Orice copil, intr-un moment al vietii, dezvolta o oarecare timiditate fata de persoanele straine. Acest lucru poate crea dificultati la nivelul socializarii, atat cu persoanele adulte, cat si cu alti copii de varsta micutului. Sa vedem ce trebuie sa faci in cazul in care copilul tau este timid!

Nu invada brusc teritoriul lui

Copiii se simt foarte bine in locul cel mai familiar, si acela este casa in care locuiesc sau chiar camera proprie. Atunci cand ai invitati, nu te duce la cel mic in camera daca nu sunteti invitati. Este mai bine ca cel mic sa vorbeasca intai cu invitatii si apoi, daca este de acord, sa va invite in camera lui.

Nu-l lasa singur

Atunci cand trebuie sa cunoasca persoane straine, este cel mai bine sa fii alaturi de cel mic. Nu-l lasa singur cu invitatii sau cu alti copii pe care nu ii cunoaste. Daca vei fi langa copilul tau, acesta nu va mai fi atat de timid.

Cel mic este prioritar

Daca esti cu persoane pe care cel mic nu le cunoaste, incearca sa nu iti ignori copilul. Daca cel mic este ignorat, va simti ca persoanele straine sunt mai importanta, iar acest lucru ar putea sa ii accentueze timiditatea.

Mediul familial

Atunci cand vrei ca cel mic sa cunoasca persoane noi, ar trebui sa o faca intr-un mediu familial. Cand se simte in siguranta, copilul este mult mai receptiv fata de persoane straine.

Cunoaste-i prietenii

Este bine sa ii cunosti prietenii celui mic de la gradinita sau de la scoala. Acasa, il poti intreba cum i-a mers ziua la gradinita si il poti incuraja sa aiba relatii sociale cu acestia. Daca ii cunosti si pe parintii prietenilor celui mic cu atat mai bine, deoarece poti organiza sesiuni de joaca cu acestia la voi acasa.