Intr-o perioada in care lumea pare a fi un loc din ce in ce mai nesigur, merita sa ne intrebam care tari sunt cele mai sigure din lume.

Desi pana la urma soarta poate veni acolo unde te astepti mai putin – va spun, am calatorit in jurul lumii timp de 6 luni si nu mi s-a intamplat nimic in multe colturi indepartate ale Americii de Sud, dar, cu toate acestea, totul mi-a fost furat. a avut, contra pronosticului, in Noua Zeelanda, adevarul este ca sunt multi calatori care tin cont de indicele de pericol al unei tari inainte de a-si alege destinatia vacantelor.

In Spania, putem consulta site-ul Ministerului Afacerilor Externe, Uniunea Europeana si Cooperare, unde ne vor pune la curent cu situatia politica si indicele de risc asociat diferitelor tari straine. Nu este o referinta rea, dar amintiti-va intotdeauna ca acest tip de organizatie oficiala este de obicei constienta de sanatate si, atunci cand aveti indoieli, va adauga un anumit nivel de risc la opinia finala cu privire la o anumita destinatie.

Colectand date din diverse surse internationale, a fost creat ceea ce a fost numit Global Peace Index , care califica 163 de regiuni si tari ale lumii luand variabile precum gradul de militarizare a tarii, nivelul de securitate in societate si intern sau international. conflictelor in care este implicata.

Rezultatul este o valoare numerica din care s-a creat un tabel cu adevarat interesant, unde se produc niste rezultate care va pot surprinde. De exemplu, Franta ocupa locul 63 (cu numarul 1 ocupat de cea mai sigura tara din lume), fiind „depasita” de natiuni precum Sierra Leone (35), Ghana (41) sau Indonezia (55).

Printre cele mai periculoase tari din lume, veti gasi Siria, Afganistan si Sudanul de Sud in primele 3, urmate de cateva tari africane si din Orientul Mijlociu, precum si Rusia, Ucraina, Turcia, Coreea de Nord si Columbia.

Si este ca indicele se deterioreaza, in fiecare an, din 2008. In spatele acestuia, ca motive principale, se regasesc cresterea activitatii teroriste (cu ISIS in frunte), intensificarea conflictelor din Orientul Mijlociu, cresterea tensiunilor regionale in Europa de Est si Asia de Nord-Est, cresterea substantiala a numarului de refugiatii si inrautatirea relatiilor dintre Statele Unite si Uniunea Europeana, principalele axe de putere in lumea occidentala.

Vrei sa stii care sunt cele mai sigure tari din lume?

Ei bine, aceasta este lista celor mai sigure tari din lume, conform Global Peace Index (numarul din paranteze este scorul obtinut, fiind mai sigure cu cat este mai mic):

1. Islanda (1.096)

2. Noua Zeelanda (1.192)

3. Austria (1.274)

4. Portugalia (1.318)

5. Danemarca (1.353)

6. Canada (1.372)

7. Republica Ceha (1.381)

8. Singapore (1.382)

9. Japonia (1.391)

10. Irlanda (1.393)

11. Slovenia (1.396)

12. Elvetia (1.407)

13. Australia (1.453)

14. Suedia (1.502)

15. Finlanda (1.506)

16. Norvegia (1.519)

17. Germania (1.531)

17. Ungaria (1.531)

19. Bhutan (1.545)

20. Mauritius (1.548)

Cunosc doar jumatate din acele 20 de tari si sunt cateva care devin candidati seriosi pentru a le vizita in urmatorii ani (Canada, Islanda si Japonia sunt cele care imi atrag cel mai mult atentia).

Gasiti vreo surpriza pe lista? Unde ai fost si poate nu te-ai simtit atat de in siguranta?

Adevarul este ca, a priori, toate par destul de calme – sau necunoscute, ca in cazurile din Bhutan si Mauritius -, dar poate ca unii ar putea surprinde. In cazul meu, asa cum v-am mai spus, cel mai mare jaf – da, fara violenta impotriva mea, pentru ca au fortat incuietoarea portbagajului masinii cand noi nu eram prezenti – din oricare dintre calatoriile mele pe care l-am suferit in New Zeelanda. Cu toate acestea, sunt pe deplin constient ca a fost un incident izolat si am avut ghinion.

Este un fapt semnificativ ca 13 din cele 20 de tari sunt in Europa. Cu siguranta pare cel mai stabil continent din multe puncte de vedere. Asia, America de Nord si Oceania sunt celelalte zone geopolitice cu reprezentare in aceasta lista a celor mai sigure tari din lume.

Astfel, America de Sud, America Centrala si Africa sunt singurele tari fara reprezentanti, Chile fiind prima tara sud-americana care apare pe lista, pe locul 28, iar Botswana prima africana, doar pe locul 29. Ambele sunt inaintea Spaniei, da, ca intr-un an a scazut de pe pozitia 20 pe 30, datorita, mai ales, problemei din Catalonia.

Ma bucur sa vad a doua mea casa, Irlanda, pe locul 10. Adevarul este ca este o tara de care am amintiri grozave, dupa ce am trait acolo timp de 8 ani, si in care nu m-am simtit niciodata in pericol, dimpotriva.

Islanda nu ma surprinde deloc, intrucat a fost intotdeauna considerata o tara linistita, si putin locuita, in care Mama Natura a fugit mereu. Mai multe tari din centrul si nordul Europei (cum ar fi Germania, Elvetia, Slovenia, Danemarca, Austria, Finlanda, Ungaria, Republica Ceha si Suedia) ne ofera un indiciu mai bun despre unde puteti calatori in siguranta. Portugalia este singurul reprezentant al Europei de Sud.