenea, merita remarcat ca raspunsurile imune la o doza de vaccin Pfizer sau AstraZeneca scad odata cu varsta.
Intr-o analiza comuna a Pfizer si AstraZeneca, persoanele in varsta au avut rate mai mici de protectie decat persoanele mai tinere dupa o singura doza, desi persoanele in varsta au fost protejate la fel de bine ca si persoanele mai tinere dupa doua doze.
Desi acest studiu nu a fost inca revizuit, ne spune ca administrarea celei de-a doua doze in timp util este deosebit de importanta pentru persoanele in varsta pentru a realiza beneficiile complete ale vaccinarii.