Rana pe col este o leziune ce apare la nivelul colului uterin si este foarte important sa o depistam din timp. Daca nu este depistata din timp, rana pe col se poate transforma in cancer de col uterin. Sa vedem ce poate provoca rana pe col!

 

Eviti vizitele la ginecolog

Vizitele regulate la cabinetul medicului ginecolog sunt foarte importante pentru depistarea si tratarea oricarei rani pe col. Anual, o femeie activa sexual trebuie sa mearga la ginecolog si sa-si faca o analiza a secretiilor vaginale si testul Babes-Papanicolau. In acest fel se pot depista infectiile vaginale, care cresc riscul aparitiei ranii pe col.

 

Folosesti tampoane sau lubrifiant

Rana pe col poate aparea si din cauza alergiilor la lubrifiantele folosite in timpul partidelor de sex. In plus, specialistii sunt de parere ca tampoanele predispun la infectii vaginale, care pot duce la aparitia ranii pe col.

 

Sex nebun

Un contact sexual energic poate creste riscul de aparitie a ranii pe col, deoarece glandul penisului loveste frecvent colul uterin, care poate suferi.

 

Mai multi parteneri

Schimbarea partenerilor sexuali este si ea un factor de risc pentru rana de col uterin. In plus, cu cat numarul de parteneri sexuali creste, cu atat sansele sa fii infectata cu HPV cresc. Virusul HPV este responsabil de aparitia ranii pe col si a cancerului de col uterin.

 

Inceperea vietii sexuale devreme

Celulele mucoasei vaginale si organele genitale au nevoie de mult timp pentru a se maturiza, de aceea specialistii ne recomanda inceperea vietii sexuale dupa varsta de 18 ani. Chiar daca prima menstruatie survine cu mult timp inainte de aceasta varsta, si femeia a devenit fertila, viata sexuala ar trebui intarziata.

Studiile de specialitate arata ca femeile care si-au inceput precoce viata sexuala au mai multe sanse sa aiba o rana pe col de-a lungul vietii.