Sambata, 14 iunie, de la ora 16, va avea loc cea de a doua editie a “Festivalului medieval – Pavel Chinezu”, in cinstea legendarului cneaz banatean din secolul al XV-lea, care este din pacate mult mai apreciat in Ungaria decat la noi in tara.

Evenimentul va avea loc la Pensiunea Anette din satul Covaci (iesire pe Calea Aradului, la 6 km de Timisoara). Vor participa membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, care vor reconstitui atmosfera turnirurilor medievale. Partenerii principali sunt Libraria Esotera, TVR Timisoara si Radio Romania Timisoara. Intrarea este libera.

Pavel Chinezu a trait intre 1432 si 1494 și s-a aflat toata viața in slujba celui mai mare rege pe care l-a avut Ungaria, romanul (dupa tata) Matei Corvin. Renumit pentru forța sa fizica incredibila, Pavel Chinezu a fost comite de Timiș iar banațenii nu l-au uitat nici in zilele noastre.

Scurte repere biografice din viata cneazului banatean

Pavel (Paul) Chinezu, comandant in armata regelui Ungariei, Matei Corvin, s-a nascut in jurul anului 1432, asupra locului nasterii sale circuland o multime de variante. Mai multi istorici au sustinut ca era nascut in Banat iar legenda atribuie denumirea comunei Satchinez de numele lui Pavel Chinezul, care ar fi locuit acolo. Traditia locala spune ca aici s-ar fi aflat si o cetate a acestuia, pe locul unde astazi se mai afla o movila numita „Gomila”, si ca nu departe de fosta cetate ar fi existat moara lui Pavel Chinezul, in locul care se numeste „Cotul Morii”.

Pavel a copilarit muncind din greu si a devenit extrem de voinic. S-a facut morar; i-a mers vestea ca avea atata putere incat ridica piatra de moara cu usurinta. Pentru primele trei decenii ale vietii sale lipsesc marturiile documentare, numele sau fiind amintit cu prilejul unei intalniri avute cu tanarul rege Matei Corvin, fiul comandatului roman Iancu de Hunedoara, pe la inceputul domniei acestuia. In anul 1480 sa casatorit cu Benigna, fiica varului si tovarasului sau de arme Blasius Magyar. In 1478, Pavel Chinezul a fost numit comite de Timis si capitan general al armatei regatului Ungariei, atat ca urmare a dorintei acestuia de a lupta impotriva turcilor, cat si pentru a intari sistemul defensiv dunarean, tot mai slabit in urma atacurilor otomane din ce in ce mai dese. In cei 16 ani in care a ocupat aceasta functie, s-a consolidate atat potentialul economic al Banatului, cat si importanta militara a regiunii. Un eveniment celebru si glorios in cariera sa este batalia din anul 1479 de la Campul Painii, de langa Orastie, unde Pavel Chinezul, aflat in fruntea trupelor banatene, a reputat o victorie decisiva impotriva turcilor.

A castigat mai multe batalii impotriva turcilor, care au adus Banatului o perioada de liniste. In urma unor incursiuni ulterioare din ultimii ani ai vietii sale, sunt cunoscute torturile cumplite la care prizonierii musulmani au fost supusi in pivnitele castelului din Timisoara, care au starnit groaza in randul turcilor.

Deși a fost cel mai probabil etnic roman, acesta nu a ezitat sa lupte contra moldovenilor din oștirea lui Ștefan cel Mare, cand regele Matei Corvin i-a cerut acest lucru, suparat de ințelegerea domnitorului roman cu suveranul Poloniei, o mare putere a acelor vremuri.  Intr-o lupta decisiva la Baia (1467), pe valea Moldovei, oastea ungureasca este infranta. Ștefan navalește in Ardeal pe urmele armatei ungurești in retragere și iși asigura liniștea la granița apuseana a țarii.

Pavel Chinezul a luptat insa alaturi de Vlad Țepeș impotriva turcilor in Bosnia, in timpul celei de a treia domnii a prințului valah in Țara Romaneasca, in timpul campaniei din 1475-1476.

S-a stins din viata in anul 1494 la 24 noiembrie, in timpul unei campanii pe raul Sava, cand a fost nevoit sa se opreasca la castelul Sf. Clement, in urma ranilor suferite in timpul asediului cetatii Szendro-Smederevo, in Serbia de azi. Corpul neinsufletit a fost transportat la posesiunea sa de la Nagyvazsony si inmormantat in manastirea pe care a ctitorit-o. In anul 1708 mormantul i-a fost profanat, sustragandui-se armura, coiful si palosul, obiecte ce aveau sa reapara mai tarziu, ele fiind adapostite in prezent la Muzeul National al Ungariei.

Pavel Chinezul, parte a ansamblului statuar din Cluj-Napoca dedicat lui Matei Corvin 

Tot de Pavel Chinezul este legata și denumirea celebrei echipe care a dominat fotbalul romanesc in anii ’20, Chinezul Timișoara, prima campioana naționala a Romaniei Mari la fotbal, dupa Primul Razboi Mondial.