Zilele trecute am participat la un workshop sustinut de revista studenteasca Fitzuica. Initial, l-am facut pentru site si pe mine, deoarece tema lui era “Cum sa scrii mai bine”, dar pe masura ce au trecut zilele m-am tot gandit la el si mi-am pus intrebarea, ce iti aduce bun un workshop si, de fapt, ce inveti cu adevarat de la el?

Exista o gramada de workshop-uri in tara sau in strainatate, despre orice tema vrei. Chiar noi va anuntam ca la Atelierul de carte, din cadrul Muzeului Taranului Roman, in luna mai o sa inceapa un astfel de eveniment care te va invata cum sa fabrici hartia. Dar care este scopul lor si pana la urma, atunci cand se incheie, cu ce ramai?

La evenimentul la care am participat, au venit oameni care erau pasionati de scris si de citit. Slava Domnului ca mai exista si astfel de oameni, pentru ca uneori ma simt ca E.T. atunci cand spun ca nu am cont pe Twitter dar ca prefer sa imi “pierd” timpul citind o carte buna!

Fitzuica a reusit sa-i stranga, timp de trei zile, sub acelasi acoperis pe toti aceea care vroiau sa scrie mai bine. Si pentru ca treaba sa fie cat se poate de profesionista, am avut parte si de adevarati traineri, precum Gabi Dobre, Senior Editor Revista Esquire, Georgiana Ilie, jurnalist freelancer (revista DoR) si Voicu Bojan, editor si fotograf.

Acesti oameni au avut grija ca in acele trei zile sa nu se arate superiori, in conditiile in care majoritatea celor de acolo nu erau in bransa si nu stiau cu ce se mananca un articol, dar erau dispusi sa inveti. De aceea, unii dintre ei au venit tocmai din Timisoara, Oradea sau Iasi si nu ca sa vada Lipscaniul, ci doar pentru workshop.

Unor astfel de oameni, care vor sa-si sacrifice week-end-ul pentru a sta de vorba cu noi si pentru a ne impartasi din micile lor “secrete” atunci cand vine vorba de scrierea unui material, nu poti decat sa le multumesti si sa ii apreciezi si mai mult, si eventual sa le cumperi revista.

Cu ocazia workshop-ului am redescoperit frumusetea “meseriei”, ca se cam pierduse intr-o gara, responsabilitatile pe care le ai si mai ales munca grea pe care o presupune scrierea unui articol, care este permis sa nu iti iasa, inca un lucru pe care l-am invatat, si e foarte important, atunci cand te pui pe tava, de cele mai multe ori o sa dai gres. Dar mergi mai departe cu incredere si ajungi tu, in cele din urma, sa faci si bine lucrurile!

Nu doar workshop-ul a fost folositor, ci si oamenii care au venit, care mi-au aratat ca inca mai exista acele persoane care traiesc cu pasiune si fac lucrurile care le plac. E un bun exercitiu de viata sa stai de vorba cu astfel de indivizi pe cale de disparitie.

Dar degeaba exista ei daca nu se gaseste cineva care sa-i intrebe “de buna ziua”, iar pentru acest lucru trebuie sa le multumim celor care au organizat evenimentul si care au demonstrat ca nu si-au facut temele pe o fitzuica, ci s-au ocupat serios pana si de cele mai mici detalii.

Asa ca atunci cand participati la un workshop, nu este important doar ca ceea ce invatati, la teorie ma refer, sa fie de calitate. Sunt foarte importanti si oamenii cu care trebuie sa socializati. Ei te pot invata mult mai multe lucruri decat un manual, atata timp cat ai impulsul de a- i intreba.

Eu va recomand cu mare drag astfel de evenimente si va rog sa ne scrieti si sa ne spuneti experientele voastre legate de workshop-uri si sa vedem si noi ce ai invatat tu, draga cititorule, dintr-un workshop?!